Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Obeležen 30. avgust - Međunarodni dan nestalih

Beograd-Priština-London, 1. septembar 2003. godine - Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih lica sa Kosova i Metohije obeležila su 30. avgust - Međunarodni dan nestalih.

Član Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović rekla je pred okupljenim članovima i građanima na Trgu Republike u Beogradu da je prema podacima ovog udruženja nestalo 1. 303 lica. Prema njenim rečima, od tog broja 150 je odmah ubijeno, 364 je oslobođeno ili pobeglo, a traži se 789 lica.

Tomanović je istakla da porodice nestalih i kidnapovanih traže da se otvore arhivi i dosijei, kao i da se imenuju i pronađu kidnaperi. Ona je dodala da je delegacija tog udruženja u avgustu bila u poseti SAD-u, gde je razgovarala sa predsednikom Helsinškog odbora za ljudska prava Kongresa SAD Kristiforom Smitom.

Kancelarija UNMIK-a za nestala lica i sudsku medicinu zatražila je od svih koji su uključeni u aktivnosti pronalaženja nestalih lica na Kosovu da ubrzaju taj proces kako bi se ublažile traume porodica, a odgovorni za sudbinu nestalih lica izveli pred lice pravde i pozvala na hitnu akciju i razmenu informacija kako bi se otkrila sudbina i lokacija oko četiri hiljade nestalih lica na Kosovu, saopštio je UNMIK.

Članovi albanskih porodica nestalih lica sa Kosova zatražili su da se rasvetli sudbina njihovih bližnjih, četiri godine nakon okončanja sukoba.

Predsednik Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava Pajazit Nuši rekao je da nerasvetljavanje sudbine nestalih utiče i na povratak raseljenih i povećanje stope kriminaliteta na Kosovu. On je zatražio da problem sudbine nestalih ima prioritet u najavljenim razgovorima Beograda i Prištine.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" izrazila je zabrinutost pošto se, četiri godine od završetka sukoba na Kosovu, više od četiri hiljade osoba i dalje vodi kao nestalo, a nijedno lice odgovorno za njihovu sudbinu nije izvedeno pred lice pravde.

Ova organizacija pozdravila je napredak koji je Kancelarija UNMIK-a za nestale osobe i sudsku medicinu (OMPF) ostvarila ove godine na otkrivanju sudbine nestalih osoba, kao i napredak ostvaren u Srbiji na planu ekshumacija.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu