<< Nazad



 

 

Partizan - Olimpik 1:1

Beje i Delibašić (na travi) u duelu (FOTO: Rojters)

Beograd, 9. decembar 2003. - Fudbalski šampion Srbije i Crne Gore nije uspeo. Nakon što je u prethodnom susretu u Portu propustio šansu da ostane u Ligi šampiona, remijem na svom stadionu u duelu sa francuskim Olimpikom, Partizan je završio ovosezonsku evropsku priču. Igrajući 1:1 na gostovanju u Beogradu, Marsejci su osvojili treće mesto u "F" grupi Lige šampiona i oni će se umesto našeg šampiona priključiti ekipama u trećem kolu Kupa Uefa.

Svesni činjenice da im samo pobeda donosi opstanak u Evropi, tačnije Kupu Uefa, beogradski "crno-beli" su od prvog zvižduka španskog sudije Gonzalesa krenuli izrazito napadački, sa brzim izmenama pasova i čestim dijagonalnim utrčavanjima. Nošeni fanatičnom podrškom preko 30.000 gledalaca, po veoma hladnom vremenu (temperatura oko nule), igrači Partizana su saterali protivnika u njegov šesnaesterac i brzim prodorima preko krila pokušavali da već na početku dođu do toliko željenog vođstva.

U 12. minutu se učinilo da će domaćin ostvariti želju svih istinskih poklonika našeg fudbala. Raspoloženi Ćirković je ponovo bio brži i veštiji od svog direktnog čuvara i uspeo da centrira sa desne strane. Vladimir Ivić je promašio loptu, ona je došla do potpuno usamljenog Saše Ilića, ali kapiten Partizana sa desetak metara šutira iznad gola, dokazujući da je protivnička mreža u Ligi šampiona za njega bila i ostala začarana.

Kako je vreme odmicalo, Olimpik je postepeno konsolidovao svoje redove i počeo da razmišlja o napadu. Fatalni Didije Drogba je svoju prvu dobru akciju imao u 23. minutu kada je sa ivice šesnaesterca iz okreta šutirao ka donjem desnom uglu, ali se Đođe Pantić nije dao iznenaditi, izbivši loptu u korner. Udarac iz ugla je izveo Johansen, skočio je i šutirao visoki Van Bujten, ali je loptu sa same gol-linije, glavom izbila Partizanova radilica Igor Duljaj.

Nakon kraće pauze, naš šampion je ponovo krenuo svim snagama ka golu Gavanja. Međutim, svi napadi "crno-belih" odbijali su se o stamenu odbranu Olimpika, na čelu sa Van Bujtenom. Domaćin je zato svoju šansu tražio u prekidima. U poslednjoj akciji prvog poluvremena Nikola Malbaša je iz slobodnog udarca iskosa sa 25 metara, umesto centaršuta, uputio direktan šut ka golu francuske ekipe, ali se lopta od prečke odbila u polje.

Prvi deo je završen nepovoljnim rezultatom po našeg šampiona - 0:0.

Drugih 45 minuta bili su "biti ili ne biti" za obe ekipe, jer nije bilo rezultata koji bi odgovarao i jednima i drugima. Igrači domaće ekipe nastavili su da kontrolišu prostor, oduzimaju protivniku loptu na sredini terena i preko bočnih pozicija jurišaju na gol Marsejaca.

U 54. minutu Iliev je na desnoj strani "promešao" odbranu Olimpika, a zatim centrirao prizemnu loptu ka drugoj stativi. Uleteo je Andrija Delibašić, ali je lopta zamalo očešala krampone na njegovoj kopački. Mnogi su u tom trenutku zažalili što centarfor Partizana nema visinu gorostasnog napadača Crvene zvezde Nikole Žigića, jer bi se lopta u tom slučaju koprcala u mreži.

Partizan je platio danak neiskustvu u 61. minutu. U jeku napada domaćina, Hemdani je izveo slobodan udarac sa 40-tak metara, lopta je dugo putovala ka šesnaestercu, Mido je nadskočio Savića i šutem glavom sa desetak metara matirao golmana Pantića. Udarac je bio precizan, tako da ni visoki i dobro postavljeni golman "crno-belih" ništa nije mogao da učini.

Dalji tok susreta je mogao da se predvidi. Olimpik je igrao sve sigurnije, a "crno-belima" je trebao brz pogodak da bi se vratili u meč. Mogao je Iliev da izjednači u 69. minutu, ali mu je prilikom šuta zasmetao Beje. Samo dva minuta kasnije u ovom meču fenomenalni Ćirković je kao brzi voz prošao desnom stranom i idealno uposlio Malbašu, ali odbrambeni igrač Partizana, poput svog kapitena Ilića, promašuje nezaštićenu mrežu sa 7-8 metara.

U igri bez koncepcije Partizan je ipak došao do izjednačenja. Pogrešila je odbrana Marsejaca, najsnalažljiviji je bio Andrija Delibašić i glavom, sa 7-8 metara, postigao svoj i Partizanov treći pogodak u Ligi šampiona. Ostalo je još desetak minuta nade za domaćine i strepnje za goste.

Već u sledećem napadu Partizan je preko Ilieva mogao da dođe do drugog pogotka, ali je napadač "crno-belih" loptu već viđenu u golu, sa pet metara poslao direktno u telo golmana Gavanjona. Propuštena je neverovatna prilika da se protivnik nokautira u samo dva minuta!

Do kraja meča bili smo svedoci stihijskih pokušaja našeg šampiona da što pre dođe do gola. Gosti su se umešno branili da bi kraj susreta dočekali sa uzdignutim rukama u znak radosti. Očajni Partizanovi igrači popadali su po zaleđenom terenu, navijači su ostali u neverici, ali je semafor ostao neumoljiv: Partizan - Olimpik 1:1. Marsejci idu u Kup Uefa, Beograđani završavaju svoju ovosezonsku odiseju po Evropi.

Da rezimiramo. Naš šampion je dostojno reprezentovao naš fudbal u Ligi šampiona. Osim u Marseju, kada su het-trikom Didijea Drogbe deklasirani sa 0:3, "crno-beli" su svim svojim rivalima bili barem ravnopravan suparnik. Ostali su neporaženi u svim mečevima pred svojom publikom. Platili su danak neiskustvu i momentima dekoncetracije u kojima su primali golove ili promašivali stopostotne prilike. Ova generacija Partizana će, međutim, ostati upamćena, pre svega, po samom plasmanu u najjače evropsko klupsko takmičenje, što pre toga nije pošlo za nogom nijednom našem klubu.

*****

Mateus: Pokazalo se koliko strašan fudbal može da bude

Beograd, 10. decembra 2003. (Beta) - Trener Partizana Lotar Mateus rekao je da je večerašnja utakmica njegovog tima sa Olimpikom iz Marselja u šestom kolu grupe "F" Lige šampiona pokazala koliko fudbal može da bude "strašan".

"Ekipa je igrala do svojih granica, mada je bila lakomislena u završnici. Bili smo nadmoćni svih 90 minuta, napadali smo i stvarali šanse, ali na kraju nismo pobedili", kazao je Mateus novinarima posle meča.

"Jedino što mogu da zamerim svojoj ekipi je to što su se malo 'vukli' u odbrani u svom šesnaestercu i što nisu izlazili na slobodne udarce", rekao je Mateus.

Trener Partizana je na novinarsko pitanje zašto ranije nije izvršio neke izmene, odgovorio da za to "nije bilo potrebe".

"Kontrolisali smo igru sve vreme, napadali, prodirali po desnoj strani - zašto menjati?", objasnio je on, a zatim je prokomentarisao takmičenje u Ligi šampiona.

"Videlo se u ovih šest mečeva da imamo potencijal i za drugu fazu Lige šampiona, a ne samo za Kup UEFA. Nismo to iskoristili iz dva razloga. Prvi su naše neiskorišćene šanse, izazvane nedostatkom koncentracije. Drugi razlog je preveliko poštovanje prema rivalima. Ostalo je bilo kako treba i pokazalo se da ne treba nikoga da se plašimo", rekao je on.

Trener Olimpika Alan Peran nije komentarisao utakmicu i samo je rekao da je zadovoljan plasmanom u Kup UEFA.

"Znao sam da možemo da izborimo plasman u Kup UEFA, a možda čak i prolazak u drugu fazu. Partizan je večeras pokazao da zaslužuje i nešto više od onoga što je dobio", rekao je Peran.

*****

Liga šampiona u fudbalu, "F" grupa, šesto kolo, Beograd, SRBIJA I CRNA GORA, 9. decembar 2003.

Partizan (Beograd, SCG) - Olimpik (Marsej, FRANCUSKA) 1:1 (0:0)

Stadion: Partizana. Gledalaca: 30.000. Sudija: Gonzales (ŠPANIJA). Strelci: Delibašić (80) za Partizan i Mido (61) za Porto. Žuti karton: Vahoušek.

PARTIZAN: Pantić, Ćirković, Rzasa (Drulović od 66. minuta), Malbaša, Duljaj, Ognjanović, Savić, Ilić (Čakar od 88. minuta), Ivić, Iliev (Radončić od 88. minuta), Delibašić.

OLIMPIK: Gavanjo, Van Bujten, Kristanval (Beje od 16. minuta), Johansen, Meite, Hemdani, N' Daje, Vahoušek, Eker, Drogba, Mido.

STATISTIKA
Partizan
 
Olimpik
1
Golovi
1
0
Žuti kartoni
1
0
Crveni kartoni
0
6
Šutevi u okvir gola
5
10
Šutevi van okvira gola
3
19
Prekršaji
19
5
Korneri
4
2
Ofsajdi
4
30 minuta (60%)
Posed lopte
20 minuta (40%)

GRUPA "F" - rezultati poslednjeg kola i konačan plasman

Real (ŠPANIJA) - Porto (PORTUGALIJA) 1:1 (1:1). Strelci: Solari (Real) i Derlei (Porto) iz penala.
Partizan Beograd (SRBIJA I CRNA GORA) - Olimpik (FRANCUSKA) 1:1 (0:0)

1. Real      6  4  2  0   11: 5   14
2. Porto     6  3  2  1    9: 8   11
3. Olimpik   6  1  1  4    9:11    4
4. Partizan  6  0  3  3    3: 8    3

Real i Porto su se plasirali u narednu rundu Lige šampiona, dok Olimpik nastavlja takmičenje u trećem kolu Kupa UEFA.


ZA ISTORIJU

Partizan u Ligi šampiona, u sezoni 2003/04

Grupa "F", prvo kolo (16. septembar 2003.): Partizan - Porto 1:1 (0:1), Real - Olimpik 4:2 (2:1).
Grupa "F", drugo kolo (1. oktobar 2003.): Olimpik - Partizan 3:0 (0:0), Porto - Real 1:3 (1:2).
Grupa "F", treće kolo (22. oktobar 2003.): Real - Partizan 1:0 (1:0), Olimpik - Porto 2:3 (1:2).
Grupa "F", četvrto kolo (4. novembar 2003.): Partizan - Real 0:0, Porto - Olimpik 1:0 (1:0).
Grupa "F", peto kolo (26. novembar 2003.): Porto - Partizan 2:1 (1:0), Olimpik - Real 1:2 (0:1).
Grupa "F", šesto kolo (9. decembar 2003.): Partizan - Olimpik 1:1 (0:0), Real - Porto 1:1 (1:1).



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu