<< Nazad



 

 

Crvena zvezda - Rozenborg 0:1

Duel Marjana Markovića i Fredrika Vinsnesa (REUTERS)

Beograd, 27. novembra 2003. (Tanjug) - Fudbaleri Crvene zvezde eliminisani su u drugom kolu Kupa UEFA, pošto su večeras u Beogradu, u revanš-utakmici protiv norveškog Rozenborga, izgubili sa 0:1 (0:0).

U prvoj utakmici, pre mesec dana u Trondhajmu, dva tima su igrala bez golova - 0:0.

Večerašnja utakmica odigrana je na stadionu Crvene zvezde, po prohladnom, ali prijatnom za igru vremenu, u prisustvu oko 55.000 gledalaca.

Meč je vodio Paolo Manuel Gomeš Košta iz Portugalije.

Strelac jedinog pogotka bio je Bratbak u 51. minutu.

Žuti kartoni: Đorđević, Šarac, Žigić (Crvena zvezda), Riset, Arason, Hoftum i Basma (Rozenborg).

CRVENA ZVEZDA: Dišljenković, Đorđević, Vidić, M. Dudić, Šarac, Marković (Milovanović), Mladenović, Krivokapić, Perović (Stevanović), Žigić, Đorđić.

ROZENBORG: Arason, Hoftun, Vinsnes (Karadas), Basma, Strand (Karslen), Jonsen, Riset (Hansel), Soli, Storflor, Stensas, Bratbak.

Fudbaleri Crvene zvezde zasluženo su eliminisani iz Kupa UEFA. Norvežani su prikazali sjajan fudbal i potpuno nadigrali članove domaće ekipe. Kratkim pasovima, sigurnom igrom na sredini terena i tačnim kombinacijama, gosti su potpuno anulirali očekivanja Beograđana da će se sigurno plasirati u narednu rundu Kupa UEFA.

"Crveno-beli" nisu ličili ni na senku onog tima koji suvereno vlada domaćim prvenstvom: delovali su prilično nemoćno i senilno. Stvorili su samo nekoliko povoljnih prilika, dok je sve ostalo bilo u korist gostujuće ekipe.

Oba trenera - Age Harende iz Rozenborga i Slavoljub Muslin iz Crvene zvezde - postavili su u odbrambenoj liniji sličnu formaciju, sa četvoricom igrača. Razlika je, međutim, bila u postavci igre na sredini terena i tu bitku je dobio norveški stručnjak. On je, za razliku od Muslina, u srednji red postavio trojicu igrača koji su potpuno dominirali u odnosu na pet fudbalera Crvene zvezde iz srednjeg reda.

Visoki Žigić, od koga su se gosti najviše pribojavali, praktično je bio u toku većeg dela susreta potpuno odsečen od svoje ekipe. Mora se, međutim, priznati da je Žigić u 87. minutu imao sjajnu priliku da izjednači rezultat, ali je njegov šut zaustavo sigurni golman Arason.

Gledaoci Crvene zvezde su burno reagovali u 74. minutu, pošto su smatrali da je Žigić bio oboren na ivici šesnaesterca gostujuće ekipe. Odlični španski sudija, koji je čak pomalo bio i naklonjen domaćoj ekipi, samo je odmahnuo rukom.

Gol odluke pao je u 51. minutu, samo tridesetak sekundi pre nego što je Crvena zvezda imala sjajnu priliku da dođe u vođstvo od 1:0. Tada je kapiten Crvene zvezde Nemanja Vidić iz neposredne blizine, iz veoma povoljne prilike, promašio gol. U klasičnom školskom kontranapadu Rozenborg je pokazao da se radi o iskusnoj i taktički veoma odličnoj ekipi, iz nekoliko poteza matirao gotovo nezaposlenog Dišljenkovića.

U ekipi Crvene zvezde večeras nijedan igrač nije zalužio prelaznu ocenu. Kvalitet ovog, današnjeg, sastava Crvene zvezde - i pored najave stručnog rukovodstva "crveno-belih" - ipak znatno zaostaje za evropskim prosekom.

U ekipi Rozenborga teško je izdvojiti pojedinca, jer su u kolektivnom smislu svi dali pun doprinos zasluženom trijumfu.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu