Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Saradnja UNMIK-a i Međunarodne komisije za nestala lica

Priština, 26. novembar 2003. godine - Predstavnici UNMIK-a i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) potpisali su danas u Prištini memorandum kojim se definišu zadaci tih organizacija u identifikaciji žrtava na Kosovu i Metohiji.

Šef ICMP-a Gordon Bejkon podsetio je na to da su nedavno predstavnici ove organizacije i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju potpisali sporazum o postupku u slučaju pronađenih tela u centralnoj Srbiji.

Međunarodna komisija za nestala lica prikupila je do sada na Kosovu i Metohiji 8.816 uzoraka krvi, na osnovu kojih je moguće utvrditi identitet 3.263 osobe, koje se vode kao nestale od izbijanja rata u pokrajini, i prihvatila 2.657 uzoraka kosti, za utvrđivanje identiteta 2.189 osoba, od čega je UNMIK dao 1.719, a Koordinacioni centar 938 uzoraka.

Identifikacija žrtava obavlja se u laboratorijama sudske medicine u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Prema podacima Međunarodne komisije, oko 40 hiljada osoba nestalo je u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu