<< Nazad



 

 

FSSCG kažnjen sa 25.000 franaka zbog rasizma

Politika, 27. septembar

Nion, ŠVAJCARSKA, 26. septembar 2003. - Članovi Kontrolne i disciplinske komisije UEFA kaznili su FSSCG sa 25.000 švajcarskih franaka zbog "četiri rasistička ispada navijača ka fudbalerima Velsa, na utakmicama mladih i najboljih selekcija". Naš Savez je kažnjen na osnovu prijave od strane čelnika FA Velsa, a zbog susreta odigranih 19. avgusta (mladi u Novom Sadu, 3:0) i dan kasnije u Beogradu ("A" reprezentacije, 1:0).

Zanimljivo je da zvanična lica sa utakmice - delegat, specijalni posmatrač i sudije, ni u dopunskim izveštajima nisu naveli da je rasističkih ispada uopšte bilo. Ovo je svojevrsni presedan, u UEFA nisu verovali sopstvenim izaslanicima, vec samo TV snimcima.

- U obaveštenju koje nam je dostavljeno piše da je taj podatak upravo najžalosniji, ali članovima Komisije to nije bio dovoljno vredan dokaz. Posmatrajući snimak, odlučili su da nas kazne - izjavio je Branko Bulatović, generalni sekretar organizacije.

Posle dosta vremena, u Savezu su odlučili da se žale na izrečenu disciplinsku meru, a Bulatović je objasnio razloge za taj potez:

- Žalbu ćemo temeljiti upravo na činjenici da prisutna lica ništa nisu zabeležila, niti potvrdila primedbe izrečene iz Kardifa. U pomenutim situacijama učcestvovala je manja grupa navijača, a jasno je da mi na njih nikako ne možemo da utičemo. Sigurno je da nema govora o masovnim rasističkim ispadima, a utakmicu smo zaista organizovali na maksimalan način, što je sa svih strana i potvrđeno. I mi se borimo protiv rasizma, iznenađeni smo ovakvom odlukom.

U Nionu su taksativno naveli i minutaže i imena vređanih igrača. U Novom Sadu je, na osnovu snimka, utvrđeno da su navijači povicima vređali golmana mlade selekcije Brauna u 70. minutu. Na meču u Beogradu, sva trojica fudbalera crne boje kože su po jednom, na isti način, vređana. Po članovima Komisije UEFA, Gebidon je uvređen u 35, Blejk u 45, a Ernšou u 81. minutu.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu