Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Srbija i Crna Gora postala punopravan član Grupe država za borbu protiv korupcije

Beograd, 9. jul 2003. godine - Srbija i Crna Gora postala je punopravni član Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) i na taj način svrstala se u red zemalja koje su aktivno uključene u izradu i sprovođenje važnih međunarodnih dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije.

Državna zajednica je na poslednjoj sednici ove grupe koja je održana u Strazburu stekla pravo da ravnopravno sa 35 zemalja sveta učestvuje u radu ove grupe i glasa o svim važnim odlukama koje se odnose na borbu protiv korupcije.

Predsedavajući delegacije Srbije i Crne Gore Aleksandra Drecun predstavila je na sednici dosadašnje aktivnosti državne zajednice u borbi protiv korupcije. Tom prilikom, Skupština je pohvalila dosadašnje rezultate u borbi protiv korupcije u Srbiji i Crnoj Gori, obećala podršku na suzbijanju korupcije i predložila osnivanje tima eksperata koji će uraditi procenu stanja u ovoj oblasti i dati preporuke za unapređenje ovih aktivnosti.

Ova institucija osnovana je 1. maja 1999. godine u okviru Saveta Evrope s ciljem da promoviše saradnju u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca, kao i da unapređuje sposobnosti država članica u ovoj borbi, kroz prepoznavanje nedostataka u nacionalnim mehanizmima i podsticanje zakonske, institucionalne i praktične reforme.

U radu ove institucije učestvuju i Sjedinjene Američke Države koje, iako nisu član Saveta Evrope, aktivno sarađuju sa ovom organizacijom u antikorupcijskim aktivnostima.

Ova institucija do sada je donela više međunarodnih dokumenata kao što su krivično-pravna i građansko-pravna konvencija za borbu protiv korupcije, Rezolucija o 20 principa za borbu protiv korupcije, Rezolucija o Kodeksu ponašanja javnih službenika i Preporuka o zajedničkim pravilima za borbu protiv korupcije u domenu finansiranja političkih partija i izbornih kampanja.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu