<< Nazad



 

 

Partizan - Barselona 61:57

Duel Fuentea (levo, Barselona) i Hausa (FOTO: AP)

Beograd, 12. decembra 2003. (Beta) - Košarkaši Partizana pobedili su u četvrtak uveče u Beogradu evropskog prvaka Barselonu sa 61:57 (12:15, 18:14, 12:13, 19:15) u šestom kolu Evrolige i tako zabeležili četvrtu pobedu u elitnom evropskom takmičenju.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je trio Frederik Haus, Vule Avdalović i Džerald Braun sa po 12 poena. Po 10 poena za Barselonu, kojoj je ovo bio prvi poraz u Evroligi u ovoj sezoni, imali su Dejan Bodiroga, Partik Femerling i Rodžer Grimau.

Partizan je u veoma tvrdoj i napetoj utakmici do pobede došao zahvaljujući angažovanoj i borbenoj igri u odbrani.

Utakmica nije bila mnogo kvalitetna i obe ekipe su mnogo grešile. Barselona se bolje snašla u samom početku i u petom minutu došla do devet poena prednosti (15:6), što je najviše koliko je imala na utakmici. "Crno-beli" su uspeli do kraja četvrtine da priđu na tri poena, a sredinom druge i da izjednače.

Partizan je do prvog vođstva na meču došao u 14. minutu (18:18) i utakmica je tada ušla u neizvesnu borbu koja je trajala do samog kraja.

Evropski šampion je imao pobedu u rukama, kada je u poslednjoj četvrtini, pet minuta pre kraja, domaćem treneru Dušku Vujoševiću dosuđena tehnička greška posle jednog faula Partizana.

Rodžer Grimau i Dejan Bodiroga bili su precizni i Barsa je došla do šest poena prednosti (51:34) nepunih pet minuta pre kraja.

Partizan ipak prilazi prvo na četiri a zatim i dva poena manjka. Kapiten Barselone Rodrigo De la Fuente tada pravi faul u napadu, a Vule Avdalović je oba puta bio precizan i doneo izjednačenje svom timu - 53:53. U dvorani je tada zavladao pravi "pakao", a navijači su počeli zdušno da bodre svoje ljubimce.

Bodiroga je fauliran u sledećem napadu i pogodio je prvo, ali promašio drugo slobodno bacanje. Tu loptu uhvatio je Femerling, koji je posle faula iskoristio oba penala za "plus tri".

Haus je tada uspeo da prodre pod koš i poentira a zatim i iskoristi dodatno bacanje. "Crno-beli" su uspeli da odbrane sledeća dva napada i poentiraju preko Koste Perovića sa penala i Brauna iz kontranapada za tri poena "viška" minut i 40 sekundi pre kraja.

Barselona je uspela da postigne samo jedan poen do kraja, a Partizan je ostvario veliku pobedu.

Domaći igrači na kraju su dobili burne aplauze, a potom su se vratili u halu da još jednom pozdrave svoje navijače.

Ovo je Partizanu četvrta pobeda uz dva poraza i sada je drugi u grupi. Barselona je i dalje prva sa pet pobeda.

"Crno-beli" sledeću utakmicu igraju u Atini, gde gostuju AEK-u.

Treneri: Tvrda utakmica, pobedila borbenost

Beograd, 12. decembra 2003. (Beta)Treneri košarkaša Partizana i Barselone Duško Vujošević i Svetislav Pešić ocenili su posle duela ove dve ekipe u Beogradu da je utakmica bila jako tvrda i da su "crno-beli" do pobede došli velikom borbenošću.

Trener domaćih Vujošević kazao je da je utakmica bila kvalitetna u taktičkom i odbrambenom smislu.

"Uspeli smo da umirimo najkvalitetnijeg igrača Barselone Dejana Bodirogu i da dobrom odbranom anuliramo njihov veliki kvalitet, na kraju smo imali i više sreće, koju smo možda i zaslužili", kazao je Vujošević novinarima posle meča koji je Partizan dobio rezultatom 61:57.

Trener Partizana je rekao da njegova ekipa može i bolje, samo kada se u formu vrati Nenad Krstić, koji je zbog povrede pauzirao šest meseci.

Pešić je istakao da su se obe ekipe angažovale i prikazale "veliku borbenost".

"Ne baš sjajna igra, ali su igrači dali sve od sebe u smislu borbe i odnosa prema igri. Nismo imali nijednog baš raspoloženog igrača, a 24 izgubljene lopte u ovakvim utakmicama su zaista previše. Na kraju, drago mi je da je Partizan pobedio kad već mi nismo", rekao je Pešić.

Oba trenera pohvalila su navijanje publike i istakla da je to bio jedan od ključnih faktora trijumfa domaćih.

Kapiten Partizana Đuro Ostojić ocenio je da je pobeda nad evropskim šampionom najveća koju je ovaj tim ostvario ove sezone.

"Pobeđena je velika ekipa, evropski šampion sa velikim imenima. Pobedila je borbenost, odbrana, ali i publika i veliko navijanje. Mnogo smo poštovali Barselonu, a oni to i zaslužuju. Bilo je teško, ali razmišljali smo samo o pobedi", rekao je Ostojić agenciji Beta posle meča.

Mladi centar "crno-belih" Kosta Perović zahvalio se navijačima i rekao da posle pobede nad Barselonom nikom neće biti svejedno kada bude dolazio u Beograd. On kaže da nije imao mnogo problema u najvećoj utakmici u kojoj je igrao.

"Bilo je malo treme na početku, ali posle se sve to sredilo i nestalo kada sam ušao u utakmicu", rekao je Perović.

Bek domaćih Frederik Haus ocenio je da je pobeda nad Barselonom "veliko olakšanje".

"Izgubli smo poslednju utakmicu u Evroligi, a znali smo da su oni neporaženi i hteli smo da ih pobedimo. Drago mi je da nam je to pošlo za rukom. Drago mi je što je sudija dosudio onu tehničku grešku našem treneru, jer nas je to navelo da zaigramo jače i bolje", kazao je Haus Beti posle meča.

Najbolji igrač Barselone Dejan Bodiroga pohvalio je navijače i zahvalio im se na dočeku.

"Tvrda utakmica sa akcentom na odbrani, a Partizan je dobro ušao u nju. Ovakav ambijent ne postoji u Evropi i navijači su zaista bili sjajni. Ima još mnogo da se igra, ali prolazak Partizana u drugo kolo je sasvim realan posle ovih početnih rezultata", rekao je Bodiroga novinarima.

Domaći navijači skandirali su Bodirogi, koji navija za Partizan, tokom čitavog meča i uzvikivali "Mi imamo svoga boga, to je Dejan Bodiroga" i "Dejane grobare".

"Više mi je prijalo 'Dejane grobare'. Hvala navijačima na velikom dočeku koji su mi priredili", dodao je on.

Šesto kolo Evrolige - rezultati i trenutni plasman

Grupa A: Olimpija - AEK 78:77, Partizan - Barselona 61:57, Lotomatika - Cibona 80:72, Ulker - Pau Ortez 62:78

Barselona  5-1  +42
Partizan   4-2  +34
Ulker      3-2   -6
Pau        3-3  +24
Olimpija   3-3  -11
Cibona     2-3  -31
Lotomatika 2-4  -13
AEK        1-5  -39

Grupa B: Žalgiris - KRKA 98:75, Makabi - CSKA 84:87, Panatinaikos - Unikaha 91:67, Skiper - Montepaski 95:86

CSKA         5-1  +83
Makabi       5-1  +49
Žalgiris     4-2  +29
Montepaski   3-3   -5
Skiper       3-3   -7
Panatinaikos 2-4  -16
Unikaha      1-5  -43
Krka         1-5  -90

Grupa C: Asvel - Olimpijakos 77:92, Idea Slask - Efes Pilsen 76:69, Alba Berlin - Beneton 70:86, Pamesa - Taukeramika 84:71

Pamesa      5-1   +44
Efes        4-2   +34
Beneton     4-2   +21
Idea Slask  4-2   +12
Taukeramika 3-3   +19
Asvel       2-4   -51
Olimpijakos 1-5   -27
Alba        1-5   -52



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu