<< Nazad



 

 

Partizan - Porto 1:1

Igor Duljaj ne dozvoljava Deku da krene napred (FOTO: AP)

Beograd, 16. septembra 2003. (Tanjug/uefa.com) - U prvom kolu evropske Lige šampiona u fudbalu Partizan je na svom stadionu u Beogradu odigrao nerešeno sa šampionom Portugalije Portom - 1:1 (0:1).

Stadion: Partizana u Beogradu. Gledalaca: 30.000. Sudija: Mihalj Beneš (Češka). Strelci: Koštinja u 22. minutu za goste, a Delibašić u 55. za domaćine. Žuti kartoni: Delibašić i Nađ za Partizan; Koštinja i Deko za Porto.

PARTIZAN: Radaković, Ćirković (Drulović od 46. minuta), Stojanovski (Savić od 46. minuta), Vest, Đorđević, Duljaj, Rzasa, Nađ, S.Ilić, Delibašić, Iliev (Bojan Brnović od 84. minuta).

PORTO: Baia, Fereira, Kosta, Karvaljo, Valente, Koštinja, Maniče (Bosingva od 79. minuta), Deko (Fernandez od 89. minuta), Mendes, Mekarti (Jankauskas od 70. minuta), Derlei.

U "F" grupi još se takmiče Real iz Madrida i Olimpik iz Marselja.

U drugom kolu Lige šampiona "crno-beli igraju protiv Olimpika u Marselju.

Prva utakmica u evropskoj Ligi šampiona u Beogradu počela je u sjajnom dekoru i navijačkom ambijentu, kakvo ovom takmičenju dolikuje. Pune tribine, lepo vreme i sportsko navijanje, pružili su izvanrednu šansu igračima da pokažu šta znaju. Igra, pogotovo Partizanova u prvom poluvremenu, međutim, nije bila na nivou najprestižnijeg evropskog takmičenja. Kao da je važnost utakmica sputala "crno-bele".

Trener Partizana Lotar Mateus predstavio je klasičnu, pomalo zaboravljenu, varijantu u odbrani sa dva "štopera" i Stojkovskim u ulozi "libera". Očigledno, poznati stručnjak se opredelio za opreznu varijantu.

Dalji tok meča potvrđio je takvu pretpostavku, jer trojica igrača - kapiten Ilić, Igor Duljaj i Albert Nađ - nisu uspostavili tečnu igru svoje ekipe tokom celog prvog poluvremena.

Spoljni igrači Partizana Ćirković i poljak Rzasa, kao i dvojica napadača Ilijev i Delibašić, bili su potpuno odsečeni od sredine terena.

S druge strane, trener Porta Santaoš Mourinjo opredelio se za moderniju taktičku varijantu - sa četiri igrača u zadnjoj liniji, trojicu napadača i po jednog polušpicer i špicer.

Sve do 20. minuta gosti su ispitivali stvarne mogućnosti domaćina, pa su već u 22. minutu, posle grupe greške Partizanove odbrane došli u vođstvo od 1:0.

Posle kornera, koji je izveden sa desne strane, loptu ka mreži Partizana uputio je Koštilja, a u mrežu domaćih ugurali su je, posle nesporazuma, Ćirković i Stojanovski.

Partizan je prvu dobru akciju izveo u 37.minutu, ali je taj napad ostao neiskorišćen.

Najpovoljniju priliku na utakmici gosti su imali u 45. minutu, kada je Derlei sa dva metra promašio praznu mrežu.


Taribo Vest (levo, u duelu sa Mekartijem)
ponovo je oduševio navijače Partizana
fanatičnom borbenošću (FOTO: AFP)

U drugom poluvremenu trener Partizana Lotas Mateus potpuno je promenio formaciju igre. On je umesto Stojanovskog i Ćirkovića uveo Drulovića i Savića, koji su potpuno preokrenuli fizionomiju igre domaćih.

Međutim, tokom drugih 45 minuta "crno-beli" nisu uspeli da stvore nijednu izrazitu priliku. Partizan je postigao pogodak u 55. minutu preko Delibašića. Najstariji igrač Partizana Ljubinko Drulović izveo je sa 25 metara slobodan udarac. Lopta se od "živog zida" odbila do Ilijeva, koji je loptu proturio do Delibašića, a ovaj izvanrednim šutom savladao nekada najboljeg golmana Evrope, Viktora Baija.

Porto je ostavio veoma solidan utisak. Pokazao je da je i fizički i taktički mnogo spremniji od ekipe Beograđana, pa stoga Partizan mora biti zadovoljan postignutim rezultatom. Treba takođe istaći da su domaći u drugom poluvremenu bio potpuno ravnopravan rival mnogo poznatijoj ekipi, ali njegovi igrači u nekim trenucima nisu igrali kompletno, nego su grešili u dodavanju na sredini terena, a u napadu nije bilo nijednog prodornijeg igrača koji bi savladao veoma pokretljivu odbrambenu liniju Porta.

U ekipi Portoa odlično su igrali glavni konstruktori Deko i Maniče a u Partizanu je najbolji utisak ostavili su dva strana fudbalera - Taribo Vest i Tomaš Rzasa.

*****

Mateus i Murinjo: Nerešen rezultat pravedan ishod


Okreni-obrni, svi
zadovoljni: Lotar
Mateus, trener
Partizana (FOTO: AP)

Beograd, 17. septembra 2003. (Beta) - Treneri fudbalera Partizana i Porta, Lotar Mateus i Žoze Murinjo, složili su da je nerešen rezultat pravedani ishod susreta njihove dve ekipe u utorak uveče u Beogradu u prvom kolu Grupe F Lige šampiona.

Partizan je na premijeri u elitnom evropskom klupskom takmičenju podelio bodove sa Portom, odigravši nerešeno 1:1.

Na konferenciji za novinare, Mateus je izrazio zadovoljstvo startom njegovog tima u Ligi šampiona.

"Čestitam ekipi. Zadovoljan sam rezultatom i igrom, pogotovo u drugom poluvremenu. U prvom delu meča videlo se da je ekipa bila malo nervozna. Ipak, ovo je 'nova zemlja' za nas i nekim igrači moraju da se naviknu na nov vazduh", rekao je Mateus.

Prema njegovim rečima, krajnji rezultat je pravedan, pošto je Porto bio bolji rival u prvom, a njegov tim u drugom poluvremenu.

Trener Partizana je pohvalio publiku za koju je rekao da je pomogla njegovom timu da se u nastavku meča vrati u igru.

"U budućnosti moramo mnogo bolje da uđemo u utakmicu, ako želimo dobar rezultat", rekao je Mateus.

On je najavio da će "crno-beli" u narednom kolu, protiv Olimpika u Marseju pokušati da ostvare pobedu. "Ako igrači pruže maksimum i uz malo sreće mislim da možemo da pobedimo u Marseju".

Trener Porta Žoze Murinjo ocenio je da je njegov tim bio bolji u prvom delu meča, ali da je Partizan u nastavku dobro odgovorio i da je na kraju nerešen ishod pravedan.

"Možda smo mogli da pobedimo, imali smo prilike u prvom delu da povedemo sa 2:0, ali na kraju mislim da je nerešen rezultat, ipak, najpravedniji", istakao je Murinjo.

On je ocenio da je njegov tim večeras ostvario "pozitivan rezultat", s obzirom da je igrao u gostima.

"Sa psihološkog stanovišta vrlo je važno da ne izgubiš prvu utakmicu u Ligi šampiona i mi smo u tome uspeli. U prvom krugu takmičenja u grupi dva puta gostujemo i jedanput igramo kući, dok smo u drugom delu dva puta domaćini, tako da mislim da ćemo se plsirati u drugu fazu", rekao je Murinjo.

*****

STATISTIKA
Partizan
 
Porto
1
Golovi
1
2
Žuti kartoni
2
0
Crveni kartoni
0
1
Šutevi u okvir gola
4
5
Šutevi van okvira gola
4
17
Prekršaji
22
0
Korneri
3
1
Ofsajdi
7
27 minuta (51%)
Posed lopte
26 minuta (49%)

*****

GRUPA "F" - rezultati, trenutni plasman i raspored utakmica

Real Madrid (ŠPANIJA) - Olimpik Marsej (FRANCUSKA) 4:2 (2:1). Strelci: Ronaldo 2, Roberto Karlos i Figo (iz penala) za Real, a Drogba i Bujten za Olimpik.
Partizan Beograd (SRBIJA I CRNA GORA) - Porto (PORTUGALIJA) 1:1 (0:1)

1. Real      1  1  0  0   4:2  3
2. Partizan  1  0  1  0   1:1  1
3. Porto     1  0  1  0   1:1  1
4. Olimpik   1  0  0  1   2:4  0
Drugo kolo (1. oktobar): Porto - Real, Olimpik - Partizan
Treće kolo (22. oktobar): Olimpik - Porto, Real - Partizan
Četvrto kolo (4. novembar): Porto - Olimpik, Partizan - Real
Peto kolo (26. novembar): Olimpik - Real, Porto - Partizan
Šesto kolo (9. decembar): Real - Porto, Partizan - Olimpik

Dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe idu u sledeću rundu Lige šampiona, dok se trećeplasirane ekipe uključuju u treće kolo Kupa UEFA.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu