<< Nazad



 

 

SCG - Španija 7:3

Barselona, ŠPANIJA, 22. jula (Tanjug) - Vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore plasirala se u polufinale 10. prvenstva sveta pošto je danas u Barseloni, u četvrtfinalu, pobedila aktuelnog svetskog šampiona, selekciju Španije sa 7:3 (2:0, 2:1, 2:1, 1:1).

Pred oko 2.000 gledalaca, sudili su Turčin Tulga i Holanđanin Bokelman.

SRBIJA I CRNA GORA: Šefik, Nikić, Zloković, Udovičić, Savić, Ikodinović 2, Jelenić, Gojković, Ćirić, Šapić 5 (1), Vujasinović, Jokić, Kuljača.

ŠPANIJA: Roljan, Andreo, Pedrerol 1, Markos, Molina, Garsija, Ernandes, I.Moro, Baljar, Gomes, Peres, Sančes-Toril, D.Moro 2.

Četverci: SCG 1 (1).

Gol sa igračem više: SCG 5/10, Španija 3/14.

"Plavi" vaterpolisti danas su bljesnuli punim sjajem i maestralnom igrom zasluženo izborili plasman među četiri najbolje ekipe sveta. Briljantna pobeda nad ekipom domaćina šampionata ostvarena je neočekivano lako i uverljivo, a konačan rezultat može biti iznenađujući samo za one koji nisu posmatrali šta se dešavalo u bazenu.

S nestrpljenjem iščekivani duel aktuelnog, dvostrukog uzastopnog evropskog, i aktuelnog, dvostrukog uzastopnog svetskog šampiona, protekao je, može se reći, u neravnopravnoj borbi. Naša reprezentacija je toliko bila bolja, nadmoćnija i superiornija, da je renomiranom protniviku očitala pravu vaterpolo lekciju.

"Plavi" su igrali fantastično, van svih očekivanja. Mudri, strpljivi, skoncentrisani i tokom svih 28 minuta utakmice maksimalno angažovani, nisu dozvolili Špancima ni promil nade da mogu učiniti nešto u ovom meču. Njihov uspeh ni jednog trenutka nije dolazio u pitanje, a prolaz među delioce medalja nagrada je za veliki trud, retko viđenu igru i sve majstorije što su ih pokazali zanemelim domaćim navijačima u Barseloni.

Naš tim je od početka utakmice uzeo "dizgine u svoje ruke". Gvozdenom, neprobojnom odbranom "plavi" su dovodili protivničke igrače do očajanja, dozvolivši im da prvi put savladaju fenomenalnog Šefika tek posle punih 12 minuta igre, polovinom druge četvrtine. Kako je srpsko-crnogorska reprezentacija igrala na svojoj polovini bazena govori i podatak da su Španci od 14 prilika sa igračem više iskoristili samo tri.

Držeći situaciju pod kontrolom "plavi" su poveli sa 3:0, a tračak nade za domaćine najavio je Pedrerol, smanjivši na 3:1, i to je bila jedina šansa Španaca da mogu uspostaviti kakvu-takvu ravnotežu snaga u bazenu. Međutim, sve njihove snove srušio je moćni strelac Aleksandar Šapić pogotkom u pravom trenutku za 4:1, potom i na početku trećeg dela utakmice za, tada je već bilo izvesno, nedostižnih 5:1.

Do kraja susreta naši poletni i raspoloženi igrači nisu popuštali. I dalje su diktirali tempo, parališući, pri tome, sva nastojanja rivala da zatresu mrežu pouzdanog golmana Šefika, koji je u više navrata briljantno intervenisao. Do poslednjeg zvuka sirene postojao je samo jedan tim, za čiju igru zbunjeni, inferiorni i deprimirani Španci danas nisu imali ama baš nikakvog rešenja.

Rekli su ...

"Odigrali smo pravu utakmicu, kao nikada do sada, a mislim da je odbrana bila za udžbenike. Vratili smo igru koja nam je bila potrebna za ovo Svetsko prvenstvo" (Vladimir Vujasinović, kapiten selekcije Srbije i Crne Gore).

"Nije bilo lako, ali ovako mogu da pobeđuju samo velike ekipe. Odlična, konačno prava igra koja se očekivala od nas. Ne smemo da se zadovoljimo plasmanom u polufinale. Možda je malo neskromno, ali mi smo ovde došli da igramo finale" (Danilo Ikodinović, igrač naše reprezentacije).

"Plasirali smo se na Olimpijke igre i sada ulazimo u borbu za medalje. Dokazali smo da sa svima možemo da se nosimo. Ovo je odličan rezultat, a večerašnje izdanje naših vaterpolista bilo je fenomenalno" (Aleksandar Šoštar, predsednik Vaterpolo saveza SCG).

(Beta)

ČETVRTFINALE (22. jul)
Mađarska - Slovačka 13:5
Grčka - SAD 4:2
SCG - Španija 7:3
Italija - Australija 7:3

Plasmanom u polufinale svetskog šampionata, nacionalni timovi Mađarske, SAD i SCG obezbedili su plasman na Olimpijske igre koje će se 2004. godine održati u Atini (Grčka se kvalifikovala kao domaćin).

POLUFINALE (24. jul): Mađarska - Grčka, SCG - Italija

Ranije vesti

  • Grupa "B", prvo kolo (14. jul): SCG - SAD 5:5
  • Grupa "B", drugo kolo (16. jul): SCG - Australija 7:6
  • Grupa "B", treće kolo (18. jul): SCG - Japan 15:7
  • Osmina finala (20. jul): SCG - Rumunija 11:3



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu