<< Nazad



 

 

Žarko Čabarkapa otkazao Vujoševiću

Žarko Čabarkapa

Beograd, 29. jula 2003. (Beta) - Košarkaš Žarko Čabarkapa odlučio je da ne igra za reprezentaciju Srbije i Crne Gore na predstojećem Evropskom prvenstvu u Švedskoj, uz obrazloženje da želi da što spremniji dočeka početak sezone u američkoj NBA ligi i svom novom timu Finiksu, objavljeno je na zvaničnom sajtu Košarkaškog saveza SCG (www.ksj.org.yu).

U prvom reagovanju na odluku Čabarkape da ne igra za reprezentaciju, selektor Dušan Vujošević poručio je da "u svim ratovima postoje i oni koji se sklanjaju".

"Reprezentacija SCG je imala uspeha zato što su tu bili izvanredni funkcioneri, treneri i igrači. Svi su imali taj ogroman motiv da učestvuju u reprezentaciji. Vremena su se promenila, košarkaši su postali poslovni ljudi, a svako ima pravo da obavlja svoje poslove na način koji hoće. Međutim, u tim promenjenim vremenima, različiti ljudi se različito ponašaju", naveo je Vujošević.

Odluka Čabarkape je utoliko iznenađujuća, jer je iz njegovog novog tima Finiks "Sansa" u KŠCG sredinom jula došlo pismo u kojem se navodi da će Čabarkapa kasniti na pripreme reprezentacije.

Čabarkapa je trebalo juče da se pridruži ostalim igračima na priprema u Rotenburgu.

Uz izvinjenje što će kasniti na pripreme, u istom pismu navedeno je i da se Čabarkapa "raduje učešću u nacionalnom timu".

O odluci Čabarkape i njegovoj želji da se "posveti sebi", Vujošević je rekao da postoje i drugi primeri, poput velike zvezde NBA lige Predraga Stojakovića koji želi da igra za reprezentaciju.

"Košarkaški termini po kojima se mi spremamo - 'napad', 'kontranapad', 'odbrana', 'zamka', 'povrede', 'pobeda', 'poraz'... To su sve ratni termini. I mi i druge reprezentacije, svi se spremamo da u Švedskoj idemo u neku vrstu 'rata'. U svim ratovima postoje međutim i oni koji se 'sklanjaju'", rekao je Vujošević.

Na pitanje da li će ovaj potez imati posledice po reprezentativnu karijeru Čabarkape, Vujošević je rekao da će se prema igračima koji nemaju odnos prema reprezentaciji, reprezentacija ponašati isto - neće ni ona imati odnos prema njima.

Čabarkapa je sa reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Svetskom prventvu u Indijanapolisu prošle godine.

Pre Čabarkape učešće na EP otkazali su iz različitih razloga Dejan Bodiroga, Vladimir Radmanović, Darko Miličić i Aleksandar Pavlović.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu