<< Nazad



 

 

OSMO KOLO: SCG - Tunis 3:0

Beograd, 25. novembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore (SCG) zabeležila je osmu uzastopnu pobedu na Svetskom kupu u Japanu, pošto je u Fukuoki bila bolja od selekcije Tunisa sa 3:0, po setovima 25:16, 25:14, 25:21.

Posle osam kola slede dva dana pauze. "Plavi" se sutra sele u Tokio, a u petak ih čeka derbi meč sa selekcijom svetskog šampiona-Brazila. U subotu i nedelju takođe ih očekuju jaki protivnici - Francuska i Italija.

Ekipa SCG je sada na korak do cilja - jednog od prva tri mesta na Svstkom kupu, što bi joj obezbedilo plasman na Olimpijske igre u Atini sledeće godine. Jedina dva neporažena tima u dosadašnjem toku takmičenja su selekcije Brazila i SCG.

Za samo sat vremena, angažovanom igrom, sa napadačkim servisom, dobrim blokom i raznovrsnim napadom, olimpijski šampioni su delovali moćno u susretu sa Tunisom, koji je na Svetskom kupu zabeležio jednu pobedu - juče nad selekcijom Japana.

SCG je meč počela u postavi: Bojan Janić, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Novica Belica, Ivan Miljković.

Selektor SCG Ljubo Travica odlučio je da u duelu sa Tunisom odmori Gorana Vujevića, koga je zamenio mladi primač servisa Bojan Janić, a na teren je poslao i blokera Novicu Bjelicu, umesto Igora Vušurovića.

U prvom setu "plavi" nijednog trenutka nisu dozvolili Tunisu da zapreti, na prvom tehničkom tajm-autu vodili su sa 8:4, na drugom već sa 16:11, a taj deo igre završili su sa ubeđivih 25:16.

Bez problema su se u igru SCG uklopili na Svetskom kupu već oprobani Janić i Bjelica, pa je i u drugom setu brzo stvorena velika prednost. Kod 12:5 za "plave" selektor Travica odlučio je da odmori i kapitena Nikolu Grbića, pa je u igru uveo drugog tehničara Ivana Ilića.

Iako je ekipa Tunisa u jednom trenutku uspela da se približi na minus četiri poena, SCG je do završnice stvorila ponovo prednost od 10 poena - 23:13, a set su završili sa 25:14.

Prvaci afričkog kontinetna pružili su za nijansu jači otpor olimpijskim šampionima u trećem setu, ali uz angažovanu i sasvim solidnu igru "plavih" to nije bilo dovoljno. Na prvom obaveznom odmoru u poslednjem setu utakmice bilo je 8:4, a na drugom 16:10. U završnici Tunis je smanjio minus na tri poena, a set je okončan sa 25:21.

Iz napada su "plavi" ostvarili 39 poena, a iz bloka čak 17, dok su neodbranjivo servirali četiri puta. Greškama su poklonili Tunisu 18 poena, dok je protivnik upisao u statistiku 15 grešaka.

Prvi put na turniru, najbolji poenter u timu SCG nije bio korektor Ivan Miljković, već Andrija Gerić, kome se smeši nagrada od 50.000 dolara za najboljeg blokera Svetskog kupa.

SRBIJA I CRNA GORA: Goran Marić, Bojan Janić (5), Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Nikola Grbić (3), Vladimir Grbić (10), Novica Bjelica (5), Andrija Gerić (18), Goran Vujević, Ivan Miljković (17), Ivan Ilić (2), Igor Vušurović.

TUNIS: Moohamed Trabelsi (2), Mehdi Gara, Samir Selami, Čaker Gezal (2), Kaled Belaid, Kalid Ben Abes (6), Mauran Fehri 6), Nuredin Faid (3), Mehrez Beriri, Gazi Gidara (1), Tarek Samari (1), Hosni Karamosli (12).

Dvorana: Marine mese u Fukuoki. Gledalaca: 1.650. Sudije: De Medeiros (Brazil), Ning Vang (Kina)

TABELA:

  1. Brazil      8  0   16
  2. SCG         8  0   16
  3. Italija     7  1   15
  4. SAD         7  1   15
  5. Francuska   5  3   13
  6. Koreja      4  4   12
  7. Japan       3  5   11  
  8. Kanada      2  6   10
  9. Venecuela   2  6   10
 10. Kina        1  7    9
 11. Tunis       1  7    9
 12. Egipat      0  8    8

Parovi poslednja tri kola

28. novembar: SCG - Brazil, Japan - Francuska, SAD - Italija, Venecuela - Kina, Tunis - Kanada, Koreja - Egipat.
29. novembar: SCG - Francuska, SAD - Brazil, Japan - Italija, Venecuela - Kanada, Tunis - Egipat, Koreja - Kina.
30. novembar: SCG - Italija, SAD - Francuska, Japan - Brazil, Venecuela - Egipat, Tunis - Kina, Koreja - Kanada.

*****

SEDMO KOLO: SCG - Venecuela 3:0

Beograd, 24. novembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila je danas u Fukuoki ekipu Venecuele sa 3:0, po setovima 25:23, 25:22 i 25:18, u sedmom kolu Svetskog kupa u Japanu.

To je sedma pobeda "plavih" na Svetskom kupu i sada su na korak od obezbeđivanja jedne od prve tri pozicije, koje donose plasman na Olimpijske igre 2004. godine.

Tim SCG sutra igra poslednji meč u Fukuoki, protiv Tunisa, a nakon toga sledi selidba u Tokio i dva dana pauze. Najači protivnici "plave" čekaju u poslednja tri kola - Brazil, Francuska i Italija.

U današnjoj utakmici, ekipa olimpijskog šampiona je bez većih problema za sat i 10 minuta savladala ambiciozni tim Venecuele, koji je na momente pokazivao veliki potencijal, kao i da juče nije slučajno pobedio selekciju domaćina - Japana sa maksimalnih 3:0.

SCG je meč počela u postavi: Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Igor Vušurović.

Kod prvog tehničkog tajm-auta "plavi" su imali prednost od dva poena (8:6), ali su odličnom igrom u odbrani i ubitačnim napadom izjednačili mladi igrači Venecuele, a ubrzo i prešli u vođstvo. Tim iz Južne Amerike nije, međutim, dugo izdržao u tom tempu, pa su "plavi" na drugom obaveznom odmoru ponovo bili u minimalnom plusu - 16:15.

Usledila je odlična igra SCG, što je rezultiralo vođstvom od 18:15, a do zavrsnice seta "plavi" su održavali tu prednost. Nakon 22:19, ekipa Venecule se nije predala i izjednačila je na 23:23. Naraedna dva poena uzeli su olimpijski prvaci i završili taj set sa 25:23.

I u drugom setu bilo je neizvesnosti, iako su odbojkaši SCG na prvom tehničkom tajm-autu imali 8:4. Izjednačenje je došlo na 15:15, ali, kao i u većini setova u dosadašnjem toku Svetskog kupa, "plavi" su u završnici bili skoncentrisani i nepremostivi za protivnika. Prvu set loptu imali su kod 24:22, i odmah je realiozovali za 25:22 i 2:0 u setovima.

Treći set ekipa SCG je počela beskompromisno, dobrim napadom, odbranom, blokom, servisom, što se odrazilo visokim vođstvom i od 16:8 na drugom tehničkom tajm-autu. Nisu "plavi" dozvolili Venecueli da se približi na manje od četiri poena.

U završnici seta, selektor SCG Ljubomir Travica zamenio je tehničare i u igru je prvi put na Svetskom kupu umesto Nikole Grbića ušao Ivan Ilić. On je dobro obavio posao, uspešno delio lopte saigračima, a Vladimir Grbić je poentirao za konačnih 25:18 i 3:0.

"Plavi" su 47 puta poentirali iz napada, a Venecuela deset puta manje. Blokom su igrači SCG ostvarili šest poena, a servisom tri. Venecuela je uspešno blokirala napad olimpijskih šampiona četiri puta, a neodbranjivo servirala dva puta. U broju grešaka koje su protivniku donele poen, ekipe su, prema zvaničnoj statistici, bile izjednačene - 19:19.

SRBIJA I CRNA GORA: Goran Marić, Bojan Janić, Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Nikola Grbić (3), Vladimir Grbić (11), Novica Bjelica, Andrija Gerić (10), Goran Vujević (9), Ivan Miljković (19), Ivan Ilić, Igor Vušurović (4).

VENECUELA: Gustavo Valderama, Rodman Valera (2), Karlos Luna (3), Luis Dijaz, Andres Manzanjilo (2), Ronald Mendez (6), Ernardo Gomez (Hari) (18), Karlos Teheda, Ivan Markez (5), Tomas Ereu (8), Huan Karlos Blanko, Fredi Sedeno.

Dvorana: Marine Mese u Fukuoki. Gledalaca: 6.200. Sudije: Ning Vang (Kina), Ito Hirojuki (Japan).

*****

ŠESTO KOLO: SCG - Koreja 3:0

Beograd, 23. novembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila je danas selekciju Koreje sa 3:0, po setovima 27:25, 25:20, 26:24, u šestom kolu Svetskog kupa u Japanu.

U timu SCG ponovo je bio primač servisa Vladimir Grbić, koji se izostao prethodne četiri utakmice zbog problema sa bubrežnim kanalima.

Koreja, tim koji je priredio najveće iznenađenje u Japanu pobedivši vicešampiona Evrope Francusku, pružila je solidnu partiju, ali je SCG uzvratila najsigurnijom igrom u dosadašnjih šest kola. Meč je trajao sat i 21 minut.

SCG je počela u postavi: Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Igor Vušurović.

Na drugom tehničkom tajm-autu SCG je imala vođstvo od 16:13, a u završnicu prvog seta ušla je sa čak 21:16. Koreja je, međutim, ubrzo smanjila, pa i izjednačila na 23:23. Igralo se u nastavku "poen za poen", sa prednošću SCG, koja nije iskoristila dve set lopte, ali je treću realizovao korektor Ivan Miljković za 27:25 i 1:0.

Početkom drugog seta ni jedna ekipa nije ostvarivala značajnije vođstvo. Prednost Koreje od dva poena kod 6:4, "plavi" su odmah dostigli, a nakon toga na prvi obavezan odmor otišli sa plusom od jednog poena - 8:7.

Prvi put do prednosti od dva poena u drugom setu, tim SCG, jutros u crvenim dresovima, došao je na 12:10, zahvaljujući asu Miljkovića. I na drugi tehnički tajm-aut "plavi" su otišli sa 16:14, a nakon toga su serijom uvećali vođstvo i na 19:14. To je za olimpijske šampione bilo dovoljno da rutinski završe set sa 25:20 i da vođstvo povećaju na 2:0.

Iako su "plavi" stigli do plusa od dva poena na 4:2, kod prvog tehničkog tajm-auta Koreja je vodila sa 8:6. Izjednačenje je ostvareno kod 9:9, a nakon toga tim SČ je imao i 14:12.

Jedna sporna sudijska odluka dekoncentrisala je reprezentaciju SCG, pa je Koreja uspela da ostvari seriju od četiri poena za vođstvo od 17:15. Novo izjednačenje stiglo je na 19:19, a vođstvo "plavih" kod 22:21. Usledila je igra "poen za poen", pa do prve set i meč lopte SCG dolazi na 24:23. Nisu iskoristili tu priliku, ali su u drgom navratu bili sigurni za 26:24 i maksimalnih 3:0.

"Plavi" su 45 poena osvojili iz napada, 10 iz bloka i pet iz servisa, dok im je Koreja svojim greškama poklonila 18 poena. Protivnik je 40 puta uspešno napao, osam puta bez greške blokirao napad SCG, dva puta neodbranjivo servirao, a dobio "na poklon" 19 poena.

SRBIJA I CRNA GORA: Goran Marić, Bojan Janić, Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Nikola Grbić (2), Vladimir Grbić (9), Novica Bjelica, Andrija Gerić(8), Goran Vujević (12), Ivan Miljković (21), Ivan Ilić, Igor Vušurović (8).

KOREJA: He Jin Ko (3), Kvang Kjun Eang (6), Oh Hjun Jeo, Tae Vong Eoi, Sun Ho Šin (3), Sun Kju Li (6), Kvan Jeol Jun (13), Jung Rae Kim (2), Jin Vuk Suk (3), Hjung Do Li (1), Jung Su Sin (2), Bjung Eul Eang (11).

Dvorana: Marin Mese u Fukuoki. Gledalaca: 6.300. Sudije: Nava Abarka (Meksiko), De Medeiros (Brazil).

*****

PETO KOLO: SCG - Japan 3:1

Beograd, 21. novembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila je danas u Hirošimi ekipu Japana sa 3:1, po setovima 21:25, 25:18, 25:22, 25:20 i tako upisala i peti trijumf na Svetskom kupu.

Učesnici Svetskog kupa u Japanu, 12 reprezentacija, sutra će imati slobodan dan. Posle selidbe iz Hirošime u Fukuoku, tim SCG u nedelju igra sa Korejom.

Današnja utakmica trajala je sat i 50 minuta, "plavi" su greškama poklonili 25 poena, a Japanci su timu SCG dali 29. Napadom su igrači SCG došli do 52 poena, a domaći tim do 51. U bloku je odnos bio 11-5, a direktno iz servisa su oba tima uzela po četiri poena.

Namučili su domaćini Svetskog kupa olimpijske šampione. U svakom setu bilo je perioda neizvesnosti i bespoštedne borbe, ali kada su "plavi" uspevali da sastave blok i da poboljašaju igru u odbrani, dolazili su do prednosti koju Japanci nisu mogli da anuliraju ni pred punom dvoranom svojih pristalica.

Prve tri ekipe sa Svetskog kupa izboriće plasman na Olimpijske igre 2004. godine, a trenutno su bez poraza samo dve selekcije - SCG i Brazila.

SCG je meč počela u postavi: Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Igor Vušurović.

Prvi set "plavi" su počeli solidno, ali su previše brzo dozvolili Japancima da prezumu vođstvo (12:11). Oni više u tom setu nisu ni ispuštali prednost, kod drugog tehničkog tajm-auta bilo je 16:14. U završnici seta su došli i do četiri poena "viška", sa koliko su i rešili u svoju korist taj deo igre - 25:21.

U drugom setu, Japan je prvi došao do ozbiljnijeg plusa od 5:2, ali je tim SCG izjednačio na 5:5. Posle perioda igre "poen za poen", i minimalnog vođstva "plavih" na prvom tehničkom tajm-autu, domaći tim je ponovo ostvario prednost od dva poena - 8:10, 11:9.

Uspeli su igrači SCG da se vrate, i da kod drugog obaveznog odmora dođu do vođstva od 16:14, što su opet stigli Japanci - 16:16. Tek tada je na terenu odbojkaška reprezentacija SCG pokazala zašto je favorit, i dobrom igrom i u odbrani i u napadu brzo stigla do 25:18 i izjednačenja na 1:1.

Kod prvog tehničkog tajm-auta bilo je 8:6 za "plave", pa su nanovo izjednačili Japanci. Posle 12:12, olimpijski šampioni su pružili bolju igru, pa su tako i došli do ozbiljnog i osetnog vođstva od 20:16. Domaći tim je uspeo da smanji na 21:19. Do set lopte ekipa SCG je došla napadom Gorana Vujevića (24:21), prvu nije iskoristila, ali je drugu priliku "plavih" realizovao Vujević za 25:22.

U četvrtom setu Japanci su odmah na početku stekli vođstvo od 3:1, i tada je selektor SCG Ljubo Travica načinio izmenu srednjih blokera - umesto Igora Vušurovicah ušao je Novica Bjelica.

"Plavi" su uspeli da smanje na dva poena zaostatka, sa koliko se i otišlo na prvi obavezan odmor. Kod drugog je tim SCG bio u minimalnom minusu - 15:16.

Prvo vođstvo SCG u četvrtom setu bilo je kod 19:18, a u samu završnicu "plavi" su ušli sa 21:19. Ovoga puta bez opuštanja, završili su taj set sa 25:20 i meč sa 3:1.

SRBIJA I CRNA GORA: Goran Marić, Bojan Janić, Slobodan Boškan (9), Vasa Mijić, Nikola Grbić (6), Vladimir Grbić, Novica Bjelica (2), Andrija Gerić (9), Goran Vujević (15), Ivan Miljković (23), Ivan Ilić, Igor Vušurović (3).

JAPAN: Usami (5), Ito (4), Hosakava (9), Onoue (8), Kobajasi, Cumagari, Takehiro, Kato (18), Jamamoto (16), Morisige, Abe, Kosija.

Dvorana: Zelena Arena. Gledalaca: 6.500. Sudije: Leon Garsija (Kuba), Nava Abarka (Meksiko).

*****

ČETVRTO KOLO: SCG - Kanada 3:1

Beograd, 20. novembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila je danas selekciju Kanade sa 3:1 u setovima (25:14, 23:25, 25:20, 26:24), u četvrtom kolu Svetskog kupa u Japanu.

"Plavima" je to četvrta pobeda. U tim trijumfima oni su izgublili samo dva seta, jedan od Egipta u prošlom kolu, i jedan danas.

Meč sa Kanadom bio je prvi odigran u Hirošimi, nakon selidbe iz Tokija. U tom gradu SCG će sutra, od 10 sati po srednjoevropskom vremenu, odigrati još jednu utakmicu, protiv selekcije domaćina Japana.

Današnji meč, koji je trajao sat i 40 minuta, odlikovale su oscilacije u igri oba tima, sa dosta grešaka. Tim olimpijskih šampiona napravio je 27 grešaka, a ekipa Kanade 25.

U trenucima kada je SCG pokazivala svoju snagu stvarana je velika razlika, dok su Kanađani uspevali da dobijaju delove igre kada su "plavi" gubili koncentraciju, a oni značajno popravljali igru u odbrani.

SCG je utakmicu sa Kanadom počela u postavi: Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Igor Vušurović.

Kod prvog tehničkog tajm-auta tim SCG vodio je sa 8:1, zahvaljujući dobroj i preciznoj igri, bez grešaka. Kanađani su potom napravili seriju od tri poena, smanjili na 8:4, ali je to bilo sve što su im "plavi" dozvolili. U samu završnicu seta ušli su sa čak 20:10.

Tako su "plavi" i završili set, sa 25:14, ali je u drugom slika bila drugačija. Tim SCG je imao prednost od dva poena kod prvog tehničkog tajm-auta, međutim, Kanada je preokrenula.

Kada su protivnici poveli sa 11:10, selektor SCG Ljubo Travica reagovao je izmenom primača servisa Slobodana Boškana, umesto koga je ušao Bojan Janić.

Uprkos tome, Kanađani su došli i do dva poena plusa, što su uspevali da održe do drugog tehničkog tajm-auta - 16:14. "Plavi" su izjednačili kod 16:16, a usledila je igra "poen za poen".

Tim iz Severne Amerike je u završnici ponovo imao vođtsvo od dva poena, kod 21:19. Travica je zatražio tajm-aut, nakon koga su olimpijski šampioni izjednačili na 21:21.

Kanađani su, ipak, došli do prve set lopte, koju su odmah i iskoristili, snažnim servisom, koji nije uspeo da prihvati libero SCG Vasa Mijić. Taj deo igre Kanada je završila sa 25:23 i izjednačila na 1:1 u setovima.

I treći set Kanada je počela veoma dobrom igrom, a SCG sa više grešaka nego u prvom setu. Plus od dva poena koji su protivnici dugo održavali, anuliran je tek kod 7:7, sa dva poena iz servisa Nikole Grbića.

Kanađani su, ipak, ponovo poveli sa 10:8, pa 11:9, 12:10, ali je tada usledila serija tima SCG za vođstvo od 14:12. Kod drugog tehničkog tajm-auta bilo je 16:13 za "plave", a razlika je u završnici povećana na 22:18. Treći set rutinski je priveden kraju, sa 25:20.

Dobro su počeli igrači iz SCG četvrti set, stvorili značajnu prednost kod 7:2, ali su Kanađani popravili igru u odbrani i izjednacili na 7:7.

"Plavi" su se vratili svojom načinu, što je rezultiralo novim vođstvom - 12:9. Kod drugog obaveznog odmora bilo je 16:12, ali su Kanađani vezali dva poena i smanjili na 16:14. Travica je tada zatražio odmor, ali to nije pomoglo, pa se došlo do 17:17.

Ušlo se u napetu završnicu seta, u kojoj je Kanada imala prednost od dva poena (19:17). SCG je to stigla kod 20:20, prešla u vođstvo od 23:21, ali su protivnici ponovo izjednačili.

Do prve set lopte došli su igrači u plavim dresovima - 24:23, ali je servis greška donala još jedno izjednačenje. Drugu set i meč loptu za SCG doneo je Bojan Janić, koji je potom i realizovao kontru za 26:24 i pobedu od 3:1.

SCG: Goran Marić, Bojan Janić (10), Slobodan Boškan (5), Vasa Mijić, Nikola Grbić (8), Vladimir Grbić, Novica Bjelica, Andrija Gerić (11), Goran Vujević (9), Ivan Miljković (20), Ivan Ilić, Igor Vušurović (11).

KANADA: Daglas Brus, Lukas Snider, Sebastijen Riet (12), Džejson Haldejn (6), Skot Koski (1), Pol Dirden (4), Bret Jangberg, Stiv Brinkman(13), Kris Volfenden (4), Ros Balard (8), Murej Grapentin (8), Fred Vinters.

Dvorana: Zelena arena u Hirošimi. Gledalaca: 1.030. Sudije: De Medeiros (Brazil), Ito Hirojuki (Japan).

*****

TREĆE KOLO: SCG - Egipat 3:1

Beograd, 18. novembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srrbije i Crne Gore (SCG) pobedila je danas ekipu Egipta sa 3:1, po setovima 28:30, 25:18, 25:21, 25:12, u trećem kolu Svetskog kupa u Japanu.

To je "plavima" treća pobeda, ali su do nje došli mnogo teže nego što se očekivalo, dozvolivši protivniku i da uzme prvi set na razliku. Meč je trajao sat i 36 minuta, a oba tima napravila su, prema zvaničnoj statistici, po 26 grešaka.

SCG je meč počela u postavi: Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Novica Bjelica, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković.

Prvi set "plavi" su počeli besprekorno, poveli sa 5:0, da bi potom došlo do pada u njihovoj igri i izjednačenja na 7:7. Kod prvog obaveznog odmora SCG je imala poen prednosti (8:7), a kod drugog dva - 16:14.

Usledila je, međutim serija Egipćana, koje vodi bivši selektor SCG Veselin Vuković. Njegovi igrači su izjednačili, pa i prvi put poveli sa 19:18. Period igre "poen za poen", a do prve set lopte došli su igrači u zelenim dresovima. Tu loptu su spasili "plavi", preokrenuli, stvorili sebi četiri prilike za osvajanje seta, ali ih nisu iskoristili.

Egipćani su, pak, kod 29:28 došli do druge set lopte i poentirali zahvaljujući grešci olimpijskih šampiona. Sa 30:28 Egipat je poveo 1:0.

U drugom setu, "plavi" su se uozbiljili, kod prvog tehničkog tajm-auta imali su plus četiri poena - 8:4. Prednost su održavali, a set su završili sa 25:18.

Ponovo je u trećem setu došlo do opuštanja, Egipat je, donekle i uz pomoć sudija, došao do vođstva od 8:6, pa do 16:13, ali su "plavi" preokrenuli serijom od pet poena za prednost od 18:16. Nakon toga, tim SCG više nije dozvolio protivniku da se približi, pa je set završen sa 25:21.

Četvrti set počeo je izjednačenom igrom, ali to nije dugo trajalo."Plavi" su se ubrzo odlepili i kod drugog tehničkog tajm-auta imali su sedam poena vođstva - 16:9. Set su završili rutinski sa 25:12 i tako ostvarili pobedu od 3:1. U tom setu u igru je ušao i mladi primač servisa Bojan Janić, koji se upisao u poentere.

Debitovao je na parketu srednji bloker Novica Bjelica, a u igri nije bilo Vladimira Grbića, koji je juče imao problema sa bubrežnim kanalima.

Nakon dana pauze, i selidbe iz Tokija u Hirošimu, SCG u četvrtak igra protiv Kanade.

Na Svetskom kupu u Japanu učestvuje 12 reprezentacija, od kojih će prve tri izboriti plasman na Olimpijakse igre 2004. godine u Atini.

SRBIJA I CRNA GORA: Goran Marić, Bojan Janić (1), Slobodan Boškan (14), Vasa MIjić, Nikola Grbić (5), Vladimir Grbić, Novica Bjelica (8), Andrija Gerić (11), Goran Vujević (17), Ivan Miljković (21), Ivan Ilić, Igor Vušurović.

EGIPAT: Hamdi Elsafi Avad (17), Saleh Fathi Jusef (4), Nehad Mohamed Sehata (9), Osama Kemsan, Vael Hasanijen Al Ajdi, Asraf Abu EL Hasan, Eslam Mohamed Avad (15), Mohamed Abdulah El Rahman (1), Mohamed Moselhi, Veal Said (5), Abdelnaim Salah Eldein, Mahmud Hasona (4).

Dvorana: Jojoba Stadion. Gledalaca: 2.630. Sudije: Leon Garsija (Kuba), Ito Hirojuki (Japan).

*****

DRUGO KOLO: SCG - SAD 3:0

Beograd, 17. novembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija SCG pobedila je danas selekciju SAD sa 3:0 u setovima (26:24, 25:21, 25:22) i tako upisala drugi trijumf na Svetskom kupu u Japanu.

U današnjem meču, Amerikanci su pružili jak otpor "plavima", posebno u prvom i trećem setu, ali su olimpijski šampioni dobrom partijom došli do maksimalne pobede.

SCG je meč počela u postavi: Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Goran Vujević, Andrija Gerić, Ivan Miljković i Igor Vušurović.

Prvi set bio je izuzetno neizvestan, a u završnicu su "plavi" ušli sa dva poena prednosti, kod 23:21, Amerikanci su, međutim, izjednačili na 23:23, a potom i došli do set lopte. Tim SCG, ipak, nije dozvolio da je i realizuju i rezultat je ponovo bio izjednačen.

U priliku da povedu sa 1:0, tim SCG je došao odmah potom i nije je propustio, pa je set završen sa 26:24.

Drugi set "plavi" su počeli sigurnije, pa su na prvi tehnički tajm-aut otišli da četiri poena plusa, 8:4. Tu prednost su održavali, pa je toliko iznosila i kod drugog obaveznog odmora u setu, 16:12.

Opuštanje i bolja igra SAD doneli su izjednačenje na 17:17, ali su olimpijski šampioni tada uzvratili i u finiš seta ušli sa vođstvom od tri poena, 22:19. Rutinski su došli u priliku za 2:0, kod 24:20. Prvu set loptu nisu realizovali, ali drugu jesu, pa su završili taj deo igre sa 25:21.

Na početku trećeg seta "plavi" su bili dominantni u svim elementima igre i ubrzo su vodili sa 6:2. Borbeni Amerikanci nisu, međutim, dozvolili da tim SCG nastavi u tom tempu, izjednačili su već kod 8:8.

Usledilo je i vođstvo SAD od dva pa i od tri poena (12:9, 13:10, 14:11). Serijom se SCG vraća u set i prelazi u vođtsvo, koje je kod drugog tehničkog tajm-auta iznosilo 16:14.

U finišu trećeg seta tim olimpijskih prvaka imao je dva poena plusa 21:19, pa potom i četiri - 24:20, što je bilo sasvim dovoljno da na kraju izađe sa 25:22 i ostvari maksimalnu pobedu od 3:0.

SCG: Goran Marić, Bojan Janić, Slobodan Boškan (11), Vasa Mijić, Nikola Grbić (2), Vladimir Grbić, Novica Bjelica, Andrija Gerić (11), Goran Vujević (11), Ivan Miljković (19), Ivan Ilić, Igor Vušurović (4).

SAD: Loj Bal (1), Erik Salivan, Donald Suho, Vilijam Pridi (3), Rajan Milar (10), Rejli Salmon (5), Bruk Bilings, Tomas Hof (5), Klejton Stenli (19), Gabrijel Gardner (6), Džejms Polster, Adam Nevi.

Dvorana: Jojoba Stadion. Gledalaca: 2.970. Sudije: DE Medeiros (Brazil), Hirojuki Ito (Japan).

*****

PRVO KOLO: SCG - Kina 3:0

Beograd, 16. novembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila je danas selekciju KIne sa 3:0, po setovima 25:16, 25:16, 26:24, u prvoj utakmici na Svetskom kupu u Japanu.

U današnjoj utakmici reprezentacija SCG je opravdala ulogu apsolutnog favorite, i do pobede je došla solidnom i disciplinovanom igrom, izuzev u trećem setu kada je opuštanjem dozvolila protivniku da dovede u pitanje očekivanu maksimalnu pobedu. Ipak, za sat i 12 minuta igre "plavi" su baš taj rezultat ostvarili.

SCG je meč počela u postavi: Andrija Gerić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Goran Vujević, Vasa Mijić, Ivan Miljković, Igor Vušurović.

Prvi set počeo je odmeravanjem snaga dva protivnika, odnosno čitanjem igre kineskih odbojkaša, koji su za "plave" predstavljali nepoznanicu. Tako je na prvom tehničkom tajm-autu bilo samo 8:7 za SCG, ali je prednost odmah posle toga znatno uvećana, da bi kod drugog obaveznog odmora bila 16:10.

Bez mnogo muke, ali sa malo većim brojem servis greškaka, igrači SCG su priveli set kraju, napadajući uglavnom kroz sredinu, za konačnih 25:16 u sprvom setu.

U drugom setu prvi poen su osvijili Kinezi, ali je to, ispostavilo se, bio samo podstrek "plavima" da nastave set bez opuštanja, tako da su ubrzo vodili sa 10:4, pa sa 12:5. Kinezi su, ipak ,pružili otpor sredinom seta, smanjivši razliku na pet (14:9), serijom od tri poena. SCG je imala snage da uloži još malo napora i da dovede set do kraja, 25:16, za 2:0.

Na prvi tehnički tajm aut u trećem setu SCG je ostišla sa četiri poena plusa (8:4), ali je nakon toga došlo do pada u igri "plavih". Nekoliko grešaka SCG Kinezima je značio potpuni rezultatski priključak, a ubrzo su i izjednačili - kod 14:14. Kod drugog mini odmora u setu, tim SCG imao je samo poen plusa, 16:15.

Do osetnije prednosti u tom delu igre SCG došla ponovo u završnici, kod 21:18, ali su odbojkaši u plavim dresovioma ponovo dozvoliki Kini da se približi na 22:21, pa i da izjednači na 22:22. Još jedan egal rezultat bio je kod 24:24, ali je tada Miljković poentirao za set loptu, a posle dobre igre u polju libera Vase Mijića, "plavi" su došli i do 26:24 I maksimalne pobede od 3:0.

SCG: Bojan Janić, Andrija Gerić (11), Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Nikola Grbić (4), Vladimir Grbić (14), Goran Vujević (9), Ivan Ilić, Novica Bjelica, Ivan Miljković (18), Igor Vušurović (8), Goran Marić.

KINA: Zang (6), Hu, Juan (2), Čui (8), Tang (7), Ši (4), He (1), H. Li, C. Li, ŠEn (13), Vu, Ču.

Dvorana: Jojoba stadion. Gledalaca: 3.640. Sudije: Naba Abarka (Meksiko), Leon Garsija (Kuba).



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu