<< Nazad



 

 

Ilija Petković ostaje selektor "plavih"

Beograd, 5. novembra 2003. (Beta) - Ilija Petković danas je zvanično potpisao ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije i Crne Gore, prema kome će do kraja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2006. godine voditi nacionalni tim.

Petković će imati mesečnu platu od 3.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, a ukoliko se "plavi" budu plasirali za finalni turnir Svetskog prvenstva selektor će dobiti dvostruko veću premiju od najbolje nagrađenog fudbalera.

"Mi se vrlo dobro poznajemo i dugo sarađujemo, tako da nismo imali nikakve dileme. Zadovoljni smo što je Petković prihvatio našu ponudu. Ugovor je potpisan za jedan ciklus, kako je to obično u fudbalu, ali naša želja je da se saradnja produži", rekao je generalni sekretar Branko Bulatović novinarima.

Ilija Petković je objasnio zašto nije odmah po završetku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo produžena saradnja između njega i saveza.

"Uvek sam bio iskren sa vama - imao sam jednu dilemu. Selektorsko mesto ima usporenu dinamiku, miran rad sa vremena na vreme, a ja kao čovek sam izuzetno aktivan i temperamentan. Klupski rad mi više leži i tu sam se 'lomio'. Da li da se vratim svakodnevnom radu ili da ostanem da radim u savezu", rekao je Petković.

On je dodao da je presudila "ljudska obaveza" da radi u savezu.

Selektor je naveo da "osim rada ne može ništa drugo da obeća" i najavio da će "borbenost, želja i volja biti glavni motiv kako će se praviti selekcija".

"Ko ne bude imao takav pristup neće moći da igra u državnom timu", rekao je selektor SCG.

Petković je imenovan za selektora početkom jula, sa zadatkom da vodi reprezentaciju u poslednje tri kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo u Portugaliji, i zabeležio je dve pobede nad Velsom i remi sa Italijom.

I pored tih rezultata, reprezentacija SCG neće učestvovati na Evropskom prvenstvu naredne godine u Portugalu, pošto je zauzela tek treće mesto u kvalifikacionoj Grupi 9.

Petković je već jednom bio selektor reprezentacije i to 2001. godine, kada je u Indiji osvojio jedan turnir (Sahara kup).

Petković je rođen 1945. godine u Kninu. Bio je fudbaler OFK Beograda i francuskog kluba Troa. Igrao je i za jugoslovensku reprezentaciju. Posle igračke karijere radio je kao trener u fudbalskoj organizaciji, a potom je trenirao klubove u Švajcarskoj (Servet), u Grčkoj (Aris) u Japanu i Kini.

Na mestu selektora Petković je nasledio Dejana Savićevića koji je podneo ostavku posle dva uzastopna poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugalu, od Finske i Azerbejdžana.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu