<< Nazad



 

 

Porto - Partizan 2:1

Ivica Ilev preskače Karvalja (FOTO: Rojters)

Porto, PORTUGALIJA, 26. novembar 2003. - U pretposlednjem, 5. kolu "F" grupe Lige šampiona u fudbalu, ekipa beogradskog Partizana poražena je od domaćeg Porta rezultatom 1:2 (0:1). Ovim neuspehom naš prvak je izgubio i teoretske šanse da se plasira u narednu rundu ovog takmičenja, pa će u duelu sa Olimpikom, u okviru poslednjeg kola, tražiti svoju šansu da osvoji treće mesto u grupi i ostane u Evropi, tačnije Kupu UEFA.

Početni minuti protekli su u fudbalskoj uspavanci, jer su obe ekipe preoprezno ušle u meč. Vredi pomenuti samo grešku golmana Đorđa Pantića pri prijemu lopte od saigrača, koja se, na sreću Partizana, završila samo kornerom u korist domaćina.

Porto je gotovo neprimetno preuzimao inicijativu i počeo da steže obruč oko gola gostiju. U 25. minutu usledio je munjeviti udar domaćina po levom boku, Mario Silva je odlično centrirao, Maniče je silovito šutirao, Pantić je kratko odbio loptu, tačno na nogu Benedikta Mekartija, kome nije bilo teško da sa pet metara pogodi mrežu Partizana - 1:0.

Samo dva minuta kasnije Mekarti je nagovestio da bi ovo moglo da bude njegovo veče. Uputio je odličnu parabolu sa 25 metara, ali je lopta prošla zamalo iznad prečke Pantićevog gola.

Na drugoj strani, Ivica Iliev je u sudaru sa iskusnim Žoržom Koštom pao na domak gola Viktora Baije. Belgijski sudija Alters nije pokazao na belu tačku, ali ni žuti karton Ilievu za simuliranje, kao što je Košta zahtevao.

Nedugo zatim, bek Ćirković je krenuo u svoj prepoznatljivi izlet duboko u protivnički deo terena, ali je, kao i nebrojeno puta ranije, bio nedovoljno konkretan u završnici - Baija je lako ukrotio njegov šut sa desetak metara. Ovo je bila i jedna od Ćirkovićevih poslednjih akcija na utakmici, jer je ubrzo svoje mesto u timu ustupio ofanzivnom veznom igraču Miroslavu Radoviću.

Tridesetšesti minut utakmice mogao je biti srećan za našeg šampiona. Ivica Ilev je lepo probio desnu stranu i uputio oštru prizemnu loptu prema šesnaestercu, na prvu stativu je natrčao Andrija Delibašić, silovito šutirao iz polu-voleja, ali je veteran Baija dokazao da još uvek nije za staro gvožđe.

Sam početak drugog poluvremena odredio je sudbinu naše ekipe u ovom meču. Branko Savić je želeo da vrati loptu svom golmanu, ali nije primetio da je Pantić izašao daleko ispred gol-linije. Lopta je prošla pored Pantića, a Beni Mekarti je samo potvrdio pogodak - 2:0 u 50. minutu!

U narednih par minuta gosti su se našli na rubu provalije. Šanse su imali i Deko i Derlei, ali, zahvaljujući malo sreći, a malo Pantiću, nije došlo do nove promene rezultata.

Domaćini, zadovoljni rezultatom, umirili su igru, pokazujući sve manje ambicija da ugroze gol našeg šampiona. Partizan, nemajući kud, krenuo je u napad. Nenad Đorđević je u 62. minutu imao šansu da nakon kornera Damira Čakara zatrese mrežu Portugalaca, ali mu je u poslednjem trenutku zasmetao Mario Silva. Još jednom se dokazalo da "crno-beli" (u ovom meču "sivi") ne umeju da uspešne napadačke akcije krunišu onim najvažnijim - golom.

Kako se približavao kraj utakmice, bilo je sve manje uzbuđenja pre oba gola. U 78. minutu stadion se prolomio od aplauza, jer je u igru ušao veteran Ljubinko Drulović, koji je vrhunac karijere imao baš u plavo-belom dresu portugalske ekipe. Isti igrač je u svom prvom kontaktu sa loptom odlično centrirao sa leve strane, ali je Andrija Delibašić u čistoj poziciji glavom prebacio prečku gola golmana Baije. Pokušao je Deko na drugoj strani, Pantić je odbio loptu u korner.

Nova uzbuđenja tek u sudijskom vremenu. Na pas Drulovića, Delibašić šutira, ali Baia panterskim skokom izbija loptu iz samog ugla gola. Samo nekoliko trenutaka kasnije, Delibašić je ponovo u prilici, ovaj put je spretniji i sretniji, Baia je na travi, lopta u mreži - 2:1. Kraj meča, Porto nastavlja takmičenje u Ligi šampiona, dok našem šampionu ostaje šansa da u duelu sa Olimpikom izbori mesto u Kupu UEFA.

Stadion: "Daš Antaš" u Portu. Gledalaca: 20.000. Sudija: Pol Alters (Belgija). Žuti kartoni: Žorže Košta i Maniče (Porto). Strelci: Mekarti (25,50) za Porto; Delibašić (90+2) za Partizan.

PORTO: Baia, Žorž Košta, Karvaljo, Koštinja, Deko, Derlei (Jankauskas od 80. minuta), Bosingva (Mendes od 46. minuta), Maniče, Paulo Fereira, Silva, Mekarti (Almeida od 67. minuta).

PARTIZAN: Pantić, Ćirković (Radović od 38. minuta), Malbaša, Duljaj, Đorđević, Stojanoski (Drulović od 78. minuta), Savić, Ilić (Čakar od 58. minuta),Ivić, Delibašić, Iliev.

STATISTIKA
Porto
 
Partizan
2
Golovi
1
2
Žuti kartoni
0
0
Crveni kartoni
0
8
Šutevi u okvir gola
4
7
Šutevi van okvira gola
6
12
Prekršaji
15
4
Korneri
2
9
Ofsajdi
1
28 minuta (52%)
Posed lopte
26 minuta (48%)

*****

Mateus okrivio Ćirkovića i Ilića

Politika, 27. novembar 2003.

Porto, PORTUGALIJA - Lotar Mateus je uperio prstom prema Milivoju Ćirkoviću i kapitenu Saši Iliću okriviši ih kao glavne aktere za večerašnji poraz. On je na konferenciji za štampu istakao:

- Stidim se pojedinaca i izvinjavam se navijačima. Duljaj je odigrao odličnu utakmicu i njemu se zahvaljujem. Za nas je večeras jedino pozitivno bilo to što je Real slavio u Marseju. Ćirković i Ilić su štetili ekipi svojim ponašanjem na terenu, a treću izmenu koju sam izvršio učinio sam zbog Drulovića koji još uvek ovde ima puno navijača. Takođe želim da izjavim da mi je Ćirković na treningu pre meča rekao da ima problem sa loptom, ali ja sam takođe mislio da nema problem sa glavom - rekao je Mateus.

Direktor Bjeković bio je potišten nakon poraza:

- Igrali smo ispod svakog očekivanja neozbiljno i neprofesionalno. Ako se nešto ne promeni u glavama igrača, ne piše nam se dobro. Večeras smo morali da budemo hrabriji.

Junak večerašnjeg meča Igor Duljaj je istakao:

- Imali smo veliku priliku koju nismo iskoristili. Sada nam ostaje Olimpik i borba za Kup UEFA.

Uz rame Duljaju bio je i Vladimir Ivić:

- Ostaje nam ta šesta utakmica u Beogradu koja nam je sigurno sada i najvažnija. Imamo realne šanse da ostanemo u Evropi. Ne treba klonuti.

Prozvani Milivoje Ćirković kazao je:

- Osećao sam se loše i pre utakmice, a izjava trenera je samo njegova izjava i njemu je dopušteno sve. Možda smo mogli i da prođemo bolje, a ukoliko ne pobedimo Olimpik u Beogradu to će biti stvarno katastrofa.

Jedan od tragičara golman Pantić:

- Kod prvog gola bio sam pokriven, nisam video loptu, a kod drugog nismo se najbolje razumeli ja i Savić. Verovatno sam bio tih.

Drulović je kao i u najboljim danima ponovo na "Daš Antašu" doživeo ovacije:

- Ovo je fantastičan osećaj kada te ovako prime navijači sa kojima sam se družio sedam i po predivnih sezona. Ali, ostaje gorak utisak zbog poraza. Hvala svim navijačima Portoa, a Partizan je večeras jeftino primio golove. Nadam se, ipak, da ćemo napokon stići do prve pobede u Ligi šampiona, 9. decembra".

Na kraju strelac počasnog gola Andrija Delibašić priznao je:

- Nisu bila realna očekivanja da pobedimo Porto na njihovom terenu, jer ipak to je tim visokih vrednosti. Nama ostaje da se u međusobnom dvoboju sa Olimpikom nadigravamo i pobedimo, pa da tako ostanemo u Evropi. Verujem da tu šansu nećemo prorpustiti - rekao je strelac Andrija Delibašić.

*****

GRUPA "F" - rezultati 5. kola, trenutni plasman i raspored utakmica

Olimpik Marsej (FRANCUSKA) - Real Madrid (ŠPANIJA) 1:2 (0:1) Strelci: Mido za Marsej, Dejvid Bekam i Ronaldo za Real.
Porto (PORTUGALIJA) - Partizan Beograd (SRBIJA I CRNA GORA) 2:1 (1:0)

1. Real      5  4  1  0   10: 4   13
2. Porto     5  3  1  1    8: 7   10
3. Olimpik   5  1  0  4    8:10    3
4. Partizan  5  0  2  3    2: 7    2


Šesto kolo (9. decembar): Real - Porto, Partizan - Olimpik

Dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe obezbeđuju učešće u sledećoj rundi Lige šampiona, dok se trećeplasirane ekipe uključuju u treće kolo Kupa UEFA.

Pročitajte i ...
26. novembar 2003.: Partizan i Porto najavljuju ofanzivnu igru



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu