<< Nazad



 

 

Lotar Mateus: U fudbalu postoje dolasci i odlasci

Srbija u srcu: Lotar Mateus

Beograd, 15. decembra 2003. (Beta) - Doskorašnji trener fudbalera beogradskog Partizana Lotar Mateus izjavio je danas da iz Partizana odlazi na mesto selektora mađarske reprezentacije ne zato što je bio nezadovoljan, već zato što želi nove izazove u karijeri.

"Fudbal je takav posao. Postoje dolasci i odlasci. Ne bih želeo da se izvinjavam, uvek sam bio iskren. Konačnu odluku doneo sam tek juče ujutru i zato nisam mogao ranije da je saopštim i zato molim za razumevanje", rekao je Mateus na oproštajnoj konferenciji za novinare.

Mateus je u Partizanu proveo godinu dana i osvojio titulu šampiona Srbije i Crne Gore i ostvario najveći uspeh srpsko-crnogorskog fudbala u poslednjih 12 godina, plasiravši se u Ligu evropskih šampiona.

Mateus je rekao da odlazak iz Partizana za njega nije bio lak potez i naglasio da je u Beogradu stekao nove prijatelje, izražavajući nadu da će ostati u "jakoj vezi sa Beogradom".

"Nikada neću zaboraviti vreme kojem sam proveo ovde. Ova godina nije bila samo sportski uspešna. U Beogradu sam stekao mnogo prijatelja, zemlja me je primila raširenih ruku. Ovakvu srdačnost nigde nisam upoznao i zato bih hteo da zahvalim celom narodu", rekao je Mateus.

On je rekao da je tri nedelje pregovarao sa čelnicima Fudbalskog saveza Mađarske i dodao da o tome nije želeo javno da govori, kako ne bi unosio nemir u ekipu pred važan meč u Ligi šampiona protiv Olimpika iz Marseja i poslednju utakmicu u jesenjem delu sezone protiv Železnika.

"Do pre nekoliko dana budućnost mi je bila vezana za Beograd. Moja supruga preuređivala je stan sa arhitektama, a deca su od 1. januara bila upisana ovde u školu. I moja supruga se iznenadila kada sam joj rekao da sam kontaktirao sa Mađarima", rekao je Mateus.

On je podvukao da je bio zadovoljan u Partizanu, ali da traži nove izazove.

"Ovaj korak nije bio lak za mene. Cilj je da se sa mađarskom reprezentacijom plasiram u završnicu Svetskog prvenstva 2006. godine. Mnogi se sada ovde smeškaju, ali u fudbalu je sve moguće ako se naporno radi", rekao je nemački trener.

Dodao je da to nije bila jedina ponuda koju je imao.

"Razgovarao sam sa osam-devet klubova. Da li treba da pričam sve što dešava u mom životu? Nikoga nisam vukao za nos, bio sam uvek isren i otvoren. Smatram da treba saopštiti ono što je važno, a konačna odluka doneta je tek juče ujutru", podvukao je Mateus.

Upitan zašto nije preuzeo mađarsku reprezentaciju sledeće godine, kada se završi sezona u Srbiji i Crnoj Gori, Mateus je odgovorio da bi tada bilo kasno i da želi da upozna mađarske igrače i mentalitet.

Mateus je posebno zahvalio navijačima Partizana na načinu na koji su ga prihvatili, a rukovodstvu kluba se zahvalio na slobodi koju je imao u radu.

Predsednik Partizana Ivan Ćurković zahvalio se Mateusu na saradnji i ocenio da klub nije pogrešio dovođenjem Mateusa.

"Mateus je posle utakmice za Železnikom rekao da želi da napusti klub iz ličnih razloga. Mi smo tu njegovu odluku prihvatili, a u ugovoru je postojala takva mogućnost", rekao je Ćurković.

Čelnici Partizana su rekli i da će novi trener biti imenovan do 12. januara kada počinju pripreme za nastavak sezone.

"Do 12. januara Partizan će imati novog trenera. Kad budemo imali rešenje reći ćemo. Još ni sa kim nismo kontaktirali", rekao je Ćurković, dodajući da ne želi da licitira imenima koja se pojavljuju u medijima poslednjih dana.

Direktor Partizana Nenad Bjeković rekao je da u klubu nisu razmišljali o novom treneru jer je Mateus još bio tu. Već posle ove konferencije za novinare počinjemo da tražimo novog trenera, rekao je Bjeković.

Ranije vesti
13. decembar 2003: Mateus podneo ostavku na mesto trenera Partizana
14. decembar 2003: Mateus imenovan za selektora fudbalske reprezentacije Mađarske


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu