Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

U MUP-u Srbije sprovedene značajne reforme

Dušan Mihajlović

Beograd, 8. decembar 2003. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović govorio je u intervjuu za agenciju Tanjug o situaciji u MUP-u zatečenoj posle demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine, rezultatima sprovedenih reformi, terorizmu u regionu i ostalim aktuelnim temama. Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi delove ovog intervjua.

  • O zatečenoj situaciji posle 5. oktobra 2000. godine i o tome šta je sve urađeno:

    -Nova vlast dobila je u nasleđe ratne zločine i ratno profiterstvo, organizovani kriminal i mafiju, dok novi ministar unutrašnjih poslova koji će biti izabran posle vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 28. decembar neće imati problema ni sa hapšenjem bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, ni sa Crvenim beretkama, ni sa "zemunskim klanom", niti bilo kojom drugom kriminalnom grupom. Srbija sada ima reformisanu policiju koja radi sve uspešnije i kojoj veruje sve više građana, jer je istraživanje iz septembra pokazalo da građani posle crkve i vojske, najviše veruju upravo policiji. Policija ima jasnu viziju reformi koje su urađene u saradnji sa OEBS-om, Savetom Evrope i Evropskom komisijom, i ispuniće postavljeni cilj da do kraja 2004. godine postane organizovana i zasnovana na demokratskim standardima.

  • O situaciji zatečenoj u Ministarstvu unutrašnjih poslova:

    -Nasledili smo policiju zapuštenu u svakom pogledu, posebno kada je reč o opremi za rad u koju nije ništa ulagano decenijama. Umesto popravljanja starog i tehnološki prevaziđenog, Vlada Srbije i MUP opredelili su se za modernizaciju i osavremenjivanje, pa je Vlada u te svrhe potpisala sporazume o strateškom partnerstvu sa vodećim kompanijama u razvoju najsavremenijih kompjuterskih tehnologija iz informatičke oblasti - Majkrosoftom, IBM-om, Oraklom, dok je MUP zbog svojih potreba potpisao sporazum o strateškom partnerstvu sa Motorolom.

  • O uvođenju nove informacione tehnologije:

    -Jedinstveni informacioni sistem, odnosno baze podataka koje MUP vodi o građanima, identifikaciona i saobraćajna dokumenta, morali su biti obnovljeni da bi i dalje funkcionisali, pa je Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo realizaciju projekta tokom koga je nabavljena najsavremenija IBM-ova oprema za centralni računar koji će opsluživati sistem. U okviru toga, izrađen je i projekat koji prvi put u Evropi povezuje dva sistema - sistem za pretraživanje podataka o osobama na osnovu otisaka prstiju i sistem pretraživanja o osobama na osnovu fotografije lika. Uveden je trenutno najsavremenij sistem u svetu, koji može da pretražuje podatke po oba osnova i za 10 sekundi obradi čak 10 miliona podataka. Na taj način biće postignuta ušteda vremena građana, ali i oslobađanje policije od arhiva i dokumenata u kutijama. Izdavanje ličnih isprava, čija zamena počinje krajem naredne godine zbog obaveze da se do 2006. isprave usklade sa evropskim standardima i sa Šengenskim sporazumom, više neće podrazumevati donošenje fotografija i "prljanja palca", jer će postupak biti u potpunosti digitalizovan - digitalna kamera praviće sliku, elektronski će biti ostavljan otisak prsta i potpis, a građanin neće morati da dolazi po novu ispravu ukoliko je izgubi, već će moći da je dobije poštom. Lične karte imaće i čip u kome će biti svi podaci uključujući i otisak prsta, pa njihovo falsifikovanje neće biti moguće.

  • O pozitivnim efektima koje će uvođenje savremene tehnologije u rad policije imati na rasvetljavanje krivičnih dela:

    -Novi informacioni sistem omogućio je i unošenje baza za rad kriminalističke policije-baza tragova nerešenih i rešenih krivičnih dela, kao i podataka o registrovanim kriminalcima, na osnovu kojih je moguće pronaći počinioca krivičnog dela za dve do tri sekunde. Ranije je policija ispitivala i upoređivala tragove do kojih je dolazila mikroskopom, što je trajalo nedeljama pa i duže i samim tim umanjivalo stepen efikasnosti. Zahvaljujući donaciji Vlade Nemačke, policija u Srbiji raspolaže i najsavremenijim kompjuterom za izradu foto-robota, a naredne godine, u okviru programa KARDS, trebalo bi da bude formirana i DNK-laboratorija, što će našu kriminalističku policiju odvesti u sam vrh svetskih policija po kriterijumu opremljenosti, što bi, uz kvalifikovani kadar, trebalo da da nov kvalitet u efikasnosti rada MUP-a.

  • O terorizmu u regionu i tendencijama njegovog prelivanja i van granica kriznih područja:

    -Nedavni teroristički akti u Istanbulu su opomena svetu da se terorističke aktivnosti mogu očekivati i izvan područja u kojima postoje tenzije, pa i u našem regionu, zbog čega su i podignute mere zaštite objekata za koje se procenjuje da bi mogli da budu meta terorističkih akata. U našem regionu, posebno u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, delom u Makedoniji i Albaniji, delovale su praktično sve terorističke grupe, posebno one sa islamskim predznakom, od mudžahedina do Al-kaide, pri čemu je poznato da su pojedini pripadnici ostali da žive na tim područjima na šta se mora obratiti posebna pažnja. Zbog toga bi svaka institucija koja može biti ugrožena, trebalo da preispita svoje planove bezbednosti i preduzme potrebne mere obezbeđenja, jer je terorizam globalno zlo.

  • O učešću u mirovnim misijama:

    -Državna zajednica Srbija i Crna Gora je povratkom u međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije postala deo demokratskog sveta i preuzela obaveze koje podrazumeva taj status, među kojima je i učešće u mirovnim misijama po zadatku UN. Žandarmerija je potpuno spremna i osposobljena za takve misije, ali nigde neće imati teže zadatke od onih koje su njeni pripadnici izvršavali na jugu Srbije. Odlazak bilo kog broja žandarma ili policajaca u specijalne misije ni na koji način neće dovesti u pitanje bezbednost ili obaveze policije prema očuvanju mira i bezbednosti na teritoriji Republike Srbije, a špekulacije na tu temu su bez osnova.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu