<< Nazad



 

 

SCG - Grčka 64:72

Litvanci slave trijumf u finalu (FOTO: AFP)

Stokholm, ŠVEDSKA, 14. septembra 2003. (Beta) - Košarkaši Srbije i Crne Gore(SCG) završili su Evropsko prvenstvo u Švedskoj na šestom mestu, pošto su danas u Stokholmu poraženi od Grčke sa 64:72 (13:21, 12:16, 15:20, 24:15).

Najefikasniji u timu SCG bio je Milan Gurović sa 15 poena. Sledio ga je Dejan Koturović koji je imao 10, ali je sve postigao u prvoj četvrtini.

Grke je predvodio Nikolaos Hadživretas sa 21 poenom, a sledili su ga Jakovos Cakalidis i Demostenis Dikudis sa 16, odnosno 15 poena.

Bez povređenih Predraga Stojakovića i Marka Jarića, selektor Dušan Vujošević meč je počeo sa Vuletom Avdalovićem i Dušanom Vukčevićem na bekovskim pozicijama.

"Plavi" su se bolje snašli u samom početku i stekli vođstvo od 9:2, posle čega su se Grci povratili, izjednačili, a zatim i poveli.

Srbija i Crna Gora je veći deo meča igrala sa košarkašima koji su imali manju minutažu na ovom turniru. Oni, međutim, nisu uspeli da stignu rivala, jer su grešili u napadu i naročito odbrani, gde nisu nikako uspeli da spreče ofanzivni skok protivnika i lake poene iz reketa.

Osmostruki evropski prvak na poluvreme je otišao sa minus 12 poena.

"Plavi" su u nastavku zaigrali još slabije nego u prvom poluvremenu, a prve poene postigli su tek u petom minutu treće četvrtine i to poenima Miloša Vujanića sa penala. Grci su za isto vreme postigli sedam poena.

U sličnom tempu nastavilo se do kraja treće deonice. "Plavi" su presingom uspeli da smanje prednost rivala na 14 poena, ali je Dijamantidis u poslednjoj sekundi postigao trojku za plus 17 - 57:40.

Jedino što su košarkaši SCG uspeli da urade do kraja meča, to je da smanje prednost na osam poena - 72:64, jer je Grčka veoma dobro kontrolisala igru i nije dozvolila preokret.

*****

Vujošević: Potrebna je detaljna analiza

Stokholm, ŠVEDSKA, 15. septembra 2003. (Beta) - Selektor košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore (SCG) Dušan Vujošević ocenio je danas da je nacionalnom timu potrebna detaljna i mirna analiza kako se ne bi ponovili rezultati sa Evropskog prvenstva u Švedskoj, na kome su "plavi" završili takmičenje na šestom mestu.

"Treba pronaći sve uzroke i sagledati sve aspekte, da se ovako nešto ne bi ponovilo. Sada nije vreme za takvu vrstu priče", rekao je Vujošević na konferenciji za novinare posle utakmice, u kojoj je Grčka pobedila SCG sa 72:64 u borbi za peto mesto.

Selektor je objasnio da je njegov tim bio previše oslabljen neigranjem povređenih Predraga Stojakovića i Marka Jarića i da nije mogao da se suprotstavi "objektivno jačoj" reprezentaciji Grčke.

Veći deo današnjeg meča odigrao je Vule Avdalović, koji je do poraza u četvrtfinalu imao malu minutažu na turniru.

"Imali smo velika očekivanja i nismo ih ispunili, a mogli smo i bolje da odigramo. Što se današnje utakmice tiče, Grci su bili bolji i zasluženo su pobedili", kazao je Avdalović.

Selektor Grčke Janis Joanidis istakao je da je njegov tim završio na petom mestu, iako je izgubio samo jedan meč, ali u četvrtfinalu od Italije.

"Drugoplasirani tim iz finala Španija - Litvanija imaće takođe samo jednu izgubljenu utakmicu. Prihvatam sve kritike, ali u granicama realnosti", rekao je on.

*****

Dvorana: "Globen arena". Gledalaca: oko 3.000. Sudije: Vladimir Drabikovski (Ukrajina) i Sami Bačar (Izrael).

SRBIJA I CRNA GORA: Dušan Vukčević (9), Dejan Koturović (10), Nebojša Bogavac (2), Vule Avdalović (5), Đuro Ostojić (7), Predrag Drobnjak (2), Ognjen Aškrabić (8), Miloš Vujanić (6), Kosta Perović, Milan Gurović (15).

GRČKA: Dimitros Dijamantidis (6), Nikolaos Hadživretas (21), Teodoros Papalukas (2), Demetrio Papanikolau (8), Jorgos Sigalas, Antonios Focis (4), Fragiskos Alvertis, Dimostenis Dikudis (15), Jakovos Cakalidis (16), Hristos Harisis, Eftimios Redžijas, Mihail Kakjuzis.

*****

Jasikevičijus MVP šampionata u Švedskoj

Stokholm, ŠVEDSKA, 15. septembra 2003. (Beta) - Plejmejker prvaka Evrope, reprezentacije Litvanije, Šarunas Jasikevičijus, u izboru novinara, proglašen je za najkorisnijeg košarkaša na upravo završenom kontinentalnom šampionatu.

Pored Jasikevičijusa, preko 800 akreditovanih izveštača iz Švedske, u idealnu petorku šampionata izabralo je još i Tonija Parkera (Francuska), Andreja Kirilenka (Rusija), Saulijusa Stombergasa (Litvanija) i Pau Gasola (Spanija).

Najbolji strelac prvenstva u Švedskoj bio je Gasol sa 155 poena na šest utakmica (prosečno 25,9), najbolji skakač je sa 48 uhvaćenih lopti bio je Predrag Drobnjak, a najbolji asistent šampionata je Jasikevičijus sa 49 asistencija.

Najbolji blokeri na EP sa po 13 blokada su Litvanac Eurelijus Žukauskas i Andrej Kirilenko, koji je ujedno i najbolji "kradljivac" sa 21 ukradenom loptom.

*****

R E Z U L T A T I

Utakmice "baraža" (8. septembar): Izrael - Slovenija 78:76, Rusija - Hrvatska 81:77, Italija - Nemačka 86:84, SCG - Turska 80:76.
Četvrtfinale (10/11. septembar): Francuska - Rusija 76:69, Litvanija - SCG 98:92, Španija - Izrael 78:64, Grčka - Italija 59:62.
Polufinale (13. septembar): Francuska - Litvanija 70:74, Španija - Italija 81:79
Za plasman od 5. do 8. mesta (12. septembar): Rusija - SCG 77:86, Izrael - Grčka 56:64
Za peto mesto (14. septembar): SCG - Grčka 64:72
Za sedmo mesto (14. septembar): Rusija - Izrael 82:89
Utakmica za treće mesto (14. septembar): Francuska - Italija 67:69
F I N A L E (14. septembar): Litvanija - Španija 93:84

*****

Pročitajte i ...
Pojedinačni učinak igrača reprezentacije Srbije i Crne Gore na košarkaškom šampionatu Evrope u Švedskoj

Ranije vesti

Iz arhive



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu