<< Nazad



 

 

SCG - Turska 80:76

Boras, ŠVEDSKA, 8. septembra 2003. (Beta) - Košarkaši Srbije i Crne Gore(SCG) plasirali su se večeras u četvrtfinale 33. Evropskog prvenstva u Švedskoj, pošto su u Borasu savladali Tursku 80:76 (15:19, 19:19, 14:19, 24:27).

Najefikasniji u timu SCG bili su Marko Jarić sa 18 i Milan Gurović sa 16 poena.

Turke je predvodio Mehmet Okur sa 20, dok je Ibrahim Kutlaj imao 15 poena.

Zvanični evropski i svetski prvaci četvrtfinale će igrati protiv Litvanije, a taj meč na programu je u sredu u Stokholmu.

U reprizi finala sa minulog prvenstva Evrope, Srbija i Crna Gora uspela je da porazi Turke zahvaljujući dobroj odbrani i preciznim šutevima sa slobodnih bacanja i sa distance i tako, pre svega, povrati preko potrebno sampouzdanje, poljuljano sa dva poraza u prve tri utakmice.

Male šanse da Stojaković igra protiv Litvanije

Stokholm, ŠVEDSKA, 9.septembra (Tanjug) - Lekar košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore dr Dragan Radovanović izjavio je danas kako postoje veoma mali izgledi da kapiten "plavih" Predrag Stojaković igra sutra u četvrtfinalnom meču protiv Litvanije.

Stojaković je ozbiljno istegao ligament skočnog zgloba, ali, na svu sreću, nije ništa polomio. U normalnim situacijama takva povreda se leči sedam do deset dana i tretman zahteva potpuno mirovanje, rekao je lekar "plavih".

On je naglasio da je pesimista po pitanju Stojakovićevog nastupa na predstojećoj utakmici;

"Šanse su zaista male. Svi želimo da Peđa igra, ali, treba biti realan. Ko zna, možda se sutra dogodi neko čudo, ali ja, ipak, mislim da neće biti nikakvog naglog oporavka", zaključio je Radovanović.

Selektor Srbije i Crne Gore Duško Vujošević ipak smatra da Stojaković još nije izgubljen za duel sa Litvancima:

"Dokle god postoji šansa, mi ćemo se nadati. Povreda jeste nezgodna i neprijatna, ali svi gajimo nadu da će Peđa sutra predvoditi reprezentaciju", kazao je Vujošević.

On je dodao da eventualni izostanak Stojakovića ni malo neće promeniti ambicije "plavih" u četvrtfinalnom meču:

"Normalno, mi se spremamo da pobedimo. Stojaković jeste naš ključni igrač, ali to ne menja naše motive. Ulazimo u meč sa ciljem da se borimo za pobedu i ja verujem da su momci spremni da još jednom savladaju sve probleme", rekao je Vujošević.

Raspoloženi za igru rivali oba tima, utakmicu su počeli jako, uz dobre odbrane.

U osmom minutu prve četvrtine Predrag Stojaković nezgodno je doskočio i morao je da izađe iz igre i previjen mu je zglob. Kapiten se u igru se vratio sredinom druge četvrtine, ali je igrao sa vidljivim teškoćama.

Centri turske selekcije Mehmed Okur i Kaja Peker zadavali su velike probleme cetrima "plavih" Dejanu Koturoviću i Đuri Ostojiću, koji su jako brzo ušli u probleme sa ličnim greškama. Već do polovine druge deonice, obojica su imala po tri penala.

Jarić i Predrag Drobnjak držali su priključak za SCG. Vicešampioni Evrope imali su na početku druge četvrtine osam poena prednosti, ali su "plavi" koševima Jarića, Drobnjaka i Stojakovića prišli, zadržali priključak i na poluvreme otišli samo sa četiri poena minusa.

Rivali su silovito ušli i u drugo poluvreme, Turci su prvo napravili mini-seriju od 5:0, a "plavi" su uzvratili sa 8:0, a nedugo zatim i poenima Stojakovića povratili vođstvo.

SCG nije uspevala da iskoristi propuste u odbrani rivala, i često je završavala napade pre vremena i grešila u ofanzivi.

Najefikasniji igrač Turske Okur držao je svoj tim u igri. Centar Detroita postigao je u prve tri četvrtine 18 poena, dvostruko više od sledećeg igrača u svom timu.

"Plavi" su posle tri četvrtine imali minimalnu prednost - 54:53. Na samom početku poslednje deonice, Koturović je napravio četvrti penal, a nešto kasnije i Drobnjak je došao u istu situaciju, što je otvorilo prostora Turcima da igraju više ispod koša.

Drobnjaka je zamenio Đura Ostojić i odmah je napravio četvrtu ličnu grešku. Dejan Koturović je postigao dva uzastopna koša, ali je jako brzo morao da izađe iz igre zbog pet ličnih grešaka.

Problem za Turke nastao je kada je i Okur dobio četvrtu ličnu grešku, ali je zato odgovornost preuzeo Kerem Tundžeri i trojkom povratio vođstvo za svoj tim - 63:62. Ostojić je postigao koš u sledećem napadu, zatim je Kutlaj iskoristio oba penala, kao i Drobnjak odmah potom.

Mirsad Turdžan je u sledećem napadu promašio trojku, ali je zatim Miloš Vujanić pogodio, a to mu je bila prva trojka iz pet pokušaja.

Turdžan je preuzeo odgovornost i postigao koš, a posle je i Ostojić postigao koš i iskoristio dodatno bacanje za vođstvo "plavih" od pet poena dva, na dva i po minuta pre kraja.

Zvanični evropski prvaci odbranili su sledeći napad, kada je loptu ukrao Vujanić i zatim iskoristio oba penala za plus sedam.

To nije bio kraj. Prvo je Ender Arslan pogodio oba penala, a zatim i Hidajet Tukoglu, dok "plavi" nisu uspeli da iskoriste nijedan napad zbog grešaka. Turkoglu zatim pogađa koš, a odmah potom i Jarić, rezultat 76:73 za SCG, 19 sekundi pre kraja.

Turska je izgubila loptu u sledećem napadu, a fauliran je Vujanić koji je iskoristio oba penala za plus četiri. Arslan je izašao sa terena odmah potom, a Gurović biva fauliran i sa oba iskorišćena poenala rešava meč.

Kutlaj je u sledećem napadu uspeo da pogodi trojku, ali time je samo ublažio poraz svog tima.

Srbija i Crna Gora: 4-Dušan Vukčević, 5-Dejan Koturović (10), 6-Nebojša Bogavac, 7-Vule Avdalović, 8-Predrag Stojaković (10), 9-Đuro Ostojić (5), 10-Marko Jarić (18), 11-Predrag Drobnjak (12), 12-Ognjen Aškrabić, 13-Miloš Vujanić (9), 14-Kosta Perović, 15-Milan Gurović (16).

Turska: 4-Kerem Tundžeri (6), 5-Hidajet Turkoglu (11), 6-Mirsad Turdžan (2), 7-Ender Arslan (9), 8-Kerem Gonlum, 9-Rasim Bašak, 10-Ibrahim Kutlaj (15), 11-Kaja Peker (9), 12-Husein Bešok, 13-Mehmet Okur (20), 14-Haluk Jildirim (4), 15-Omer Onan.

U poluvremenu utakmice dva tima hednikepiranih igrača u dresovima Turske i Srbije i Crne Gore odigrali su revijalnu utakmicu.


Rezultati utakmica "baraža"
Izrael - Slovenija 78:76
Rusija - Hrvatska 81:77
Italija - Nemačka 86:84
SCG - Turska 80:76

PAROVI ČETVRTFINALA
10. septembar: Rusija - Francuska, SCG - Litvanija
11. septembar: Izrael - Španija, Italija - Grčka


Ranija vest
8. septembar: "Plavi" u grupi "C" - rezultati i izveštaji sa utakmica


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu