<< Nazad



 

 

SCG - Litvanija 82:98

Stokholm, ŠVEDSKA, 10. septembar - Muška košarkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore neće imati priliku da na evropskom prvenstvu u Švedskoj brani titulu najboljeg, koju je osvojila pre dve godine u Turskoj. Štaviše, naši se vraćaju sa prvenstva Starog kontinenta bez medalje. Epilog je to četvrtfinalne utakmice u kojoj je nacionalni tim Litvanije savladao "plave" sa ubedljivih 98:82 (30:19, 27:24, 23:23, 18:16). Taktika Litvanaca "trči i pucaj" je kao i na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine bila kobna za naš nacionalni tim. Nakon ovog poraza, Srbija i Crna Gora će razigravati za plasman od petog do osmog mesta, a prvi protivnik će biti selekcija Rusije.

Do rezultata 11:11 mogli smo još i da podgrejavamo neke nade u konačan uspeh, uprkos velikom hendikepu što za nas zbog povrede nožnog zgloba, zarađene u susretu sa Turskom, nije mogao da nastupi Predrag Stojaković. Sve nakon toga proteklo je u dominaciji naših suparnika, koji su vodili između deset i petnaestak poena razlike.

Kada je u poslednjem minutu pretposlednje četvrtine litvanski tim, predvođen sjajnim Jasikevičijusem, stigao na +21, sve je izglednije bilo potonuće našeg broda pod kormilom Dušana Vujoševića.

Neverovatnom serijom od 17:0, za koju su podjednako zaslužni kako naši spoljni igrači koji su ušli u seriju "trojki", tako i indolentni Litvanci koji su prerano pomislili da je susret završen, Srbija i Crna Gora sredinom poslednje četvrtine stiže na minus od samo 4 poena. Međutim, za potpuni preokret nije bilo više snage ni koncetracije, tako da je protivnik brzo vratio razliku koju je imao tokom većeg dela susreta.

Nakon silnih otkaza igrača i svega što se događalo tokom priprema i na samom turniru, (ne)uspeh naše reprezentacije je sve samo ne iznenađujući. Događaj koji je u najvećoj meri odredio sudbinu naše selekcije na prvenstvu bila je odluka Dejana Bodiroge da se odmori od reprezentativnih obaveza i ne nastupi u Švedskoj. Osetilo se da naš tim nema lidera na terenu koji će održavati duh kolektiva, razigravati saigrače i ispravno postupati u ključnim trenucima meča. Bodiroga, spiritus movens i glavni graditelj igre naše reprezentacije, nesumnjivo je onaj adut zbog kojeg smo bili u prednosti u odnosu na ostale evropske i svetske nacionalne selekcije.

Naša ekipa nije imala jasnu fizionomiju. Igra u napadu je tokom čitavog takmičenja bila spora i nepovezana i svodila se na individualne akcije, dok je odbrana propuštala na sve strane. Sa takvim konceptom igre na jedvite jade smo pobedili autsajdere Šveđane i naše stalne mušterije Turke, ali smo zato ubedljivo poraženi i, što je još gore, u svim elementima igre nadigrani od Rusije, Španije i Litvanije.

Četvrtfinalna utakmica prvenstva Evrope za košarkaše, Stokholm, ŠVEDSKA, 10. septembar

Srbija i Crna Gora - Litvanija 82:98 (19:30, 24:27, 23:23, 16:18)

"Glob Arena" u Stokholmu. Gledalaca: 5.000. Sudije: Lamonika (Italija) i Kolar (Slovenija).

SRBIJA I CRNA GORA: Vukčević 2 (1/4 za dva poena, 0/2 za tri poena, 4 skoka, jedna asistencija), Koturović 4 (2/5 za dva poena, 0/2 sl. bacanja, 3 uhvaćene lopte, 3 izgubljene lopte), Bogavac (jedna uhvaćena lopta), Avdalović 5 (1/1 za dva poena, 1/1 za tri poena), Ostojić 17 (5/6 za dva poena, 7/9 sl. bacanja, 4 uhvaćene lopte, jedna blokada, 2 izgubljene lopte), Jarić 14 (4/7 za dva poena, 1/2 za tri poena, 3/4 sl. bacanja, 7 uhvaćenih lopti, 3 asistencije, jedna ukradena i 9 izgubljenih lopti), Drobnjak 13 (1/4 za dva poena, 1/6 za tri poena, 8/10 sl. bacanja, 9 uhvaćenih lopti, 2 asistencije, jedna izgubljena lopta), Aškrabić, Vujanić 13 (2/4 za dva poena, 2/5 za tri poena, 3/4 sl. bacanja, jedna uhvaćena lopta, 3 asistencije, jedna ukradena lopta), Perović i Gurović 14 (0/2 za dva poena, 4/8 za tri poena, 2/2 sl. bacanja, 3 uhvaćene lopte, 2 izgubljene lopte).

LITVANIJA: Žukauskas 4, Macijauskas 20 (7 uhvaćenih lopti), Stombergas 4, Šiškauskas 27, Songaila 14, Flanina, Zukauskas 4, Lavrinović 4, Jasikevičijus 21 (11 asistencija), Salenga i Paraskavičijus.

Šut za dva poena: SCG 16/33, Litvanija 26/39
Šut za tri poena: SCG 9/24, Litvanija 9/26
Slobodna bacanja: SCG 23/31, Litvanija 19/22
Uhvaćene lopte (napad/odbrana): SCG 9/23, Litvanija 6/20
Asistencije: SCG 9, Litvanija 20
Ukradene lopte: SCG 2, Litvanija 11
Blokade: SCG 2, Litvanija 4
Izgubljene lopte: SCG 17, Litvanija 12


Vujošević: Zaslužen poraz, preuzimam odgovornost

Stokholm, ŠVEDSKA, 11. septembra 2003. (Beta) - Selektor košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore Dušan Vujošević preuzeo je odgovornost zbog poraza u sredu uveče od Litvanije od 98:82 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Švedskoj.

"Litvanci su potpuno zasluženo pobedila i ja im čestitam. Neki igrači preuzimali su odgovornost na potpuno pogrešan način i to je moja greška. Za i ovako oslabljen tim, odsustvo povređenog Predraga Stojakovića je velika stvar", rekao je Vujošević novinarima posle meča.

SCG je u trećoj čevtrtini utakmice, koju je izgubila sa 98:82, gubila sa 21 poenom razlike, ali je požrtvovanom igrom u poslednjoj deonici posle serije 17:0 prišla na samo četiri poena zaostatka.

"Nažalost, nismo imali koncentracije da iskoristimo dva napada na 'minus četiri' i izjednačimo rezultat. Litvanija je, međutim, veliki tim i odlično su odigrali i zasluženo pobedili", objasnio je Vujošević.

"Kad ekipa izgubi, kriv je trener i ja preuzimam odgovornost", dodao je selektor "plavih".

Bek SCG Dušan Vukčević je rekao da nisu problem bila ta dva napada, već loše prvo poluvreme.

"Igrali smo jako loše, nismo ispoštovali dogovor i kasnije nismo bili pametni", kazao je on.

Selektor Litvanije Antanas Sireika istakao je da je njegov tim najviše radio na psihološkoj pripremi.

"Sve vreme smo znali protiv koga igramo i posebno smo radili na psihološkoj pripremi igrača. Znali smo da će doći teški trenuci i srećan sam što smo ih izdržali. Igrali smo žestoko i brzo čak i na 21 razlike za nas, jer smo gledali utakmicu SCG - Španija i nismo hteli ništa da rizikujemo", rekao je Sireika.

Šarunas Jasikevičijus izjavio je da je srećan što je njegov tim imao mnogo navijača, jer su im pomogli da izdrže poslednji napad sada već bivšeg šampiona.

"Plašili smo se Stojakovića i Marka Jarića pre meča, a kada se saznalo da Peđa neće igrati, svi igrači su želeli da preuzmu odgovornost. Đuro Ostojić je imao veliko veče, ali mislim da smo zaustavili Milana Gurovića i ostale zvezde", objasnio je bek Litvanije.

Ranije vesti
7. septembar: "Plavi" u grupi "C" - rezultati i izveštaji sa utakmica
"Baraž" (8. septembar): SCG - Turska 80:76



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu