<< Nazad



 

 

SCG - Francuska 2:3

Berlin, NEMAČKA, 13. septembra 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore (SCG) nije uspela da se plasira u finale Evropskog prvenstva u Nemačkoj, pošto je večeras izgubila od selekcije Francuske sa 2:3, (22:25, 25:19, 20:25, 25:22, 14:16)

Nakon tog poraza, "plavima" ostaje samo borba za treće mesto, a sastaće se u 13.30 sati sa selekcijom Rusije.

Finale između Francuske i Italije održaće se u 18.30.

"Plavi" su meč počeli u postavi: Đula Mešter, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković i libero Vasa Mijić.

Izjednačena igra viđena je na početku prvog seta. Francuzi su poveli sa 5:3, ali su tu prednost "plavi lako stigli. Na prvi tehnički tajm-aut, sa prednošću je, ipak, otišla ekipa u belim dresovima i to sa 8:7. Ozbiljnije vođstvo Francuzi su stekli odmah posle toga. Poveli su sa tri poena 11:8, a onda i sa četiri kod 15:11.

Serijom od tri poena "plavi" su smanjili na 15:14, ali su na drugi obavezni odmor Francuzi uspeli da odu sa plus dva, 16:14. Tim SCG je izjednačio kod 16:16, zahvaljujući dobrom bloku, ali je protivnički tim ponovo poveo sa 19:17, takođe, uspešnim blokiranjem.

Tim Francuske uspešno je čuvao tu prednost, pa je prvi set rešio u svoju korist sa 25:22 i poveo sa 1:0.

Početak drugog seta takođe je bio izjednačen i nijedna ekipa nije uspela da povede sa više od jednog poena. Na prvom tehničkom tajm-autu bilo je 8:7 za Francusku, a prvo vođtsvo od dva poena imala je SCG kod 15:13. Francuski selektor Filip Blan je nakon toga zatražio tajm-aut, ali su "plavi" i na obavezan odmor otišli sa 16:14.

Od tog trenutka reprezentativci SCG su se "zahuktali", blokom, napadom, dobrom igrom u polju, došli su do prednosti od pet poena na 21:16. Do kraja seta u odnosu snaga na terenu ništa se nije promenilo. Taj deo igre završen sa šest poena prednosti za plave, 25:19, čime su izjednačili rezultat na 1:1.

Treći set je počeo nepovoljno po evropske i olimpijske šampione. Franciuzi su poveli sa 3:0. Selektor SCG Ljubomir Travica odmah je zatražio tajm-aut, nakon koga je njegov tim izjednačio na 3:3. Posle još jedne greške Miljkovića, Travica je odlučio da u igru uvede drugog korektora Milana Vasića.

Na prvom tehničkom tajm-autu, Francuzi su vodili sa 8:5. Oni su uspeli da održe tu prednost dobrim servisom i prijemom, pa su na drugi odmor otišli sa 16:12. Iako su "plavi" minus šest uspeli da smanje na tri poena zaostaka, Francuzi su došli do set lopte na 24:20 i realiozovali je za 25:20 i 2:1.

U četvrtom setu tim SCG imao je prednost od 3:1 i 4:2, ali su kod tajm auta ipak Francuzi bili u prednosti od 8:7, zahvaljujući i jednoj pogrešnoj sudijskoj odluci. Nakon izjednačenja i još jednog vođstva francuske selekcije od 10:9, "plavi" su izuzetnom serijom preokrenuli i došli do prednosti od 14:10, a na drugi tehnički tajm-aut otišli su sa 16:11.

Taj plus Francuzi su dostigli kod 17:17, a potom se vodila izjadnačena borba. Usledila je igra "poen za poen", a tim SCG je potom poveo sa 22:20. Do set lopte došli su odličnom odbranom Nikole Grbića, a potom napadom Milana Vasića. Prvu nisu iskoristili, a drugu je jedan od najboljih pojedinaca u igri "plavih" Đula Mešter sproveo na parket za 25:22 i izjednačenje 2:2.

Na početku odlučujućeg, petog seta, "plavi" su poveli sa 4:2. Dve greške, u servisu i napadu, donele su izjednačenje. Neverovatnu odbranu igrali su Francuzi tokom celog meča, ali im u tom trenutku nije pomogla, pa je tim SCG ponovo poveo sa 7:6. Strane su promenili pri, takođe, minimalnom vođstvu "plavih" od 8:7.

Poen za poen igrao se sve do 13:13. Francuzi su došli do prve meč lopte pošto su poveli prvi put u taj-breku. Nisu je odmah realizovali, ali su zato drugu rešili iz servisa za 16:14, i plasirali se u finale sa pobedom od 3:2.

Dvorana: "Maks Šmeling" u Berlinu. Gledalaca: 4.400. Sudije: Sokulu (Turska) i Kiščak (Poljska).

SRBIJA I CRNA GORA: Rajko Jokanović, Milan Vasić (4 osvojena poena), Bojan Janić, Slobodan Boškan, Đula Mešter (11), Vasa Mijić, Nikola Grbić (4), Vladimir Grbić (20), Andrija Gerić (12), Goran Vujević (23), Ivan Miljković (14).

FRANCUSKA: Johen Koen, Iber Eno, Dominik Daken (12), Stefan Antiga (14), Loran Kape (21), Franc Granvorka (18), Vinsent Monmea, Lu De Kergre (1), Lik Marke, Matias Paten, Oliver Kifer (12), Sebastijen Frangolaći.

Plavi čestitali Francuzima na pobedi

Berlin, NEMAČKA, 13. septembra 2003. (Beta) - Selektor Ljubomir Travica i odbojkaši reprezentacije Srbije i Crne Gore (SCG) čestitali su večeras Francuzima na pobedi u polufinalu Evropskog prvenstva, ocenjujući da su bili bolji u duelu i da sasvim zasluženo idu u finale.

Kapiten "plavih" Nikola Grbić je poželo Francuzima sreću u sutrašnjem meču sa Italijom, u kome će se boriti za zlato.

"Čestitam Francuzima na pobedi. Igrali su bolje od nas i sasvim zasluženo su se plasirali u finale. To, ipak, ne znači da mi nismo dali sve od sebe i da nismo pokušali da ih savladamo. Možda smo mislima već bili u finalu, a to je, verovatno, bila greška", rekao je Grbić.

Korektor reprezentacije SCG Ivan Miljković priznao je da je loše odigrao polufinalnu utakmicu.

"Potcenili smo rivala i previše se opustili", rekao je Miljković, dodajući da su se "plavi" borili.

On je rekao da tim SCG mora što pre da se oporavi i da se sutra bori za medalju, koja se ipak može smatrati uspehom.

Selektor SCG Ljubomir Travica takođe je čestitao protivniku. On je ocenio da nikada nije video da je Francuska odigrala bolji meč.

"Činjenica je da smo već razmišljali o finalu. Podsvest je bila jača od nas", kazao je Travica i dodao da je u utakmicama kao što je bila večerašnja teško oceniti koji je tim bio bolji, jer su odlučile jedna, ili dve lopte.

Prvi trener francuske reprezentacije Loran Blan ponovio je svoju raniju ocenu da su na EP dosta izjednačeni timovi.

"Veoma sam ponosan na to kako je moja ekipa igrala večeras. To je bila odlična odbojka", kazao je on.

Blan je istako da će učiniti sve da i sutra u finalu ponove takvu igru i da će, svakako, igrati na pobedu, iako je i sama borba za najsjanije odličje veliki uspeh.

Francuski kapiten Dominik Daken rekao je da je dugo sanjao o trenutku pobede nad olimpijskim šampionom.

"Znali smo da igraju dobro i da su tokom EP pružili sjajnu igru. Žao mi je tog tima. Izuzetno ih poštujem", rekao je Daken.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu