<< Nazad



 

 

Crvena zvezda - Odenze 4:3

U odbrani grešio, u napadu pogađao: Nemanja Vidić

Beograd, 16. oktobra 2003. (Beta/politika.com) - Fudbaleri beogradske Crvene zvezde plasirali su se u drugo kolo Kupa Uefa, pošto su večeras u Beogradu pobedili ekipu danskog Odenzea sa 4:3, u revanš utakmici prvog kola.

Plasman "crveno-belima" u drugo kolo takmičenja doneo je kapiten Nemanja Vidić svojim drugim golom na meču u 87. minutu.

Prvi susret u Danskoj, pre tri nedelje, završen je nerešenim rezultatom 2:2.

Publika je u prvih 45 minuta videla možda i najbolje poluvreme na "Marakani" poslednjih godina. Obe ekipe igrale su otvoreno, napadački, a postignuto je čak pet pogodaka. U nastavku meča ritam utakmice je znatno opao, a osim dva pogotka većih uzbuđenja nije bilo.

"Crveno-beli" su poveli već u četvrtom minutu iz prve prave akcije na meču. Marjan Marković je sa desne strane skoro idealno centrirao u šesnaesterac gostiju, a Nikola Žigić je sa sedam metara glavom doveo Zvezdu u vođstvo. To je Žigiću bio šesti gol u Kupu UEFA, ukupno 12 u sezoni.

Sedam minuta kasnije, Danci kažnjavaju prvu veliku grešku Zvezdine odbrane. Vidić gubi loptu na sredini terena, ona stiže do Štefana Hojera, koji centrira, a Nikolaj Stokholm sa peterca glavom izjednačuje.

Međutim, samo što su krenuli sa centra "crveno-beli" su ponovo poveli. Bojan Đorđić je sa leve strane centrirao, a njegov centaršut u gol je pretvorio glavom Nemanja Vidić.

Nastavlja se serija uzbuđenja pred oba gola, a u 19. minutu Zvezda propušta priliku da povisi prednost. Dejan Milovanović je izveo korner sa leve strane, Žigić je ponovo najviši u šesnaestercu gostiju, ali njegov šut glavom Fernando Derveld izbija sa gol-linije.

U nastavku akcije Dragan Mladenović šutira sa šest, sedam metara, ali lopta pogađa stativu i odbija se u ruke golmana Odenzea.

Dva minuta kasnije Milovanovićev šut sa ivice šesnaesterca odlazi za malo preko gola, a već u sledećem napadu gosti propuštaju priliku da izjednače. Zambijac Mvape Miti odigrao je povratnu loptu za Sorena Berga, koji "topovski" šutira sa 17 metara, ali pogađa prečku.

U 27. minutu Zvezda vodi sa 3:1, a trećem golu "crveno-belih" prethodio je najlepši potez na utakmici.

Marjan Marković je dubinskom loptom uposlio Đorđića. Igrač Mančester Junajteda, koji ovu sezonu igra na pozajmici u Zvezdi, ušao je korak u šesnaesterac Odenzea, a onda u stilu pravog majstora lobovao golmana gostujuće ekipe. Za prvi gol u "crveno-belom" dresu više od 30.000 gledalaca ga je nagradilo ovacijama.

I u narednih desetak minuta izabranici Slavoljuba Muslina nastavili su da kontrolišu igru i diktiraju ritam utakmice, ali u 39. minutu posle velike greške uže odbrane domaćih, Odenze smanjuje rezultat.

Tomas Lindrup je izveo prekid sa leve strane, Milan Dudić i Dragan Šarac su loše reagovali, što koristi Hojer i "zakucava" loptu pod prečku Zvezdinog gola.

U nastavku susreta Zvezda je izgubila igru iz prvih 45 minuta. "Crveno-beli" su se povukli, i posle šuta Milovanovića na startu drugog poluvremena, potpuno su predali inicijativu Dancima.

Na poluvremenu Muslin je zbog povrede zamenio u prvih 45 minuta fenomenalnog Bojana Đorđića, umesto koga je ušao Milivoje Vitakić, a u 58. minutu takođe zbog povrede teren je morao da napusti i Milovanović, koga je zamenio Radovan Krivokapić.

U 75. minutu trener Zvezde izvršio je i treću izmenu, a neprimetnog Dragana Bogavca zamenio je Dragan Mrđa.

Do 78. minuta uglavnom ništa vredno pomena nije se događalo na terenu, a tada gosti dolaze do izjednačenja. Foren Berg je šutirao sa 20-ak metara, lopta je pogodila Nemanju Vidića, prevarila nemoćnog Dišljenkovića i ušetala se u gol.

Posle izjednačenja sa tribina je počeo protest navijača, koji su uzvikivali pogrdne reči na račun predsednika fudbalskog kluba Dragana Džajića i zvižducima izražavali nezadovoljstvo trenutnim rezultatom.

U 86. minutu sreća je ipak bila saveznik "crveno-belih". Zvezda je imala slobodan udarac, a ceo stadion je zapevao "Daj gol, samo gol ....!". Prekid je izveo Šarac, a Nemanja Vidić je glavom sa šest metara doneo "crveno-belima" prolaz u drugo kolo.

"Delije" su napravile sjajnu atmosferu, ali ono što je pokvarilo utisak o navijačima bilo je skandiranje publike na račun tamnoputih igrača Odenzea - Mitija, Temba i Dervelda, koja je skoro svaki kontakt tih igrača sa loptom pratila tzv. "majmunskim kricima".

Revanš utakmica prvog kola Kupa UEFA, Beograd, SRBIJA I CRNA GORA, 15. oktobar 2003. godine

Crvena zvezda (Beograd, SRBIJA I CRNA GORA) - Odenze (DANSKA) 4:3 (3:2)

Stadion: Crvene zvezde. Strelci: 1:0 Žigić (4), 1:1 Stokholm (11), 2:1 Vidić (12), 3:1 Đorđić (27), 3:2 Hojer (39), 3:3 Landrup (78), 4:3 Vidić (87). Gledalaca: 35.000. Sudija: Bernard Lejek (Francuska). Žuti kartoni: Vitakić (Crvena zvezda), Tembo i Dervel (Odenze).

CRVENA ZVEZDA: Dišjenković 8, Marković 8, Đorđević 7, Vidić 9, Dudić 8, Mladenović 7, Milovanović 7 (od 57. minuta Krivokapić 7), Đorđić 7 (od 46. Vitakić 7), Šarac 7, Žigić 8, Bogavac 7 (od 78. Mrđa -).

ODENZE: Jensen 7, Nedergard 7, Hemingsen 7, Derveld 7, Miti 7, Berg 7, Landrup 7, Tembo 7, Greger 7, Hojer 7, Stokholm 8.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu