<< Nazad



 

 

SCG - Italija 5:6

Vujasinović šutira na gol Italijana (Foto: AP)

Barselona, ŠPANIJA, 24. jula (Tanjug) - Reprezentacija Srbije i Crne Gore nije uspela da se plasira u finale 10. prvenstva sveta za vaterpoliste pošto je večeras u Barseloni, u polufinalu, izgubila od Italije sa 6:5 (1:2, 2:0, 0:1, 3:2).

Vaterpolisti Srbije i Crne Gore poklekli su na korak do meča za šampionsku titulu i posle velike i neizvesne borbe minimalno su poraženi od tradicionalnih rivala Italijana. "Plavi" su tako, nakon briljantne igre i trijumfa u četvrtfinalu nad Špancima, "izgoreli" u polufinalu, pa će se kroz dva dana boriti sa Grcima za bronzano odličje.

Večerašnji neuspeh prouzrokovan je prvenstveno slabom igrom u napadu, gde su naši reprezentativci bili nesigurni, dekoncentrisani i bez rešenja za odlično postavljenu protivničku odbranu, predvođenu izvanrednim golmanom Gerinijem. "Azuri" su na svojoj polovini bazena nadmudrili "plave". Bili su energičniji, odvažniji, često i grubi, i na stranu što je sudijski par Bokelman-Klemanson njihovu "prljaviju" igru uglavnom tolerisao - naša ekipa je platila ceh sopstvenim greškama.


Slavlje Italijana nakon trijumfa
nad velikim rivalom (Foto: AP)

Srbija i Crna Gora večeras je u svojim redovima imala malo raspoloženih igrača. Mlađani Boris Zloković borio se kao lav i bio najistaknutiji pojedinac u našem timu, njemu uz rame bio je golman Denis Šefik, donekle kapiten Vladimir Vujasinović, Predrag Jokić i Aleksandar Ćirić, i to bi uglavnom bilo sve. Glavni posao Italijani su, čini se, završili potpunom izolacijom našeg najubojitijeg strelca Aleksandra Šapića, koji je bio gotovo neprimetan.

A kako je krenulo, činilo se da je finale "u ruci". "Plavi" su poveli sa 2:0, igrali, po običaju, odlično u odbrani i u žestokom ritmu kontrolisali situaciju u bazenu. Kola su, međutim, krenula nizbrdo u drugoj četvrtini, kada su Italijani preokrenuli rezultat na 3:2, što im je donelo mnogo samopouzdanja i rešenost da svim sredstvima idu na "veliki ulog". U njihovim nastojanjima mnogo su im pomogli naši vaterpolisti brojnim greškama u dodavanju, bezidejnim, nesigurnim napadima, nepreciznim šutevima, a kasnije i velikom nervozom, što je "azurima" znatno olakšalo posao.

Dva pogotka Zlokovića za 3:3 i 4:4 bili su nagoveštaji da naš tim možda ima rešenje i snagu da se uzdigne u ovoj utakmici. Međutim, sva nadanja su srušena kada "plavi" nisu iskoristili igrača više, pri vođstvu Italijana od 5:4, nakon što je šut Danila Ikodinovića, minut pre kraja, efektno odbranio pouzdani Gerini.

Isprovocirani Šapić je potom doprineo potpunoj predaji našeg tima, zaradivši isključenje, a "azuri" su iz četverca 15 sekundi pre završetka susreta, samo osigurali nedostižno vođstvo.

Pobeda Italijana je, mora se priznati, zaslužena. Reprezentacija Srbije i Crne Gore večeras ni približno nije ličila na "vaterpolo mašinu" iz četvrtfinalne utakmice sa Španijom. Dekoncentrisanost, neopreznost i neuobičajeno veliki broj grešaka skupo su plaćeni, jer je, očito, smetnuto s uma da su "azuri" čvrst, iskusan, i lukav protivnik, spreman na sve u ostvarenju cilja.

Deseti svetski šampionat za vaterpoliste, polufinale, Barselona, ŠPANIJA, 24. jul

SRBIJA I CRNA GORA - ITALIJA 5:6 (2:1, 0:2, 1:0, 2:3)

Gol sa igračem više: SCG 2/7; Španija 3/12. Aleksandar Šapić je isključen u 28. minutu bez prava zamene zbog udaranja protivničkog igrača. Četverci: SCG 1/1, Italija 1/1. Sudije: Peter Bokelman (HOLANDIJA) i Patrik Klemenso (FRANCUSKA).

SRBIJA I CRNA GORA: Kuljača, Nikić, Zloković (2), Udovičić, Savić (1), Ikodinović, Jelenić, Gojković, Ćirić, Šapić, Vujasinović (1), Jokić (1), Šefik. Trener: Nenad Manojlović.

ITALIJA: Gerini, Postiljone, Manđante, Buonokore, Tempesti, Roberto Kalkatera (2), Fjorentini, Angelini (1), Felugo, Alesandro Kalkatera, Rat (2), Silipo (1), Benčivenga. Trener: Paolo de Krešenco.

Iz minuta u minut
ITA-SCG
Vreme
Događaj
0:1
01:13
Gol Dejana Savića sa igračem više (isključen je Fabricio Buonakore)
0:2
04:37
Gol Vladimira Vujasinovića
1:2
06:34
Gol Alberta Angelinija sa igračem više (isključen je Predrag Jokić)
Druga četvrtina
2:2
11:01
Gol Bogdana Rata
3:2
13:17
Gol Roberta Kalkatere
Treća četvrtina
3:3
20:29
Gol Borisa Zlokovića
Četvrta četvrtina
4:3
21:28
Gol Roberta Kalkatere sa igračem više (isključen je Dejan Savić)
4:4
24:53
Gol Borisa Zlokovića sa igračem više (isključen je Franćesko Postiljone)
5:4
26:13
Gol Bogdana Rata sa igračem više (isključen je Aleksandar Ćirić)
5:4
27:37
Zbog udaranja Fabija Benčivenge isključen je Aleksandar Šapić bez prava zamene
5:4
27:44
Dosuđen četverac za Italiju zbog nepropisnog tajm-auta koji je pozvao Nenad Manojlović. Selektor SCG je to uradio iz taktičkih razloga da bi naša reprezentacija, u slučaju promašaja Italijana, imala još jednu šansu da izjednači.
5:4
27:45
Golman SCG Denis Šefik je isključen jer nije zauzeo propisno mesto na golu pre izvođenja četverca. Na golu ga je zamenio igrač Vanja Udovičić
6:4
27:46
Gol Karla Silipa iz četverca
6:4
27:57
Franćesko Postiljone je skrivio četverac za SCG
6:5
27:58
Gol Predraga Jokića iz četverca

Rekli su ...

"Nismo iskoristili šanse kada smo imali igrača više u prvom delu utakmice. Mogli smo da ostvarimo ubedljivo vođstvo. U drugom delu smo pali, što je možda i normalo ako pričamo o sistemu takmičenja i kalendaru. Pobeda Italijana došla je sigurno uz podršku sudija, ali to smo i očekivali. Ipak, da smo bolje odigrali na početku meča, bila bi mirnija završnica" (Nenad Manojlović, selektor vaterpolo reprezentacije SCG).

"Nismo imali dovoljnu žestinu da bismo pobedili u ovakvom meču. Možemo da plačemo zbog suđenja koliko hoćemo, ali mi nismo bili dovoljno spremni za ovakvu utakmicu. Sada nam ostaje susret za treće mesto i pokušaćemo da osvojimo tu bronzanu medalju" (Danilo Ikodinović, reprezentativac SCG).

"Nekoliko puta kada se 'lomio' rezultat sudije su pomogle Italijanima. Samo što umesto njih nisu davali golove. Mislim da je suđenje bilo katastrofalno, međutim, i mi smo krivi za ovaj poraz. Verovatno su italijanski igrači više želeli pobedu i na kraju su slavili" (Boris Zloković, reprezentativac SCG).

"Sudija Patrik Klemnso je isključio našeg igrača kada smo bili u presingu, rašireni u polju, gde centar ostaje sam i to je presudilo. Italijani su igrali svoju igru sa provokacijama i glumom. Oni su u tome vešti, a sudije su to tolerisale i milim da je u tome ključ njihovog uspeha" (Petar Porobić, savezni trener SCG).

POLUFINALE: Mađarska - Grčka 9:8 nakon produžetka (2:1, 1:2, 1:2, 2:1, 2:2, 1:0), SCG - Italija 6:5

FINALE (26. jul): Mađarska - Italija
Utakmica za treće mesto (26. jul): SCG - Grčka

Ranije vesti

  • Grupa "B", prvo kolo (14. jul): SCG - SAD 5:5
  • Grupa "B", drugo kolo (16. jul): SCG - Australija 7:6
  • Grupa "B", treće kolo (18. jul): SCG - Japan 15:7
  • Osmina finala (20. jul): SCG - Rumunija 11:3
  • Četvrtfinale (22. jul): SCG - Španija 7:3



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu