<< Nazad



 

 

DŽAJA!

Dragan Džajić iz igračkih dana

Beograd, 7. oktobra 2003. (Beta) - Dragan Džajić proglašen je danas za najboljeg igrača Srbije i Crne Gore u periodu od 1954. do 2004. godine.

Džajić je prikupio 54 boda u glasanju 18 članova žirija, pa je on dobio laskavu titulu "zlatnog fudbalera".

Dragan Stojković, predsednik Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore, prikupio je 26 bodova, i proglašen je "srebrnim fudbalerom" SCG, dok je na trecćem mestu Dejan Savićević.


Dragan Stojković

Za najboljeg fudbalera glasao je žiri sastavljen od selektora i kapitena na 10 ili više utakmica "A" reprezentacije.

Na listi za koju se glasalo nalazilo se 20 fudbalera, od kojih su dvanest prikupili određene bodove.

Na četvrtom mestu je Dragan Šekularac (19), petom Stjepan Bobek (17), šesti je Rajko Mitić (8), sedmi Predrag Mijatović (7), osmi Vladimir Jugović (3), deveti Milan Galić (2), a po jedan bod prikupili su Vujadin Boškov, Miloš Milutinović i Vladimir Petrović.


Dejan Savićević

Predsednik Komisije za sprovođenje izbora za najboljeg fudbalera SCG Nebojša Leković čestitao je "zlatnom" igraču Draganu Džajiću, ali i svim ostalim igračima koji su doprineli razvoju fudbala u zemlji, od kojih se mnogi nisu ni našli na listi za glasanje.

Leković je rekao da će priznanja "zlatno", "srebrnom" i "bronzanom" igraču biti uručena na svečanosti u decembru.

Generalni sekretar FS SCG Branko Bulatović podsetio je da je povod za izbor najboljeg fudbalera bio zahtev Evropske fudbaleke federacije (Uefa), koja će naredne godine obeležiti 50 godina postojanja.

"Uefa je tražila od svih saveza pod svojim okriljem da izaberu najboljeg fudbalera u periodu od njegog osnivanja", rekao je Bulatović.

On je podsetio i na pravila izbora, prema kojima je svaki član žirija glasao za trojicu igrača. Najbolji je dobijao pet glasova, drugi tri, a treći jedan.

Član žirija nije mogao da da glas samo sebi, a glasanje je bilo tajno.

Čelnici FS SCG su naveli da svako može da se uveri u ispravnost izbora, ali bez prava da objavi ko je za koga glasao.


Susret velikana: Edson Arantes
do Nascimento - Pele i Dragan Džajić - Džaja
(gostovanje brazilskog Santosa u Beogradu,
8. septembra 1969. godine)
Dragan Džajić je rođen 30. maja 1946.godine u Ubu. Apsolutni rekorder po broju utakmica odigranih za reprezentaciju Jugoslavije - 85. Dugo je bio i kapiten, a u nacionalnom dresu postigao je 23 gola.

Igrao je na poziciji levog krila. Debitovao na utakmici protiv Rumunije u Beogradu 17. juna 1964.godine (1:2). Pet puta je nastupao u selekcijama FIFA i UEFA. Igrao na Svetskom prvenstvu 1974.godine u SR Nemackoj. Bio je član reprezentacije koja je 1968. godine u Rimu osvojila titulu vice-šampiona Evrope.

Igrao je za Crvenu zvezdu iz Beograda i SEC Bastiju (Francuska). U periodu 1961. - 1975. za Crvenu zvezdu odigrao je 590 utakmica i postigao 287 golova.

Sa Zvezdom je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije i četiri trofeja Kupa. Posle dve sezone provedene na Korzici, vratio se u Crvenu zvezdu i odigrao sezonu 1977/78.

Nakon toga je postao tehnički direktor Crvene zvezde, i na tom mestu je doprineo najvećem uspehu kluba - osvajanje titule prvaka Evrope i pobednika Interkontinentalnog kupa. Trenutno je predsednik Fudbalskog kluba Crvena zvezda.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu