<< Nazad



 

 

Utakmica Partizan - Dinamo prekinuta zbog tuče navijača

Krins, ŠVAJCARSKA, 16. jul - Utakmica između našeg i hrvatskog šampiona, beogradskog Partizana i zagrebačkog Dinama, u finalu međunarodnog turnira, "Akva" kupa, u švajcarskom Krinsu prekinuta je pri vođstvu Dinama od 2:0, kada su navijači obe ekipe uleteli u teren i započeli tuču koju su tek nakon desetak minuta prekinuli švajcarski specijalci.

Mrežu "crno-belih" prvi je načeo odbrambeni igrač Dinama Andre Mijatović u 43. minutu nakon kornera sa desne strane koji je izveo rumunski reprezentativac Mitu. Konačan rezultat postavio je najbolji akter susreta Mitu u 68. minutu kada je sjajnim udarcem sa 18 metara lobovao izašlog golmana Radakovića. Partizan je u 23 minuta drugog poluvremena bio bolji tim i imao izglednije šanse za pogodak. Kod rezultata 0:1, Radončić je imao veliku šansu za izjednačenje, dok su Ilijev i Đorđević pogodili stativu, odnosno prečku.

Već uoči utakmice se naslućivao incident, jer su iz Zagreba pristigla dva autobusa sa navijačima Dinama, popularnim (i zloglasnim) "Bed blu bojsima". Iz švajcarskih mesta doputovali su brojni srpski i hrvatski iseljenici koji su se rasporedili na suprotnim stranama stadiona, severu i jugu.

Ovaj put, velikim tenzijama doprineli su i igrači. Prema izveštajima beogradskih medija, temperaturu je podigao mlađani Dino Drpić, koji je od samog starta meča startovao pogibeljno na fudbalere Partizana. U jednom trenutku je bez lopte udario Ilijeva, što sudija Bertolini nije sankcionisao. Nekoliko momenata kasnije, Drpić i Igor Duljaj su sa verbalnog prešli na fizički duel, umešali su se igrači sa terena i klupa, kao i članovi stručnog štaba obe ekipe. Epilog: crvene kartone su dobili Duljaj i Niko Kranjčar, igrač Dinama.

Kako su javili hrvatski izveštači, trener Partizana Lotar Mateus je u tim trenucima počeo da se svađa sa Dinamovom klupom i preteći maše prstom. Ponovo je došlo do guranja i gušanja, a, prema navodima hrvatskog "tiska", najgore je prošao pomoćni trener Dinama Đuro Bago, koji je dobio udarac od golmana Radakovića.

Slici kompletnog haosa na stadionu doprineli su i navijači Dinama koji su tada prvi put upali u teren. Nakon nekoliko minuta utakmica je nastavljena.

U novoj "akciji" 22-godišnjeg Drpića stradao je članak Andrije Delibašića pa je ovaj morao da napusti teren u 37. minutu. Prema prvim prognozama, mladi napadač "crno-belih" će pauzirati sa treninzima desetak dana.

Nakon prvog gola Dinama, "Bed blu bojsi" su ponovo utrčali u teren a uplašeni sudija Bertolini je pre vremena odsvirao kraj poluvremena i prvi pobegao u svlačionicu.

Nastavak bolje da nije odigran, jer su na stadionu svi znali šta će se desiti. Nakon gola Mitua, hrvatski "navijači" su se ponovo našli na terenu, ovaj put sa ciljem da se obračunaju sa pristalicama Partizana na suprotnoj tribini. Zaraćene strane se sreću na samom igralištu, nastaje opšta tuča, pripadnici specijalne švajcarske policije kasno reaguju ... Prema nezvaničnim informacijama, u sukobu su dvojica Hrvata teško povređena. Fudbaleri su, srećom, na vreme spas pronašli u svlačionicama.

Nije potrebno reći da je utakmica u tom trenutku bila i definitivno prekinuta. Sudija Bertolini je to morao da učini znatno ranije.

Neki švajcarski mediji za prekid optužuju Partizanove pristalice. Dinamovi igrači i rukovodstvo bacaju drvlje i kamenje na trenera Mateusa i organizatore turnira smatrajući ih glavnim krivcima za nemile događaje, dok srpski izveštači sa lica mesta upiru prstom na "Bed blu bojse". Da li će UEFA reagovati kažnjavanjem jednog ili oba kluba, ili će se ovaj incident zaboraviti kao još jedna neprijatna epizoda u srpsko-hrvatskim odnosima, ostaje da se vidi narednih dana.

Finale "Akva" kupa u Krinsu, Švajcarska (16. jul)

PARTIZAN (Beograd, SRBIJA I CRNA GORA) - DINAMO (Zagreb, HRVATSKA) 0:2 (0:1) - utakmica prekinuta u 68. minutu zbog upada navijača obe ekipe na teren.

Stadion: "Klajnfild" u Krinsu. Gledalaca: 1.500. Sudija: Bertolini (ŠVAJCARSKA). Strelci: Mijatović (43) i Mitu (68) za Dinamo. Žuti kartoni: Kranjčar (Dinamo), Drpić (Dinamo) i Čakar (Partizan). Crveni kartoni: Kranjčar (Dinamo) i Duljaj (Partizan) u 25. minutu zbog tuče.

PARTIZAN: Radaković - Đorđević (od 67. Ognjanović); Malbaša, West - Zavišić, Duljaj, Čakar, Žonsa (od 57. Drulović); Ilić - Delibašić (od 35. Radončić), Ilijev.

DINAMO: Jozić - Mijatović; Sedloski, Drpić (od 54. Cesar) - Mikić, Tomić, Agić, Mujčin; Kranjčar - Mitu, Olić.

U pripremi izveštaja korišćeni su sledeći izvori informacija: vebstrane RTV B92, fudbalskog kluba Partizan, hrvatskog dnevnog lista "Vjesnik", srpskih i hrvatskih navijačkih foruma.

ŠTA POKAZUJE TELEVIZIJSKI SNIMAK

Sama igra se uglavnom odvijala između dva gola i nije bilo mnogo šansi. Tokom čitavog prvog poluvremena obe ekipe uspele su da upute samo po jedan udarac na protivnički gol.

Dinamo je poveo nakon kornera Dumitrua Mitua. Odlično je skočio Andre Mijatović, golman Radaković je uspeo da loptu odbije do prečke, ali je ona zatim udarila u Poljaka Žonsu koji je stajao kod leve stative i završila u mreži.

Skraćeno drugo poluvreme je proteklo u terenskoj dominaciji "crno-belih", ali bez mnogo izrazitih gol-prilika. Ivica Ilijev je bio u dobroj poziciji, ali je njegov šut u donji levi ugao golman Jozić skrenuo u korner. Golman Zagrepčana je još jednom odlično reagovao kada je istrčao i gotovo sa glave skinuo loptu Radončiću koji je bio u punom naletu.

Ipak, najpovoljniju priliku na utakmici imao je Partizan nekoliko minuta pre prekida. Slobodan udarac sa preko 30 metara izveo je Ljubinko Drulović, tako što je poslao kratak pas do Đorđevića. Usledio je strahovit šut, lopta je pogodila mesto gde se spajaju prečka i stativa, a zatim se odbila do usamljenog Saše Ilića koji je iz prilike povoljnije od jedanaesterca uspeo da promaši čitav gol.

U jeku potpune ofanzive Beograđana, Dinamo je izveo brz kontranapad. Rumunski internacionalac Mitu je sa 20-tak metara velemajstorski lobovao golmana Radakovića za konačnih 2:0.

Utakmica je odigrana na malenom stadionu bez atletske staze, sa publikom udaljenom najviše dva metra od aut-linije. Najvatrenije Dinamove pristalice, "Bed blu bojsi", rasporedile su se na južnoj tribini iza gola Dinama, dok su navijači Partizana zauzeli severni deo.

Organizacija nije bila na nivou utakmice "visokog rizika". Gledaoci su u svakom trenutku mogli da ušetaju na teren, jer pripadnika policije nije bilo tamo gde je trebalo. Tokom utakmice igrači Partizana su gađani plastičnim flašama i drugim tvrdim predmetima kad-god su se, napadajući prema golu Dinama, približili gol-aut liniji. Tokom utakmice pristalice zagrebačke ekipe su bacile i nekoliko baklji u teren.

Prvi veći incident se dogodio nakon duela Dina Drpića i Ivice Ilijeva. Njih dvojica su se na 40-tak metara od gola Dinama borili za loptu. Drpić je i rukama i nogama pokušavao da zaustavi Ilijeva. Usledila je nervozna reakcija napadača Partizana, što je bio znak za sve fudbalere i članove stručnog štaba obe ekipe da se umešaju u sukob. Gužva je veoma brzo raščišćena, a sudija Bertolini je Igoru Duljaju i Niku Kranjčaru pokazao put u svlačionicu. Činilo se da su se strasti smirile, pošto su se Duljaj i Kranjčar sportski pozdravili prilikom izlaska sa terena, a i igrači obe ekipe su međusobno prijateljski razgovarali u očekivanju nastavka susreta.

Dok se očekivao nastavak igre, ponovo se stvorila gužva, ovaj put pored terena, kod klupa sa rezervnim igračima. Zbog pozicije kamere, nije bilo jasno šta se događa i ko je bio inicijator novih komešanja.

U tim trenucima na teren ulaze navijači Dinama, njih dvadesetak, i trče prema klupama, valjda u nameri da isteraju svoju pravdu. Na nagovor igrača iz Zagreba, oni se brzo vraćaju na južnu tribinu. Utakmica je nastavljena.

Nakon prvog gola Dinama, njihove pristalice ponovo upadaju u teren i u šesnaestercu svoje ekipe uz baklje proslavljaju pogodak. Sudija Bertolini u želji da spreči bilo kakav veći incident ranije svira kraj poluvremena i šalje igrače u svlačionicu.

Iz bezbednosnih razloga, ekipe nisu promenile strane u drugom poluvremenu, tako da je golman Radaković ostao ispred gola na severnoj, a golman Jozić na južnoj strani stadiona.

Kada je Mitu postigao drugi gol za Dinamo, usledio je masovni upad pripadnika "Bed blu bojsa" u teren, uprkos apelima pojedinih igrača Dinama da to ne čine. Nekolicina "navijača" dotrčala je do centra igrališta i odatle pozivala pristalice "crno-belih" sa suprotne strane da im se "pridruže". To su ovi i učinili. Videvši da od fudbala nema ništa, sudija Bertolini je brže-bolje odsvirao kraj utakmice. Igrači su se brzo povukli sa terena, ustupajući mesto huliganima.

U trci i tuči koja je trajala dva-tri minuta teško su povređena dvojica pripadnika "Bed blu bojsa" koje su onesvešćene izveli sa terena. Oni su među prvima krenuli na Partizanove navijače, ali su u najgorem trenutku po njih, ostali bez podrške svojih "saboraca".

Tek pošto je sukob zapretio mnogo većim nasiljem, umešali su se specijalci švajcarske policije, postavili nekoliko kordona na igralištu i onemogućili svaki dalji fizički kontakt zaraćenih strana.

Zvanični spiker je preko razglasa objavio da je utakmica i definitivno završena.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu