Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

DIV i BAT potpisali kupoprodajni ugovor

Beograd, 3. septembar 2003. godine - Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora vrednog 87 miliona evra, treća po veličini duvanska kompanija na svetu "British American Tobacco" (BAT) danas je zvanično postala većinski vlasnik Duvanske industrije Vranje (DIV).

Ugovor su potpisali direktor Agencije za privatizaciju Republike Srbije Mirko Cvetković i regionalni direktor BAT-a za Evropu Džordž Domizlav, a današnjem potpisivanju prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Živković, ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić, kao i direktor DIV-a Mile Stevanović.

Živković je na konferenciji za novinare izjavio da je posle dolaska kompanije "Filip Moris" prisustvo kompanije BAT na srpskom tržištu potvrda uspeha ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i kojima će ostati dosledna i ubuduće.

Vlahović i Đelić ocenili su da je prodajom duvanskih industrija Niš i Vranje podignut rejting Srbije u svetu, kao i da će ove transakcije sa najjačim svetskim duvanskim kompanijama pozitivno uticati ne samo na spoljnotrgovinski i platni bilans Srbije, već i na dolazak drugih investitora.

Regionalni direktor BAT-a za Evropu Džordž Domizlav rekao je da su predstavnici kompanije impresionirani hrabrošću i brzinom Vlade Srbije u sprovođenju reformi i ocenio da je nastupio povoljan trenutak za ulaganja u Srbiji. On je dodao da je ova kompanija odlučila da prisustvo na srpskom tržištu učvrsti obezbeđivanjem lokalne proizvodnje brendova iz svog asortimana.

Domizlav je izrazio sigurnost da će kombinacija obučenosti radnika Duvanske industrije Vranje sa iskustvom BAT-a rezultirati partnerstvom koje pobeđuje i koje će biti siguran dobitak za sve deoničare, za Vladu Srbije kroz prihod od prodaje fabrike i kasnije oporezivanje cigareta, za radnike kroz veće plate i bolje radne uslove, a za BAT da se efikasnije takmiči na tržištu cigareta u Srbiji.

"British American Tobacco" obavezao se da za DIV ukupno izdvoji 87 miliona evra, od čega 50 miliona evra za 67,81 odsto kapitala ove fabrike duvana, 24 miliona evra za petogodišnje investicije i 13,14 miliona evra za osnovni socijalni program definisan tenderskom dokumentacijom. Budžetski prihodi od ove transakcije iznose 50 miliona evra i ta sredstva biće upotrebljena za izgradnju i obnovu saobraćajne infrastrukture i sistema za navodnjavanje, a deo novca biće uplaćen u Fond za razvoj, kako bi se pomogla mala i srednja preduzeća.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu