<< Nazad



 

 

Beograd dočekao prvake Evrope

Izlazak vaterpolista na plato ispred Skupštine SCG

Beograd, 16. juna 2003. (Beta) - Uz povike "šampioni, šampioni", ovacije, baklje i zvuke truba, Beograd je danas dočekao vaterpolo reprezentaciju Srbije i Crne Gore koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Kranju.

Na platou ispred Skupštine Srbije i Crne Gore vaterpoliste je dočekalo oko 10.000 ljudi, koji su zajedno sa vaterpolistima pevali i skandirali "Srbija, Srbija" i "Mnogo smo jaki".

"Plavi" su zlatnu medalju osvojenu pre dve godine u Budimpešti odbranili tako što su u finalu pobedili Hrvatsku sa 9:8 posle produžetka.

"Momci, hvala za najveće srce u bazenu", glasila je poruka na jednom transparentu. Navijači nisu zaboravili ni nedavni neuspeh fudbalske reprezentacije SCG u kvalifikacijama za EP, poručujući im da se ugledaju na vaterpoliste.

Program je počeo nastupom popularnog pevača Inspektora Blaže, a zatim je predstavljena kompletna ekspedicija SCG u Sloveniji, koju su građani dočekali ovacijama.

Vaterpolisti su zahvalili okupljenima na podršci tokom šampionata. Najbolji strelac prvenstva Aleksandar Šapić nije izdržao da ne "pecne" rivale u finalu.

"U pojedinim trenucima izgledalo je kao da je sve gotovo, ali su Hrvati znali da nije tako. Znali su da će da izgube", kazao je Šapić oduševljenoj publici.

Vaterpolisti su pevali popularne pesme, a doček je završen navijačkom pesmom "Daj gol".

Kapiten reprezentacije Vlada Vujasinović rekao je da niko od igrača nije ranije igrao u onakvom "paklu", a da su "plavi" u finalu pružili možda najlošiju partiju jer su uslovi za igru bili "nemogući".

"Pokazali smo da smo stvarno jedna od dve najbolje reprezentacije na svetu i da mora da se računa na nas na bilo kom takmičenju. Doček je bio super. Do prošlog Evropskog prvenstva u Budimpešti nismo ni znali da smo toliko popularni, a sada znamo da to nije bila slučajnost. Vaterpolo u našoj zemlji je na dobrom putu", izjavio je Vujasinović agenciji Beta.

Selektor Nenad Manojlović ocenio je da je reprezentacija SCG "sjajna ekipa".

"Sve su to dobri momci, koji se bore od početka do kraja. Imamo zaista sjajnu atmosferu u timu i to je možda ono što nam pomaže da se vratimo u utakmicu. Nijedna reprezentacija nema taj motiv i takvu želju kao što imamo mi", rekao je prvi stručnjak vaterpolista.

Manojlović je istakao da mu je izuzetno drago što su pogrdni povici na dočeku bili izuzetak.

"Nadam se da će i ubuduće biti tako, jer mi je stvarno muka od lošeg navijanja, loših postupaka i tuča", rekao je Beti selektor "plavih".

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije i Crne Gore Aleksandar Šoštar rekao je da je seniorski tim već napravio smenu generacija, kao i da je oformljen kostur reprezentacije za Olimpijske igre 2008. godine.

Za mesec dana u Barseloni počinje Svetsko prvenstvo, a igrači i stručni štab veruju da mogu da se bore za neku od medalja. Neki igrači, međutim, nisu želeli da govore o SP.

"Juče smo došli sa Evropskog, hajde da ne pričamo o Svetskom prvenstvu. Hajde da povučemo ručnu i da budemo evropski šampioni", poručio je Šapić.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu