Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Potpisan ugovor između DIN-a i kompanije "Filip Moris"

Beograd, 2. septembar 2003. godine - Direktor Agencije za privatizaciju Republike Srbije Mirko Cvetković i predsednik kompanije "Filip Moris" za centralnu Evropu Žan-Klod Kunc potpisali su danas ugovor o strateškom partnerstvu Duvanske industrije Niš (DIN) i kompanije "Filip Moris" u vrednosti od 518 miliona evra, što je jedna od najuspešnijih privatizacija duvanske industrije u istočnoj Evropi.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Živković, ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, ministar za finansije i ekonomiju Božidar Đelić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Vilijam Montgomeri i direktor DIN-a Slavoljub Dragićević.

Živković je na konferenciji za novinare istakao da je dolaskom kompanije "Filip Moris" podignut nivo ponuđača na tenderima za domaća preduzeća, što je, prema njegovoj oceni, potvrda da je tržište Srbije dovoljno interesantno po svojoj veličini, sigurnosti ulaganja i očekivanom profitu. On je izrazio sigurnost da će ovaj ugovor biti impuls i za druge investitore koji su do sada bili neodlučni po pitanju ulaganja u Srbiju.

Vlahović je rekao da će prodaja DIN-a imati pozitivan efekat na zaposlene u toj fabrici, lokalnu samoupravu, proizvođače sirovog duvana, pošto "Filip Moris" planira da duplira količine otkupljenog duvana, ali i na celokupnu privredu i imidž Srbije, koja će postati centar za proizvodnju i distribuciju cigareta u regionu.

Đelić je potvrdio da će budžetski prihodi od prodaje DIN-a biti usmereni na obnovu infrastrukture, povećanje izvoza i poboljšanje konkurentnosti Srbije.

Predsednik kompanije "Filip Moris" za centralnu Evropu Žan-Klod Kunc naveo je da je glavni razlog investiranja u DIN poverenje koje ova kompanija ima u ekonomske reforme Vlade i napredak Srbije na dugoročnom planu. Prema njegovim rečima, Srbija danas ima dinamičnu privredu u rastu koja obećava sjajnu budućnost.

On je rekao da je impresioniran brzinom ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije, efikasnim procesom privatizacije i razvojem industrijskog okruženja regulisanog zakonima o duvanu i akcizama, što je doprinelo i uspešnom zaključenju transakcije sa DIN-om.

Prema danas sklopljenom ugovoru, kompanija "Filip Moris" izdvojila je za DIN ukupno 518 miliona evra, od čega 387 miliona evra za 66,45 odsto kapitala Duvanske industrije Niš, 64,85 miliona evra za petogodišnje investicije i 59,11 miliona evra za osnovni socijalni program, koji je predložio sindikat DIN-a. Pored toga, ponuđen je i dodatni socijalni program u iznosu od 7,07 miliona evra koji obuhvata mere zaštite zdravlja, dopunski program obuke i doprinos lokalnoj zajednici Niša.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu