<< Nazad



 

 

SCG - Rusija 1:3

Ni trojni blok naših nije zaustavio raspoloženog Jakovljeva

Berlin, NEMAČKA, 14. septembra (Tanjug) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore zauzela je 4. mesto na 23. prvenstvu Evrope pošto je danas u Berlinu izgubila od Rusije sa 3:1 (25:11, 24:26, 25:19, 25:23).

Pred oko 7.000 gledalaca u dvorani "Maks Šmeling", sudili su Hobor (Mađarska) i Ziha (Nemačka).

SRBIJA I CRNA GORA: Jokanović, Vasić, Janić 1, Boškan, Mešter 1, Mijić, N. Grbić 8, V. Grbić 13, Gerić 6, Vujević 10, Miljković 15, Vušurović.

RUSIJA: Bultavski 5, Baranov, Abramov 4, Šulepov,Kazakov, Tetjuhin 14, Hamutskih 4, Jakovljev 17, Ušakov, Mitkov, Jergorčev 11, Kulešov 14.

Odbojkaši SCG oprostili su se od naslova evropskog prvaka trećim uzastopnim porazom na šampionatu u Nemačkoj.

Naš nacionalni tim, očigledno, nije mogao da se za kratko vreme oporavi od sinoćnog šokantnog poraza u polufinalu od Francuske i katastrofalno je odigrao meč za bronzanu medalju.

Ne pamti se da je neka ekipa na tako ozbiljnom takmičenju, kao što je Evropsko prvenstvo, uspela da dobije set sa 13 poena razlike. To je danas pošlo za rukom Rusima, jer su "plavi", može se slobodno reći, prikazali igru nedostojnu svog renomea i vrednosti, možda najslabiju u poslednjih osam i po godina.

Naša reprezentacija je samo povremeno, u drugom i trećem setu, potvrdila kvalitete, ali je to bilo nedovoljno da se ostvari ukupna pobeda.

Kao i na prethodne dve utakmice na prvenstvu, i danas je bilo mnogo oscilacija u igri "plavih". Naš najbolji igrač, Ivan Miljković, u susretu protiv Rusije je, konačno, bio na visini zadatka, ali je zato "škripalo" na drugim pozicijama, pre svega u bloku, a podbacio je i Goran Vujević.

Sa malo raspoloženih igrača protiv snažnog rivala, kao što je Rusija, nije se ni moglo više postići.

*****

Plavi ne mogu da pronađu razloge za poraz

Berlin, NEMACCKA, 14. septembra 2003. (Beta) - Odbojkaši i selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore (SCG) Ljubomir Travica izjavili su danas da im je teško da pronađu uzroke za poraz u meču za treće mesto na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ali su uglavnom ocenili da je problem bio u motivaciji.

"Plavi" su izgubili od Rusije sa 1:3, u utakmici za treće mesto, i tako zauzeli četvrtu poziciju. Oni su juče u polufinalu izgubili od Francuske.

Travica je posle utakmice izjavio da se analizom učinjenog na EP mora pronaći razlog za neočekivano slab rezultat i da se na osnovu toga mora krenuti dalje.

"Ono što mi je smetalo je način na koji smo ušli u današnji meč, a to nije bilo kako treba. Protivnik nas je juče nadigrao tako da ne možemo da žalimo, ali danas to nije bilo tako", rekao je on.

Selektor SCG je istakao da u ovom momentu ne može da nađe pravi odgovor na pitanje šta se desilo sa igrom "plavih" u poslednja tri meča na EP.

"Mi smo jedan dugi period radili jako dobro, međutim, bilo je nekih stvari o kojima sada nije ni vreme ni mesto da diskutujemo. Rezultat je takav kakav jeste, a treba smoći snage da se nastavi rad koji smo započeli i da se vidi da li je to pravi put ili ne", kazao je Travica.

Upitan o planovima za nastavak saradnje sa reprezentacijom SCG, Travica je odgovorio da o tome ne razmišlja u ovom trenutku, jer je sada važnije pronaći uzroke neočekivano slabog plasmana na EP i taj put nastaviti na pravi način. Zatim je dodao da on, kao i Odbojkaški savez SCG, želi da se ta saradnja nastavi, ali da to najmanje zavisi od njega.

Travičin ostanak na kormilu zavisi od grčkog Olimpijakosa, sa kojim ima ugovor.

Srednji bloker Andrija Gerić rekao je da je nesreća to što plavi po ko zna koji put gube polufinale "za malo" i da potom ne mogu da pobede u utakmici za treće mesto.

"Treba izvući pouke iz ovoga i pripremiti se za kvalifikacije za Olimpijadu", dodao je Gerić.

Korektor Ivan Miljković ocenio je da se tim SCG "možda zadovoljio" igrom pruženom u prva dva, tri kola, kada su pobedili Holandiju, Bugarsku i Rusiju.

"Prelazak iz Lajpciga u Karlsrue i dva dana odmora doneli su neke promene. Kako su dani odmicali, igra je bila sve lošija i lošija. U polufinalu, Francuzi su nas juče sasvim zasluženo dobili", kazao je on.

Miljković je dodao da su pokušaji svih igrača da nešto pojedinačno učine, mogli samo da donesu poen ili dva.

"Generalno, uspeli smo da popravimo igru u odnosu na juče i svako od nas dao je neki veći doprinos kako bi osvojili medalju. Žao nam je što nismo uspeli", rekao je jedan od najboljih odbojkaša SCG.

Prema Miljkovićevim rečima, igrači žale što se vraćaju bez medalje sa EP, a posebno zbog ljudi "koji su ih bodrili i koji su se, posle poraza košarkaša na startu EP, nadali da ćemo mi nastaviti sa serijom uspeha".

"Ostaje da sednemo i da porazgovaramo, da vidimo šta smo dobro uradili, a šta ne. Ne može se uvek osvojiti medalja, normalni su usponi i padovi. Idemo dalje, svake godine je drugo takmičenje. Ova generacija daće sve od sebe da bude još uspeha", rekao je Miljković.

Primač servisa Vladimir Grbić ocenio je da su "plavi" bili uzdrmani posle poraza od Francuza u polufinalu.

"Bez obzira na svu našu želju i uloženi napor i Rusi su nas iznenadili igrom bez grešaka. Mogu samo da im čestitam. Ima tu objektivnih razloga i stvari koje smo znali. Ostaje nam da radimo i da razmišljamo o onome što nas čeka dalje. Definitivno mislim da smo dali maksimum, ali žao mi je, ovoga puta to nije bilo dovoljno", istakao je Vladimir Grbić.

*****

Nikola Grbić najbolji tehničar, Sartoreti MVP šampionata

Berlin, NEMAČKA, 14. septembra 2003. (Beta) - Kapiten odbojkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore Nikola Grbić proglašen je danas za najboljeg tehničara na 23. Prvenstvu Evrope u Nemačkoj.

Za najkorisnijeg igrača (MVP) na kontinentalnom šampionatu u proglašen je Italijan Andrea Sartoreti, čija je reprezentacija večeras osvojila titulu prvaka Evrope pobedivši u finalu selekciju Francuske 3:2 u setovima.

Pored priznanja za najkorisnijeg igrača, Sartoreti je proglašen i za najboljeg servera na šampionatu.

Najbolji poenter šampionata je Holanđanin Ričard Šuil, najbolji smečer je Poljak Pjotr Gruška, za najboljeg srednjeg blokera Evropskog prvenstva izabran je Italijan Luiđi Mastranđelo, a Francuz Iber Eno je najbolji igrač u polju.

Uz Sartoretija i Mastranđela, evropski prvaci, Italijani, u svojim redovima imaju još jednog nagrađenog igrača - Samjuelea Papija, koji je proglašen za najboljeg primača servisa.

Na prošlom EP korektor "plavih" Ivan Miljković bio je MVP, kao i najbolji poenter, najbolji u igri u polju je bio Vasa Mijić, a Nikola Grbić je proglašen za najboljeg tehničara.

Nikoli Grbiću ovo je treći put u karijeri i drugi put uzastopno da bude proglašen za najboljeg tehničara na evropskom sampionatu, pošto je to priznanja dobio i 1997. godine u Ajndhovenu i pre dve godine u Ostravi.

*****

R E Z U L T A T I

Za plasman od 5. do 8. mesta (13. septembar) Holandija - Španija 3:2 (21:25, 25:23, 22:25, 25:22, 18:16), Nemačka - Poljska 1:3 (21:25, 25:23, 32:34, 22:25)
POLUFINALE (13. septembar): SCG - Francuska 3:2 (22:25, 25:19, 20:25, 25:22, 14:16), Italija - Rusija 3:0 (25:18, 25:18, 25:16).
Za sedmo mesto (14. septembar): Španija - Nemačka 1:3 (26:28, 25:21, 19:25, 26:28)
Za peto mesto (14. septembar) Holandija - Poljska 0:3 (21:25, 22:25, 13:25)
Za treće mesto (14. septembar): SCG - Rusija 1:3 (11:25, 26:24, 19:25, 23:25)
F I N A L E (14. septembar): Italija - Francuska 3:2 (25:18, 40:42, 25:18, 27:29, 15:9)


Ranije vesti

Iz arhive



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu