<< Nazad



 

 

Rim i Beograd epicentri odbojkaških zbivanja

Rim, 10. novembar 2003 (Tanjug) - U prisustvu visokih zvaničnika sporta i politike iz Italije i Srbije i Crne Gore, juče je u Rimu održana konferencija za novinare na kojoj je inaugurisan Evropski šampionat u odbojci "Rim-Beograd 2005. godine". Gradonačelnik Rima Valter Veltroni i predsednik Izvršnog odbora Skupštine Beograda Nenad Bogdanović zvanično su promovisali predstojeću evropsku odbojkašku smotru, koja će od 29. avgusta do 11. septembra 2005. prvi put u istoriji tog sporta biti održana paralelno u dve države. Predstavljen je logo šampionata - zastave SCG i Italije kao dve ruke između kojih stoji odbojkaška lopta, kao i natpis: Roma-Beograd, 29. avgust - 11. septembar 2005. Beograd će biti domaćin žrebanja (marta 2005) i otvaranja prvenstva, dok će se u Rimu igrati finale i dodeljivati medalje.

Predsednik Organizacionog odbora EP, srpski ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović, izjavio je da "zajednička organizacija Rima i Beograda neće doprineti samo sportskoj, već i ekonomskoj saradnji, pošto Srbija i Crna Gora čvrsto grabe prema Evropskoj Uniji".

"Nadamo se da će i ovaj događaj tome doprineti", rekao je Vlahović, podsetivši da prvenstvo organizuju olimpijski i evropski odbojkaški šampioni.

Ideja zajedničke organizacije Beograda i Rima ostaće zapisana u analima istorije odbojke kao jedinstvena, i nju je juče veličalo više govornika koji su istakli tradicionalno prijateljstvo dve zemlje sa obala Jadrana. Među njima su bili predsednik Evropske odbojkaške federacije Andre Mejer i predsednik Evropskog olimpijskog komiteta Mario Peskante. Trener italijanske odbojkaške reprezentacije Đanpaolo Montali istakao je da "veoma poštuje sportski nivo SCG", navodeći da Italija i naša zemlja uživaju veliki ugled u odbojkaškom svetu.

Predsednik Odbojkaškog saveza SCG Aleksandar Boričić izrazio je zadovoljstvo što će domaćini šampionata biti Beograd i Rim, zaključivši da su "pobednici svi prisutni u sali, posebno ljudi iz odbojkaškog sporta". "Najbolji se udružuju, a samo se najbolji ne plaše konkurencije. Pokazaćemo 2005. da smo dostojni olimpijske medalje", rekao je Boričić.

Direktni učesnici prvenstva Evrope 2005. godine su SCG, Italija, Francuska, Rusija, Poljska i Holandija, dok će za šest preostalih mesta biti odigrani kvalifikacioni turniri u Luksemburgu od 14. do 16. maja i od 17. do 19. septembra 2004. godine.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu