Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Do kraja godine najmanje 800 miliona evra stranih investicija

Aleksandar Vlahović

Beograd, 18. avgust 2003. godine - Ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vlahović rekao je u intervjuu za magazin Ekonomist da će do kraja godine u Srbiju samo po osnovu prodaje duvanskih industrija Niš i Vranje ući oko 550 miliona evra, i istakao da se očekuje ukupno 800 miliona evra stranih investicija. Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi delove ovog intervjua.

O privatizaciji duvanskih industrija Niš i Vranje.

-Duvanske industrije Niš i Vranje dobile su za strateške partnere dve multinacionalne kompanije koje do sada nisu investirale u ovaj deo Evrope. Očekujem da će Niš i Vranje za "Filip Moris" i BAT postati centar za proizvodnju i distribuciju cigareta ne samo za tržište Srbije, već i za tržište čitavog Balkana, što će direktno uticati na naš spoljnotrgovinski deficit. Neki podaci govore da je naš uvoz cigareta koje proizvode "Filip Moris" i BAT u prvoj polovini ove godine bio oko 15 miliona evra. S obzirom na to da do sada nismo izvozili cigarete, očekujem da će efekat na spoljnotrgovinski bilans biti oko 45 miliona evra. To je izuzetno dobra transakcija ne samo zbog budućeg stabilnog razvoja DIN-a i DIV-a, već i zbog stvaranja uslova za intenzivan razvoj proizvodnje sirovog duvana.

O uticaju akcizne politike na strateške partnere.

-Predloženom izmenom Zakona o akcizama, gde je vrlo jasno definisan način na koji će se voditi akcizna politika u duvanskoj industriji u narednom dugoročnom periodu, potencijalnim strateškim partnerima omogućili smo da nakon privatizacije DIN-a i DIV-a ovde proizvode i svoje brendove. Jasna akcizna politika stimuliše proizvodnju domaćih, ali i brendova stranih kompanija koje ovde dolaze. Da nije bilo izmene akcizne politike, strateškim partnerima bilo bi povoljnije da uvoze cigarete nego da investiraju u proizvodnju u Srbiji.

O efektima privatizacije DIN-a i DIV-a na ukupnu ekonomiju.

-Ova transakcija imaće direktan efekat na platni bilans zemlje već tokom ove godine. Do kraja godine u Srbiju će, samo po osnovu prodaje fabrika duvana, ući oko 550 miliona evra, kao deo investicija koji će se realizovati u toku ove godine i kao cena koja će biti plaćena za 70 odsto kapitala. Sa ovih 550 miliona evra, uz još neke projekte koji su u pripremi, očekujem da do kraja godine ostvarimo najmanje 800 miliona evra stranih investicija. Direktni efekti transakcije osetiće se na proizvodnim kapacitetima u duvanskoj industriji, ali i u razvoju lokalne samouprave. Više od 19 miliona evra od privatizacije DIN-a ući će u budžet Niša, a od privatizacije DIV-a budžet Vranja uvećaće se za 2,5 miliona evra.

O novcu koji će se uliti u republički budžet.

-Novac koji ide direktno u budžet, osim dela koji ide lokalnoj samoupravi i fondu za restituciju, biće iskorišćen za pokriće deficita. Ostaće prilično velika suma koja će se plasirati u razvoj infrastrukture, odnosno popravku i izgradnju novih puteva i železnice, a oko deset miliona dinara, preko Fonda za razvoj, biće odvojeno za stimulaciju razvoja malih i srednjih preduzeća.

O potencijalnim stranim investitorima.

-Obavljene transakcije u duvanskoj industriji uticaće na pad rizika za strana ulaganja. Siguran sam da će "Filip Moris" sa sobom povući i druge velike američke investitore, a BAT evropske. Ovde već rade i "Lafarž", "Titan", "Henkel", "Helenik šuger", "Mišlen". To sve zajedno govori da smo na dobrom putu. Međutim, nedostaju još neki zakoni kojima bi se unapredio poslovni ambijent, a jedan od njih je i zakon o stečaju, čije se usvajanje očekuje u septembru. Ideja je da stečajne procedure postanu efikasne kako bi se na ovaj način ozdravio onaj deo privrede koji ne može biti privatizovan. Takođe, predstoji reforma registracionog sistema koja bi otvorila mogućnost da se preduzeća registruju za najviše sedam dana, a posao registracije trebalo bi da bude poveren nezavisnoj agenciji. Biće doneti i zakoni koji su u nadležnosti drugih ministarstava, čime će se zaokružiti privredno-pravni ambijent.

O dosadašnjem toku privatizacije i prihodima u ovoj godini.

-Dosadašnji plan privatizacije premašen je nekoliko puta. Umesto planiranih 13 milijardi dinara, sa prodajom duvanskih industrija ostvariće se oko 28 milijardi dinara koje će direktno ući u budžet, bez fonda za restituciju i lokalnu samoupravu. Na sitnijim transakcijama već je ostvaren prihod od pet milijardi dinara, a do kraja godine očekuje se još oko 7 milijardi prihoda od privatizacije, što će ukupno iznositi oko 40 milijardi dinara. Do sada je privatizovano 850 preduzeća. Do kraja godine u planu je privatizacija još oko 400 malih i srednjih preduzeća, a sledeće godine planirano je da se završi aukcijska privatizacija do hiljadu preduzeća. Agencija za privatizaciju baviće se u 2004. godini restrukturiranjem velikih društvenih kompanija i očekujem da ćemo krajem naredne godine započeti privatizaciju velikih državnih preduzeća.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu