Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Obeležavanje 200-godišnjice Prvog srpskog ustanka

Tokom 2004. godine obeležava se 200-godišnjica od podizanja Prvog srpskog ustanka i početka moderne državne tradicije Srbije. Vlada Republike Srbije donela je tim povodom na sednici održanoj 10. aprila 2003. godine odluku o osnivanju Odbora za proslavu i imenovala njegove članove. Odbor, koji će inicirati različite programe obeležavanja ovog jubileja, formirao je u te svrhe sedmočlano Izvršno telo koje će biti odgovorno za pripremu i realizaciju ovih aktivnosti.

Programski i produkciono, u obeležavanje ovog, za Srbiju važnog jubileja, uključene su mnoge institucije. S obzirom na to da se najveći broj planiranih manifestacija odvija u sferi kulture, Vlada Republike Srbije donela je odluku da Ministarstvo kulture i medija bude glavni koordinator svih aktivnosti vezanih za organizaciju proslave.

Pri Ministarstvu osnovana je Kancelarija Odbora, za čijeg je direktora imenovan zamenik ministra kulture i medija Milosav Marinović, koji je istovremeno i član Izvršnog odbora. Obeležavanjem dvestote godišnjice moderne srpske države stvoren je prostor za podsećanja na našu tradiciju, njena predstavljanja, tumačenja, ali i nova vrednovanja, čemu će biti posvećena čitava naredna godina, a održavanje centralne svečanosti planirano je za 15. februar 2004. godine - Dan državnosti, na Sretenje.

Moderno orijentisana Srbija utemeljena je na standardima građanske Evrope. Tolerancija, otvorenost, saradnja i odnosi sa drugim evropskim državama i narodima čitavog sveta, jesu i biće povod za dolazak brojnih stranih delegacija u Srbiju naredne godine, kao i njihovog učešća u obeležavanju ovog jubileja.

Brojne institucije i pojedinci već su, u okviru svojih delatnosti, dostavili programe i na taj način se uključili u obeležavanje jubileja, a s obzirom na to da će on biti proslavljen 2004. godine, očekuje se da će odziv biti i veći. Svaka vrsta umetničkog, naučnog i istraživačkog delovanja može naći mesto u programu obeležavanja dvesta godina moderne srpske države.

Za detaljnije informacije posetite www.srbija2004.org.


Prvonagrađeno rešenje na Konkursu za projekat vizuelnog identiteta 200-godišnjice Prvog srpskog ustanka i stvaranja moderne srpske države
(kliknite na sliku da biste je uvećali)



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu