Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Srbiji i Crnoj Gori odobrena dodatna 1,1 milijarda evra pomoći

Goran Pitić

Brisel, 19. novembar 2003. godine - Ministar za ekonomske veze sa inostranstvom u Vladi Republike Srbije Goran Pitić izjavio je sinoć da je Srbija i Crna Gora na juče održanom donatorskom sastanku u Briselu pored podrške za nastavak reformi za narednu godinu dobila i dodatnih 1,1 milijardu evra.

Pitić je u izjavi za agenciju Tanjug precizirao da će konkretne cifre ostati na prošlogodišnjem nivou, odnosno da će državnoj zajednici biti dato 240 miliona evra u vidu poklona i 70 miliona evra makrofinansijske pomoći. On je naveo da je Nemačka obećala državnoj zajednici više od 50 miliona evra, Švajcarska oko 20 miliona švajcarskih franaka, Norveška preko 20 miliona evra, dok će drugi donatori svoje programe definisati u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, dobijena je podrška da se ubrza dinamika realizacije sredstava u visini od oko dve milijarde evra, koja su bila predviđena još 2001. godine. On je naglasio da će realizacija tih sredstava zavisiti od toga da li će nova vlada nastaviti dosadašnji reformski koncept.

Pitić je istakao da su predstavnici međunarodnih donatora i organizacija podržali ono što je do sada urađeno u Srbiji i Crnoj Gori, kao i programe koji predstavljaju koncept reformi u narednom periodu i ocenio da je briselski sastanak doneo uspeh veći od očekivanog.

Šef državne delegacije na sastanku u Briselu i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije i Crne Gore Branko Lukovac rekao je da su učesnici sastanka ocenili da je dosadašnja pomoć dobro iskorišćena i dodao da su podržani reformski okviri državne zajednice za naredni period.

Lukovac je naglasio da jučerašnji sastanak nije bila konferencija na kojoj se obećava, ali da je najveći broj učesnika i pored toga izneo okvire buduće podrške programu državne zajednice.

Lukovac je istakao da će Srbija i Crna Gora u narednom periodu obaviti konkretne razgovore sa većinom međunarodnih finansijskih organizacija i kao najvažnije ocenio razgovore sa Svetskom bankom, koja bi do sredine sledeće godine trebalo da definiše srednjoročni plan za državnu zajednicu, koji podrazumeva gotovo isti finansijski okvir kao i do sada, odnosno oko 550 miliona dolara godišnje.

Ministar finansija i ekonomije u Vladi Republike Srbije Božidar Đelić izjavio je za agenciju Tanjug da će Srbija i Crna Gora dobiti i treću tranšu makrofinansijske podrške od 70 miliona evra, kao i da je dobijen jasan signal da ukoliko državna zajednica ostane na reformskom putu, što podrazumeva i saradnju sa Haškim tribunalom, može da računa na dalju ekonomsku podršku koja već sada prevazilazi ono što je bilo obećano.

Đelić je podsetio na to da je u početku plan bio da se od donacija dobije oko 3,9 milijardi dolara, a da taj iznos sada iznosi oko pet milijardi dolara, što znači da je za nepune četiri godine dobijeno više od milijardu dolara nego što je planirano.

Đelić je naglasio da državnu zajednicu nakon sastanka u Briselu očekuje rešavanje nekoliko kompleksnih pitanja kao što su status Kosova, razvoj državne zajednice, rad na Ustavu Srbije, kao i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, pošto je, kako je ocenjeno u Briselu, Srbija ključna zemlja za stabilnost čitavog regiona.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu