<< Nazad



 

 

SCG - Grčka 5:3

Barselona, ŠPANIJA, 26. jula (Tanjug) - Vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore osvojila je bronzanu medalju na 10. prvenstvu sveta pošto je večeras u Barseloni pobedila selekciju Grčke sa 5:3 (1:1, 2:1, 1:0, 1:1).

Pred oko 7.000 gledalaca u bazenu "San Žordi", sudili su Mađar Juhas i Izraelac Levin.

SRBIJA I CRNA GORA: Kuljača, Nikić, Zloković, Udovičić 1, Ikodinović 2, Jelenić, Gojković, Ćirić, Vujasinović 1, Jokić, Šefik.

GRČKA: Repas, Šizas, Mazis, Ludis, Hadžiteodoru 1, Teodoropulos, H.Afrudakis, Santa, Vlontakis 1, Kalakonas, J.Afrudakis, Tomakos 1 (1), Deligijanis.

Četverci: Grčka 1 (1).

Gol sa igračem više: SCG 2/6, Grčka 1/8.

"Plavi" vaterpolisti smogli su snage da se uzdignu posle razočaravajućeg poraza u polufinalu od Italijana i velikim angažovanjem i zalaganjem "potope" Grke, osvojivši bronzano odličje na prvenstvu sveta.

Večerašnji uspeh predstavlja podvig, jer je naša reprezentacija igrala osetno oslabljena, bez povređenog prvog golmana Denisa Šefika i kažnjenih Aleksandra Šapića i Dejana Savića, kojima je Svetska plivačka federacija (FINA) izrekla višemesečne suspenzije zbog nesportskog ponašanja nakon meča sa Italijom.

Šapiću i Saviću višemesečne kazne

Barselona, ŠPANIJA, 26. jula (Tanjug) - Svetska plivačka federacija (FINA) saopštila je danas da su vaterpolo reprezentativci Srbije i Crne Gore, Aleksandar Šapić i Dejan Savić, kažnjeni devetomesečnom, odosno šestomesečnom zabranom igranja utakmica u njenoj organizaciji, zbog nesportskog ponašanja nakon polufinalnog meča prvenstva sveta između SCG i Italije (5:6), pre dva dana u Barseloni.

Navodi se da su se naši reprezentativci nedolično ophodili prema sudijama, delegatu i organizatorima tog susreta, agresivno izražavajući nezadovoljstvo zbog sudijskih odluka, koje su, prema njihovom mišljenju, bitno uticale na konačan ishod utakmice.

Kazne vaterpolistima "plavih" važe od 25. jula.

Aktuelni, dvostruki uzastopni prvak Evrope, pokazao se u mnogo boljem izdanju nego na zlosrećnom susretu sa "azurima". Naša ekipa je najvećim delom utakmice bila bolja, igrala sigurnije i imala inicijativu, iskazavši mnogo želje i truda da se iz Barselone ipak vrati sa trofejom u rukama. Odgovoran odnos prema igri se na kraju isplatio, pa su izabranici selektora Nenada Manojlovića nastavili kontinuirano osvajanje medalja na velikim takmičenjima.

Naša reprezentacija je u meču bez mnogo naboja i uzbuđenja od početka kontrolisala situaciju u bazenu i diktirala odgovarajući tempo. Sigurnijom igrom održavala je prednost, a Grci su jedino u dva navrata uspevali da izjednače rezultat (1:1, 2:2). Mora se istaći da je Nikola Kuljača na golu dostojno zamenio Šefika, doprinevši sigurnim intervencijama stabilnosti ekipe.

Grci nisu imali ni snage ni rešenja za čvrstu odbranu "plavih". Istina je da su se dosta trudili u velikoj želji da prvi put stignu do trofeja na svetskim prvenstvima, ali su bili bez šansi protiv kvalitetnijeg tima Srbije i Crne Gore. Sve njihove nade srušio je Danilo Ikodinović 40 sekundi pre kraja susreta, označivši slavlje i zasluženu pobedu našeg oslabljenog tima.


FINALE: Mađarska - Italija 11:9 nakon produžetaka (2:1, 2:3, 2:1, 2:3, 1:0, 2:1)

Ranije vesti

  • Grupa "B", prvo kolo (14. jul): SCG - SAD 5:5
  • Grupa "B", drugo kolo (16. jul): SCG - Australija 7:6
  • Grupa "B", trece kolo (18. jul): SCG - Japan 15:7
  • Osmina finala (20. jul): SCG - Rumunija 11:3
  • Četvrtfinale (22. jul): SCG - Španija 7:3
  • Polufinale (24. jul): SCG - Italija 5:6



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu