<< Nazad



 

 

Lotar Mateus novi trener mađarske reprezentacije

Lotar Mateus na konferenciji za novinare u Budimpešti (AFP)

Budimpešta, MAĐARSKA, 14. decembra 2003. (Beta-AP) - Bivši nemački reprezentativac i dojučerašnji trener fudbalera beogradskog Partizana imenovan je za novog selektora reprezentacije Mađarske, potvrđeno je danas u Budimpešti.

Nakon iznenađujućeg odlaska sa klupe Partizana, nekoliko sati nakon poslednje utakmice tog tima u jesenjem delu sezone, Mađarski fudbalski savez je danas otklonio sve sumnje u vezi sa nastavkom njegove trenerske karijere.

Mateus će potpisati dvogodišnji ugovor sa mađarskim Savezom, odnosno vodiće taj tim kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2006. godine.

Taj 42-godišnji trener, velika zvezda svetskog fudbala, izjavio je novinarima da se nada da će uspeti da Mađarskoj pomogne u povratku na stazu uspeha, nakon loših rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. gdoine.

"Prihvatio sam taj posao zato što sam siguran da je ovaj mađarski tim bolji nego što to pokazuju poslednji rezultati i zato što verujem da je sposoban za veće stvari", rekao je Mateus.

Predsednik Mađarskog fudbalskog saveza Imre Bozoki saopštio je ime novog trenera nakon današnjeg sastanka uprave.

"Izabrali smo Mateusa zbog njegove prošlosti kao fudbalera i zato što je kvalitetan trener. On je savršen za ovaj posao", kazao je Bozoki.

Mateus, koji je bio kapiten reprezentacije Nemačke kada je 1990. godine ovojila titulu svetskog šampiona, rekao je juče da Partizan napušta iz ličnih razloga, nakon godinu dana na čelu stručnog štaba beogradskog kluba.

Nemački mediji su naveli da Mateus želi da živi u Budimpešti zato što njegova nova supruga, Marijana, vodi posao i živi u tom gradu. Marjana se udala za Mateusa u novembru u Beogradu.

Njegov ugovor sa mađarskim savezom biće produžen ukoliko se reprezentacija plasira na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.

Mađarska, nekada poštovana fudbalska zemlja, nije uspela da se kvalifikuje za velika takmičenja još od 1986. godine.

Mateus će biti 44. selektor Mađarske, a dolazi na mesto Imrea Geleia, koji je napustio tu funkciju 1. decembra, pošto je selekcija kavlifikacije za EP završila na četvrom mestu u grupi. Iza nje je bio samo San Marino. U poslednje 23 utakmice, Mađari su upisali sedam pobeda, 12 poraza, četiri remija.

Mađarska će se u kvalifikacijama za SP naći u grupi osam sa Švedskom, Bugarskom, Hrvatskom, Maltom i Islandom.

Mateus će biti drugi selektor te zemlje koji nije Mađar, nakon Rumuna Imrea Jeneia, koji je vodio tim 1992. i 1993. godine.

Ranija vest
13. decembar 2003: Mateus podneo ostavku na mesto trenera Partizana


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu