Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Neki ugovori sa kompanijama EFT i Interface Ltd. štetni po EPS

Beograd, 14. avgust 2003. godine - Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije završilo je Izveštaj o poslovanju JP Elektroprivreda Srbije sa kompanijama Energy Financing Team (EFT) i Interface Ltd. u kome se navodi da su ugovori o uslužnoj preradi mazuta iz 2001. godine i ugovori o interventnom uvozu električne energije iz 2002. godine bili štetni po EPS.

Ministarstvo je, posle detaljne analize dokumentacije o poslovanju EPS-a, utvrdilo da su ovi ugovori sklopljeni direktnom nagodbom bez sprovedene tenderske procedure, što je nanelo štetu Elektroprivredi Srbije, tako što je termoelektrana-toplana bila gotovo pet meseci besplatno ustupljena na korišćenje kompaniji Interface Ltd, a da nisu naplaćeni ni troškovi pogonskih materijala koji su korišćeni u proizvodnji, niti troškovi radne snage i održavanja.

Takođe, samo 20 dana posle besplatnog ustupanja elektrane kompaniji Interface Ltd., počeo je interventni uvoz električne energije od kompanije EFT po vrlo visokim cenama, koji je bespotrebno nastavljen i tokom februara 2002. godine, dok je jedan agregat u elektrani bio zaustavljen.

U izveštaju stoji da postoji mogućnost da su ugovori o uslužnoj preradi mazuta bili štetni i po Naftnu industriju Srbije (NIS), jer je mazut prodat kompanijama EFT i Interface Ltd. po skoro 40 odsto nižim cenama od onih koje su naplaćivane našim kompanijama na evropskom tržištu. I pored toga, navodi se da je sa ove vremenske distance teško proceniti ondašnju tržišnu cenu mazuta, kao i to da li je NIS mogao da ga u tom trenutku proda povoljnije.

Ministarstvo rudarstva i energetike utvrdilo je da je u poslovanju EPS-a sa ovim kompanijama pet od jedanaest ugovora sklopljeno posle sprovedene tenderske procedure, tako da u tim slučajevima nisu uočene nepravilnosti.

Resorno ministarstvo je početkom marta ove godine, s obzirom na nalaz revizora Visokog predstavnika UN za BiH o velikim nepravilnostima u poslovanju Elektroprivrede Republike Srpske sa londonskom kompanijom EFT, zatražilo od JP EPS dokumentaciju o svim ugovorima sklopljenim sa ovom kompanijom u poslednje dve godine.

Od EPS-a je takođe zatraženo da odgovori na pitanja da li su ugovori sklapani isključivo na osnovu tenderske procedure, koji su bili osnovni kriterijumi za usvajanje ponuda i na osnovu kojih kriterijuma je napravljen izbor u slučajevima u kojima nije prihvaćena ponuda sa najpovoljnijom cenom, kao i zašto je propuštena mogućnost da se električna energija za prethodnu zimsku sezonu kupi na ranije raspisanom tenderu u Republici Srpskoj.

Iz dokumentacije koja je dostavljena ministarstvu, zaključeno je da JP EPS, koje je u vlasništvu Vlade Republike Srbije, nije učestvovalo na tenderu za kupovinu energije u Republici Srpskoj, jer je u trenutku raspisivanja tendera za prodaju električne energije Elektroprivrede Republike Srpske već imalo zaključen dugoročni ugovor sa kompanijom EFT.

Ministarstvo rudarstva i energetike podseća na to da je pripremilo, a Vlada Republike Srbije usvojila Predlog zakona o energetici, čijim će usvajanjem u Skupštini Srbije transakcije na domaćem tržištu energije i energenata postati transparentne, a prostor za bilo kakve malverzacije u sektoru energetike maksimalno sužen, navodi se u saopštenju.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu