Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

U Srbiji je mnogo toga drugačije i bolje

Zoran Živković

Beograd, 11. jul 2003. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Živković u intervjuu za izdanje dnevnika "Večernje novosti", od 11. jula ocenjuje pregovaračke pozicije Srbije u predstojećem dijalogu sa kosovskim Albancima, odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Evropske unije, kao i mogućnosti za pristupanje Srbije i Crne Gore Uniji 2007. godine. Zvanični sajt Vlade Srbije prenosi delove ovog intervjua.

O pregovaračkim pozicijama Srbije za rešavanje statusa Kosova i Metohije

-Bilo je mogućnosti da se problem Kosmeta reši u okviru naše države pre petnaest, pa i pre pet godina. Sada je drugačije i složenije jer se tim pitanjem bavi međunarodna zajednica. Sada nad Kosovom i Metohijom imamo protektorat, a nikada se unutrašnji problem ne rešava lako ako imate stranu vojsku na delu svoje teritorije, makar i sa međunarodnom legitimacijom. Naša pregovaračka pozicija bolja je nego u maju 2000. godine kada je Milošević bio na vlasti. Mislim da sada imamo bolju poziciju i u odnosu na vreme posle 5. oktobra, zbog toga što je međunarodna zajednica u protekle dve godine imala priliku da vidi šta se događa na Kosovu i Metohiji i što je sada u Beogradu demokratska vlast, a pre toga nije bila. Svetu i ključnim međunarodnim faktorima je postalo jasno da ne dolazi svaka muka iz Beograda, kako im se dugo činilo. Međunarodne snage imale su priliku da vide da je albanska "borba za oslobađanje Kosova" daleko od nekog demokratskog procesa i da ima i svoj oružani deo, da je duboko povezana sa kriminalom, kao i da u južnoj pokrajini nema izgrađenih institucija i mogućnosti za ozbiljan demokratski dijalog. Mnogo iznenađenja je sačekalo i KFOR, i UNMIK, i funkcionere, i obične vojnike koji su tamo došli. Oni su tek sada shvatili šta je u stvari Kosovo i Metohija.

O početku pregovora sa kosovskim Albancima

- Za razgovore sa Albancima odavno smo spremni, samo čekamo da se za to stvore minimalni uslovi. Između ostalog, da dobijemo novog šefa UNMIK-a. Pošto se u Evropi ne radi tokom avgusta zbog kolektivnog godišnjeg odmora, nerealno je očekivati da razgovori počnu pre septembra.

O tome kako svet danas vidi Srbiju

- Nakon atentata na pokojnog premijera čini mi se da je u većem broju zemalja došlo do drugačijeg sagledavanja onog što je urađeno posle 5. oktobra. Jedno vreme bilo je puno sumnji: da li je želja za demokratizacijom iskrena, da li je naš put ka evropskim i svetskim integracijama pitanje nečijih ličnih interesa, ili ozbiljna želja nove vlasti da svoju zemlju pokrene napred. Ubistvo premijera Đinđića donelo je otrežnjenje i kod strane, ali i kod dobrog dela domaće javnosti i realnije sagledavanje situacije. A to je naša prednost, koja je utoliko značajnija što nam je u bilo kojim pregovorima dovoljno to da, oni koji mogu da utiču na dinamiku i smer kosovskog procesa, zaista realno gledaju na taj proces, da ne dolaze sa predubeđenjem da postoje loši momci samo na našoj strani, ili da je vlast ovde, kao i svuda na Balkanu, manje-više korumpirana. Ako se izađe iz tih stereotipa i sagleda šta je, posle 5. oktobra, učinjeno na jačanju institucija, na borbi protiv kriminala, na socijalnom planu, i u domenu privatizacije, videće se da je ovde mnogo toga drugačije i bolje.

O odnosima Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državam i zemljama Evropske unije

- Moja ocena je da imamo najbolje odnose sa Amerikom u poslednjih 50 godina. Da li oni mogu da budu bolji? Verovatno, da. Očekujem da Vašington preduzme još neke korake koji će biti na liniji poboljšanja međusobnih odnosa. Recimo, da profunkcioniše ugovor o slobodnoj trgovini, koji nas stavlja u položaj najpovlaštenije nacije. Očekujem da se to dogodi do kraja ovog meseca, jer to više nije stvar političkog odlučivanja, nego procedure u Kongresu. Mislim da imamo i najbolje odnose sa Evropskom unijom posle 1990. godine, kada je bivšoj državi bio ponuđen sporazum o stabilizaciji i asocijaciji. Najznačajniji doprinos tome dao je pokojni premijer Zoran Đinđić. Akcija "Sablja" takođe je dosta doprinela formiranju nove predstave o nama jer je pokazala da možemo da sačuvamo državu od haosa. Time smo pokazali i svoju političku zrelost i svoju snagu.

O mogućnosti pristupanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji 2007. godine

- Mnogi nisu verovali ni da ćemo da dobijemo lokalnu vlast na 38 mesta 1996. godine, pa smo dokazali da možemo. Nisu verovali ni da možemo da pobedimo 5. oktobra, pa se pokazalo da je moguće. Kada bi se merilo da li je sto posto sigurno da ćemo ući u EU 2007. godine, ili je taj procenat manji, normalno da je manji. Ali, realne šanse zaista postoje. Mi možemo, i teoretski i praktično, da sve poslove koji su neophodni za ulazak u EU, uradimo do 2007. Uslovi iz Kopenhagena, koji su najveća prepreka, isti su za nas, za Bugarsku, i za Rumuniju. Tvrdim da smo, već sada, u ispunjavanju tih uslova dostigli nivo Rumunije i Bugarske.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu