<< Nazad



 

 

FUDBAL - najvažniji naslovi od 25. avgusta do 7. septembra

27. avgust: Milivoje Ćirković slavi plasman u Ligu šampiona

Vladimir Jugović novi član bečke Admire
Ilija Petkovic objavio spisak igrača za meč sa Italijom
Žreb za Ligu šampiona i prvo kolo Kupa UEFA
Revanš mečevi kvalifikacija za Kup UEFA
Partizan u Ligi šampiona
Branko Bošković u Sen Žermenu


Jugović prešao u bečku Admiru

Beč, AUSTRIJA, 2. septembra (Tanjug) - Austrijski fudbalski prvoligaš Admira iz Beča angažovao je nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Vladimira Jugovića, s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor.

"Smatram da dolaskom u Admiru neću izgubiti ništa od reputacije. Želim još da igram i verujem da mugu pomoći novom klubu u Kupu UEFA", izjavio je 34-godišnji Jugović, koji je osvojio dve titule prvaka Evrope - 1991. godine sa beogradskom Crvenom zvezdom, i pet godina kasnije u dresu torinskog Juventusa.

Jugović je od pre tri godine oženjen Austrijankom i živi u Beču.

Svojevremeno jedan od najboljih fudbalera sredine terena u Evropi igrao je još za Sampdoriju, Lacio, Inter, Atletiko iz Madrida i Monako, odakle prešao u Admiru. Jugović je reprezentativnu karijeru završio nakon prvenstva Evrope 2000. godine.

Posle sedam odigranih kola Admira zauzima 10. mesto u šampionatu Austrije, sa 10 bodova manje od vodećeg Rapida.

*****

Selektor Petković objavio spisak igrača za susret sa Italijom

Beograd, 1. septembra (Tanjug) - Selektor Fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore Ilija Petković saopštio je imena igrača koji će konkurisati za sastav tima koji će u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo igrati protiv Italije 10. septembra na stadionu Crvene zvezde.

Na spisku Petkovića nalaze se: golmani - Dragoslav Jevrić (Vitese), Dragan Žilić (Sartid); odbrambeni i spoljni igrači - Milivoje Ćirković (Partizan), Slobodan Marković (Željeznik), Goran Gavrančić (Dinamo-Kijev), Nenad Đorđević (Partizan), Mladen Krstaić (Verder), Dejan Stefanović (Portsmaut), Ivica Dragutinović (Standar-Lijež); igrači sredine terena - Dragan Mladenović (Crvena zvezda), Goran Bunjevčević (Totenhen), Predrag Đorđević (Olimpijakos), Igor Duljaj (Partizan), Saša Ilić (Partizan), Branko Bošković (Pari Sen Žermen), Nenad Brnović (Zeta); napadači - Savo Milošević (Selta), Darko Kovačević (Rejal Sosiedad), Mateja Kežman (PSV), Danijel Ljuboja (Strazbur).

Zbog povreda su izostali Nemanja Vidić i Ivica Kralj, a zbog dva žuta kartona selektor nije mogao da računa na Zvonimira Vukića i Dejana Stankovića. Siniša Mihajlović i dalje izdržava kaznu zbog crvenog kartona koji je dobio u Finskoj. U odnosu na ekipu koja je igrala protiv Velsa, dvojica novih igrača su Danijel Ljuboja i Igor Duljaj.

*****

Žreb za Ligu šampiona i prvo kolo Kupa UEFA

MONAKO, 28/29. avgusta (Tanjug) - Fudbaleri beogradskog Partizana takmičiće se u F grupi Lige šampiona sa Realom iz Madrida (Španija), Portom (Portugalija) i Olimpikom iz Marselja (Francuska), određeno je žrebom u Monaku.

Prvo kolo takmičenja po grupama na programu je 16. i 17. septembra.

Fudbaleri Crvene zvezde u prvom kolu Kupa UEFA sastaće se sa danskim predstavnikom Odenzeom, dok će smederevski Sartid igrati protiv Slavije iz Praga (Češka), odlučeno je žrebom u Monaku.

U prvoj utakmici Crvena zvezda će gostovati u Danskoj, dok će Sartid u prvoj utakmici ugostiti Slaviju na svom terenu.

Prve utakmice prvog kola Kupa UEFA na programu su 24. septembra, dok će se revanš susreti odigrati 15. oktobra.

*****

Revanš-mečevi kvalifikacija za Ligu šampiona

Kišinjev, MOLDAVIJA, 28. avgusta (Tanjug) - Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u prvo kolo Kupa UEF-a, pošto su večeras u Kišinjevu i u revanš utakmici savladali predstavnika Moldavije Nistru sa 3:2 (2:1).

U prvoj utakmici, pre dve nedelje u Beogradu, u okviru 2.kola kvalifikacija za Kup UEF-a Crvena zvezda je pobedila sa 5:0.

Beograđani su se tako za Kup UEF-a plasirali sa ukupnom pobedom od 8:2.

Današnja utakmica odigrana je na stadionu "Republika" po sunčanom i toplom vremenu u prisustvu oko 2.500 gledalaca, a meč je vodio Sova (Austrija).

Strelci su bili Bursuk u 29. i 65.minutu za Nistru, a Bogavac u 2, Krivokapić 9. i Perović u 87. minutu za Crvenu zvezdu.

Žuti kartoni: Čačoju i Bursuk (Nistru), Mladenović (Crvena zvezda).

NISTRU: Dinov, Lupasko (Malicki), Laščenko, Kovalkov, Prakučan, Grošev (Lihoju), Leao (Doroš), Pogreban, Bursuk, Čačoju, Popesku.

CRVENA ZVEZDA: Dišljenković, Đorđević, Vidić (Perović), Dudić, Vitakić, Janković, Mladenović, Kovačević, Krivokapić, Bogavac (Đorđić), Mrđa (Stojanović).

Iako se Crvena zvezda lako plasirala u Kup UEF-a, u revanšu nije ostavila dobar utisak. Pored slabe i ekipe Nistrua, izvojevala je minimalnu pobedu, ali je ostavila puno prostora za sumnju u svoje dalje mogućnosti na evropskoj sceni. Igralo se u sporom ritmu, bez mnogo ideja i angažovanosti.

Crvena zvezda je došla veoma rano do visokog vođstva od 2:0, već posle 9. minuta, što je možda odredilo dalji tok susreta. Ipak, slaba i neangažovana igra Beograđana, nije opravdanje to što su u prvoj u takmici imali visoku prednost.

Sarajevo - Sartid 1:1

Smederevo, 28. avgusta (Tanjug) - Fudbaleri Sartida plasirali su se u prvo kolo Kupa UEFA, pobedivši danas u Smederevu u revanš utakmici Sarajevo (BIH) sa 3:0 (1:0) golovima Pantelića u 31.minutu iz jedanaesterca, Zečevića u 65.minutu i Mudrinića u 90.minutu iz slobodnog udarca.

Prvi susret u Sarajevu 12. avgusta završen je nerešenim rezultatom 1:1.

Sartid je danas znatno boljom igrom postigao svoj najveći uspeh do sada plasiravši se u 1.kolo Kupa UEF-a.

SARTID: Žilić, Mudrinić, Mirosavljević (Bogdanović), Zorić, Zečević (Živković), Pantelić, Radosavljević, Kostić, Paunović, Spasić (Sočanac) i Kovačević (žuti karton).

SARAJEVO: Alaim, Nadarević (Alić, crveni karton), Repuh, Bašić, Zukić, Krupinac, Istijarević, Pehlić, Avdić (Idrizović), Osmanhodžić i Alagić.

Meč je sudila sudijska trojka iz Ukrajine na čelu sa glavnim sudijom Vitalijom Godulijanom.

bog sparine i visoke temperature sudija je dva puta davao pauze za osveženje.

*****

Partizan u Ligi šampiona

Njukasl, ENGLESKA, 27. avgusta 2003. (Beta/Tanjug) - Fudbaleri Partizana plasirali su se za ovogodišnju Ligu šampiona pošto su večeras, kao gosti, savladali predstavnika Engleske Njukasl Junajteda posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 4:3.

Posle regularnog toka utakmice i produžetaka rezultat je bio 1:0 (1:0, 0:0)za Partizan. Prvi meč u Beogradu završen je trijumfom Engleza 1:0.

Regularni deo meča završio se vođstvom Partizana od 1:0, golom koji je postigao Ivica Iliev u 56. minutu. Tim pogotkom anulirana je prednost Njukasla iz prvog meca, u Beogradu pre dve nedelje.

Nakon toga odigrana su dva produžetka, bez pogodaka, a potom se pristupilo izvođenju jedanesteraca.

Za Partizan precizni su bili Albert Nađ, Damir Čakar, Saša Ilić i Milivoje Ćirković, a golman "crno-belih" Ivica Kralj odbranio je dva šuta Njukasla.

Partizan je tako postao prvi tim iz Srbije i Crne Gore koji se plasirao u Ligu šampiona, posle 12 godina bez predstavnika u tom elitnom evropskom takmičenju.

U većem delu prvog poluvremena, pred punim stadionom "Sent Džejms Park", dominirala je domaća ekipa, koja je uspela da stvori nekoliko prilika pred mrežom Partizana. Dobre intervencije odbrane, kao i slaba koncentracija napadača Njukasla, sačuvale su mrežu beogradskog tima.

Kapiten Njukasla Alan Širer je u prvom poluvremenu u nekoliko navrata glavom uputio loptu preko gola, što je takođe jednom učinio i Ameobi. Solidnu priliku domaći su imali i kada je sa oko 20 metara šutirao Solano.

Ipak, u tom delu meča, viđena je prilično pasivna igra, s obzirom da je domaćem timu odgovarao rezultat, a gosti nisu uspeli da povežu svoje redove.

Najizgledniju priliku za gol, Partizan je imao pred sam kraj prvog poluvremena, kada Andrija Delibašić nije uspeo da stigle loptu ispred protivničkog gola, na odličan centaršut Nikole Malbaše.

Oba trenera odlučila su da drugo poluvreme počnu sa istim postavama kao i prvo, ali je slika na stadionu u Njukaslu, ipak, potpuno promenjena.

Partizan je počeo agresivnije, a sjanu priliku je iskoristio u 56. minutu. Akciju je započeo Albert Nađ, koji je uposlio Sašu Ilica na oko 17 metara od gola, sa desne strane. Ilić je potom loptu dodao usamljenom Ivici Ilijevu, kome nije bilo teško da loptu pošalje u prazan gol domaćeg tima.

Od tog trenutka, utakmica je postala izuzetno zanimljiva, a prvu priliku za izjednačenje Njukasl je imao odmah potom, ali je dobro intervenisala odbrana Partizana.

U drugoj polovini drugog poluvremena, domaći 'crno-beli" su uspeli da u potpunosti preuzmu inicijativi, a igrači iz Beograda su se uglavnom preselili u odbranu, čekajući priliku za kontranapad.

U nekoliko navrata uspeli su to i da učine i da ugroze protivnički gol, ali je regularni deo utakmice ipak završen vođstvom od 1:0, čime je anulirana prednost Njukasla iz Beograda.

Produžeci su doneli žestok pritisak domaćeg tima, koji nije realizovao svoje šanse, pre svega čestim intervecijama odbrane Partizana.

Beogradski "crno-beli", večeras u alternativnim ljubičasto-plavim dresovima, oslobodili su se pritiska u drugoj polovini drugog produžetka, pa su u nekoliko navrata i ugrozili gol Njukasla.

Trener Mateus odlučio se da u tim trenucima osveži tim, i umesto napadača Andrije Delibašića uveo je iskusnog Damira Čakara.

Sjanu priliku imali su domaći igrači, kada je Alen Širer iz slobodnog udarca sa oko 20 metara ugrozio gol Partizana, ali je golaman Partizana Ivica Kralj odlično reagovao izbacivši nogom loptu u korner.

Nakon toga, prešlo se na izvođenje penala.

Sa bele tačke prvi su krenuli Englezi, ali je kapiten Alen Širer bio neprecizan. Šut Nikole Malbaša odbranio je golman Gaj, a potom je istom merom uzvratio i golman beogradskog tima, Ivica Kralj koji je odbranio šut Kirona Dajera.

Precizan je zatim bio Partizanov defanzivni igrač Albert Nađ, a potom je Kralj ponovo oduševio sve navijače beogradskog tima, odbranivši šut Džonatana Vudgejta.

Milan Stojanovski propustio je priliku da Partzanu donese veliku prednost, pogodivši prečku, a Ameobi je to iskoristio za izjednačenje, 1:1, u izvođenju penala.

Damir Čakar doneo je novu prednost timu iz Beograda, Lua Lua je izjadnačio na početku pete serije, a prvu priliku da meč reši u korist Partizana propustio je Ivica Ilijev, nepreciznim šutem.

U šetoj seriji Njukasl je precizan, ali i kapiten Partizana Saša Ilić. Grešku Hjuza, koji je šutirao preko gola, materijalizovao je Milivoje Ćirković, koji je postigao gol i Partizanu doneo plasman u Ligu šampiona.

Revanš meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, Njukasl, ENGLESKA, 27. avgust

Njukasl (ENGLESKA) - Partizan (Beograd, SRBIJA I CRNA GORA) 0:1 nakon dva produžetka (na poluvremenu je bilo 0:0), posle boljeg izvođenja jedanaesteraca 4:3 za Partizan.

Stadion Sent Džejms Park u Njukaslu. Gledalaca: 40.000. Sudija: Jan Begerer (Holandija). Strelac u regularnom toku utakmice: Ivica Iliev u 56. minutu. Žuti kartoni: Malbaša i Duljaj (Partizan).

NJUKASL: Given, Vudgejt, Spid (Dženas), O'Brajan, Hjuz, Bernar, Dajer, Solano (Lualua), Aneobi, Širer, Vijano (Rober).

PARTIZAN: Kralj, Ćirković, Malbaša, Duljaj, Vest, Đorđević, Nađ, Ilić, Stojanovski, Delibašić (Čakar) i Iliev.

*****


Bošković u Sen Žermenu

Pariz, FRANCUSKA, 27. avgusta (Tanjug) - Srpskocrnogorski reprezentativac Branko Bošković potpisao je četvorogodišnji ugovor sa pariskim Sen Žermenom, saopštio je danas taj francuski prvoligaški klub.

Dvadeset trogodišnji igrač sredine terena beogradske Crvene zvezde zameniće u Sen Žermenu brazilskog internacionalca Ronaldinja, koji je nedavno prešao u špansku Barselonu.

On je uspešno prošao sve medicinske preglede pre nego što je stavio potpis na ugovor sa Sen Žermenom.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu