<< Nazad



 

 

Srbija i Crna Gora u baražu protiv Turske

Španci Gasol i Himenez pokušavaju da zaustave Stojakovića

Reprezentacija Srbije i Crne Gore, zvanični evropski i svetski šampion, zauzela je treće mesto u "C" grupi prvenstva Evrope za košarkaše, koje se od 5. do 14. septembra održava u Švedskoj. Za plasman u četvrtfinale sastaće se u gradu Borasu sa nacionalnim timom Turske, koji je osvojio drugo mesto u "D" grupi.

"C" grupa, prvo kolo: SCG - Rusija 80:95
"C" grupa, drugo kolo: SCG - Švedska 78:68
"C" grupa, treće kolo: SCG - Španija 67:75


Srbija i Crna Gora - Španija 67:75

Sedertelje, ŠVEDSKA, 7. septembra (Tanjug) - U poslednjem, 3.kolu C grupe 33. prvenstva Evrope za košarkaše danas je u švedskom gradu Sedertelju reprezentacija Španije pobedila nacionalni tim Srbije i Crne Gore sa 75:67 (14:23, 18:15, 19:14, 24:15).

Utakmica je odigrana u dvorani "Skaniarinken" pred oko 3.000 gledalaca, a sudili su Italijan Lamonika i Slovenac Kolar.

SRBIJA I CRNA GORA: Vukčević, Koturović 10, Bogavac, Avdalović, Stojaković 25, Ostojić 1, Jarić 18, Drobnjak 7, Aškrabić, Vujanić 5, Perović, Gurović 1.

ŠPANIJA: Gasol 20, Grimau, Marko 10, Navaro 22, Kalderon 3, F.Rejer 4, Himenez 2, Pereros, Delafuente 4, Bueno, Arejes, Berbahosa 10.

Reprezentacija SCG poražena je od selekcije Španije iako je pružila najbolju partiju na šampionatu. U ključnim momentima "plavi" nisu imali dovoljno koncentracije i strpljenja da valorizuju dobru igru, već su protivniku olako prepustili pobedu. "Plavi" su meč počeli veoma dobro i koncentrisano, pa su konačno ličili na tim koji brani titulu prvaka Evrope.

Reprezentativci SCG uspeli su na početku da onemoguće bekove Španaca da nametnu svoj stil igre, brz, sa čestom promenom ritma, dok je Ostojić, dok se nije opteretio penalima, uspešno čuvao Gasola. Istovremeno, Stojaković je konačno "proradio" i saigračima ulio dozu samopouzdanja. Krajem prve četvrtine "plavi" su sa dve "trojke" Drobnjaka i jednom Vujanića i serijom 13:0 došli do viška od 10 poena prednosti koju Španci uprkos ogromnim naporima nisu uspeli da anuliraju do odlaska na odmor.

Kao i u prethodnim susretima "plavi" su loše počeli drugo poluvreme. Dozvolili su Špancima da uđu u svoj ritam i da počnu polako da hvataju rezultatski priključak. Tri minuta pre kraja protivnik je došao do ključne prednosti. Berbahosa je najpre "trojkom" doneo Špancima četiri poena prednosti a potom je samouvereni Navaro preuzeo stvari u svoje ruke i odveo svoj tim do pobede.

U poslednjim momentima meča nakon oštrog faula Jarića nad Gasolom, došlo je do koškanja na terenu koje je završeno isključenjem po trojice igrača iz oba tima.

*****

Srbija i Crna Gora - Švedska 78:68

Sedertelje, ŠVEDSKA, 6. septembra (Tanjug) - U drugom kolu C grupe 33.Evropskog prvenstva za košarkaše večeras je u Sedertalju reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila nacionalni tim Švedske sa 78:68 (29:17, 11:19, 13:13, 25:19).

Utakmica je odigrana u dvorani "Skanijarinken" pred oko 6.000 gledalaca, a sudili su Banika (Rumunija) i Žurapović (Bosna i Hercegovina).

U poslednjem, 3.kolu "plavi" sutra igraju protiv Španije i za osvajanje prvog mesta u grupi potrebna im je pobeda od 19 i više poena razlike. U slučaju pobede od 14 poena, reprezentacija Srbije i Crne Gore zauzeće drugo mesto u grupi, dok će im svaki slabiji rezultat doneti treću ili četvrtu poziciju.

SRBIJA I CRNA GORA: Vukčević 1, Koturović 2, Bogavac, Avdalović, Stojaković 23, Ostojić 6, Jarić 13, Drobnjak 13, Aškrabić, Vujanić 10, Perović i Gurović 10.

ŠVEDSKA: Gurke 13, H.Larson, Jonson, Levin 2, Namaka 3, J.Larson 11, Mirkel 2, Blom 12, Jensen 18, Maraher 5, Peterson 2 i Dajić.

Reprezentativci SCG nisu uspeli da brzo prevaziđu posledice jučerašnjeg teškog poraza od Rusije, pa su se više od tri četvrtine meča mučili sa Švedskom, koja važi za potpunog autsajdera u C grupi.

Na početku utakmice obe ekipe opredelile su se za brži tempo, a u takvoj igri bolje su se snašli igrači "plavog" tima. Serijom "trojki" sredinom početne četvrtine naši reprezentativci su došli do prednosti od 10 poena, a posle toga počeli su da se ponašaju kao da su već završili posao.

Veoma motivisani Šveđani iskoristili su pad koncentracije igrača protivničkog tima i već u drugoj četvrtini gotovo su uspeli da izjednače rezultat. Treća deonica je protekla u igri koja je više odgovarala domaćem timu. Igrači obe ekipe su puno grešili, bespotrebno žurili da što pre poentiraju, pa se činilo da ni jedan tim nema jasnu ideju šta želi da uradi u fazi napada, niti u procesu odbrane.

Srećom po "plave", početkom poslednjeg dela susreta "proradio" je Miloš Vujanić koji je sa tri vezane "trojke" doneo odlučujuću prednost reprezentaciji SCG. Bez obzira na pobedu, večerašnji duel sigurno je doneo nove brige stručnom štabu našeg nacionalnog tima.

Naši plejmejkeri daleko su od prave forme, glavni šuteri su izuzetno neprecizni, dok zadovoljavajuće partije na centarskim pozicijama pružaju samo Drobnjak i Ostojić. Sve to ne uliva previše nade da će aktuelni prvaci sveta i Evrope uspeti da se umešaju u borbu za medalje.

*****

Srbija i Crna Gore - Rusija 80:95

Sedertelje, ŠVEDSKA, 5. septembra (Tanjug) - U prvom meču C grupe na 33. prvenstvu Evrope za košarkaše, koje je danas počelo u Švedskoj, reprezentacija Rusije pobedila je selekciju Srbije i Crne Gore sa 95:80 (25:25, 22:20, 22:17, 26:18).

Utakmica je odigrana u dvorani "Kamija Rinken" u Sedertelju, pred oko 3.000 gledalaca, a sudili su Italijan Lamonika i Rumun Banika.

SRBIJA I CRNA GORA: Vukčević, Sutorović 5, Bogavac, Avdalović, Stojaković 17, Ostojić 7, Jarić 5, Drobnjak 18, Aškrabić, Vujanić 14, Perović, Gurović 14.

RUSIJA Karasev 16, Eršov, Liholitov 14, Sovijev 2, Kubrakov 2, Samojlenko 7, Hrijapa 7, Pašutin 12, Monija 6, Kiriljenko 29, Domani, Savrasenko.

Reprezentacija Srbije i Crne Gore porazom je krenula u odbranu titule prvaka Evrope. U drugom poluvremenu duela sa razigranom i veoma snažnom ekipom Rusije "plavi" su, kao retko kada delovali nemoćno i zaslužili ubedljiv poraz.

Naši reprzentativci su dobro počeli utakmicu. Startna postava bez Vujanića i Koturovića, sa Ostojićem u timu, koji je čuvao Kirilenka, uspela je da zaustavi prva četiri napada ruskog tima. Istovremeno, Gurović je bio dobar realizator, a Stojaković neuobičajeno dobrar asistent, pa je državni tim SCG brzo došao do prednosti od sedam poena.

Problemi su nastali kada je Ostojić, zbog tri brza prekršaja nad Kirilenkom, morao da izađe iz igre. Najboljeg ruskog igrača preuzeo je Drobnjak, što je znatno brži Kirilenko iskoristio i napunio naš koš. Do kraja poluvremena ruski as je stigao da ubaci 23 poena, isprovociravši pri tom naše igrače da ga čak 10 puta zaustave faulom (četiri puta Ostojić, tri Drobnjak, dva Aškrabić i jedanput Gurović). Igru Rusa u prvih 20 minuta odlikovala je izuzetna preciznost, dok su "plavi" imali čak devet (Gurović 7) skokova više od protivnika.

Početkom drugog poluvremena "plavi" su odustali od svoje igre. Žurba da se što pre uzvrati na pogotke protivnika delovala je pogubno po igru našeg tima. Rusi su u pravom trenutku stegli odbranu, zaustavili Stojakovića i Gurovića, koji su u drugih 20 minuta postigli samo tri koša, neutralisali saradnju naših bekova i centara, i praktično pronašli put do pobede. Dekoncentrisana i brzopleta igra u napadu prouzrokovala je i pada kvaliteta naše odbrane, što su Rusi, pre svih Liholitov, Karasev, Krijapa i Pašutin lako koristili i svome time doneli prve bodove na prvenstvu.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu