Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

"Lukoil" i zvanično novi vlasnik "Beopetrola"

Beograd, 26. septembar 2003. godine - Direktor Republičkog Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor firme "Lukoil" za jugoistočnu Evropu Valentin Zlatev potpisali su danas Ugovor o kupoprodaji "Beopetrola", čime je drugi po veličini prometnik derivata u Srbiji i zvanično prešao u vlasništvo naftnog giganta iz Rusije.

Ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vlahović čestitao je partnerima na dobro obavljenom poslu, koji će, kako je ocenio, obezbediti dalji razvoj naftnog i energetskog sektora u Srbiji.

On je posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora izrazio zadovoljstvo time što je u Srbiju ušla još jedna vredna investicija koja će povećati konkurentnost na naftnom tržištu i doprineti uspešnoj privatizaciji delova Naftne industrije Srbije koja će početi po završetku procesa restrukturiranja tog javnog preduzeća.

Vlahović je rekao da je prodaja "Beopetrola" dobar primer uspešne privatizacije u fer i poštenoj tenderskoj utakmici i istakao da novac od prodaje neće biti uložen u javnu potrošnju već u infrastrukturne projekte. On je naveo da su u ovoj godini direktne strane investicije u privredu Srbije premašile 1,1 milijardu dolara, dok su prihodi od privatizicije tri i po puta veći od planiranih.

Ugovor o preuzimanju vlasništva "Lukoila"-a nad "Beopetrolom" vredan je 210 miliona evra. Za kupovinu 79,5 odsto društvenog kapitala "Beopetrola" "Lukoil" će u budžet Srbije tokom ove godine uplatiti 117 miliona evra, u narednih pet godina investiraće u ovo preduzeće 85 miliona evra, dok će za socijalni program izdvojiti osam miliona evra.

Generalni direktor "Beopetrola" Mirko Rašović izjavio je da će već naredne godine u modernizaciju ovog preduzeća biti investirano 65 miliona evra i dodao da niko od 1.700 zaposlenih neće biti tehnološki višak.

Direktor "Lukoila" za jugoistočnu Evropu Valentin Zlatev istakao je da kupovina "Beopetrola" za njegovu kompaniju predstavlja značajan čin, s obzirom na to da je tržište Srbije veoma važno i da su se u poslednje dve godine desile brojne pozitivne promene u smislu poboljšanja privatizacione klime.

On je, navodeći da je "Lukoil" značajan i korektan partner u čiju reputaciju niko ne sumnja, najavio da će odmah po započinjanju realizacije investicionog dela ugovora biti razmotrena i dalja ulaganja u Srbiju i dodao da će privatizacija NIS-a biti prilika za konačno definisanje eventualnog nastupa "Lukoil"-a u tom poslu.

Zlatev je istakao da je kupovina "Beopetrola" primer posla u kome su obe strane pobedile i najavio da će predsednik "Lukoila" Vagit Alekperov u ponedeljak doputovati u Beograd, prenosi agencija Tanjug.

"Lukoil" je najveća ruska naftna kompanija, po veličini šesta u svetu, koja pokriva 20 odsto proizvodnje i 18 odsto prerade nafte u Rusiji. Godišnji obrt "Lukoila" je 15 milijardi dolara, firma trenutno posluje u 30 zemalja i 60 ruskih regiona, ima 4.076 pumpi i 150.000 zaposlenih.

"Beopetrol" je po veličini druga naftna kompanija u Srbiji koja godišnje proda 400.000 tona nafte i naftnih derivata. U njenom vlasništvu je 207 benzinskih pumpi i skladišni kapaciteti od 74.000 kubnih metara.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu