<< Nazad



 

 

Širom zemlje proslave, incidenti u Beogradu i Novom Sadu

Foto: Beta

Beograd, 16. juna 2003. (Beta) - Širom Srbije i Crne Gore u nedelju uveče proslavljena je titula koju je vaterpolo reprezentacija SCG osvojila na Evropskom šampionatu u Kranju, ali su istovremeno zabeleženi incidenti ispred ispred hrvatske ambasade u Beogradu, kao i na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu.

Oko hiljadu građana, uglavnom mladih navijača, okupilo se u nedelju uveče nešto posle 21 sat ispred hrvatske ambasade u Ulici kneza Miloša u centru Beograda. Oni su gađali zgradu kamenicama, a policijski kordon nije uspeo da ih spreči da sa zgrade ambasade skinu hrvatski grb i zastavu, koju su zamenili srpskom trobojkom.

Posle sat vremena, ti navijači su se uputili ka Trgu Republike, bez intervencije policije.

Na beogradskom Trgu Republike i centralnim gradskim ulicama okupljanje je počelo odmah posle utakmice, koju su pratili u direktnom prenosu. Deo navijača je otišao do ambasade, a deo je ostao na Trgu.

Pošto je okupljanje ispred hrvatske ambasade završeno, u 22 sata na Trgu republike je bilo oko pet hiljada ljudi. Okupljeni građani su mirno slavili pobedu, igrajući vatrepolo na suvom i mašući bakljama. Materijalna šteta nije vidljiva.

Oko ponoći slavlje u Beogradu jenjava, ali su se još čule automobilske sirene i navijačke pesme.

U Novom Sadu došlo je do nereda, nakon prvobitno mirne proslave oko 2.000 ljudi. Nekoliko stotina navijača je oko 21 sat počelo da razbija stakla na zgradama na glavnom gradskom trgu, potom je zapaljen štand manifestacije "Egzit", a demoliran je i restoran "Mekdonalds", kao i nekoliko kafića na trgu.

Policija je uspostavila kontrolu nad Trgom slobode u Novom Sadu oko 23 sata, i u tom trenutku u gradu je bilo mirno.

Pobeda vaterpolista Srbije i Crne Gore (SCG) na Evropskom prvenstvu, proslavljena je u Banjaluci, gde je organizovan veliki vatromet.

U samom centru grada se slavilo, a Banjalučani koji su izašli na ulice zaustavili su saobraćaj u glavnoj gradskoj ulici. Uz zvuke sirena čuli su se poklici "Srbija, Srbija", "Najbolji smo, najbolji".

Slavlje povodom osvajanja titule, u Podgorici je počelo oko 20 sati, kruženjem automobila sa zastavama Srbije i Crne Gore.

Oko 1.500 ljudi okupilo se i na centralnom trgu u Šapcu proslavljajući pobedu vaterpolo reprezentacije SCG. Ta proslava protekla je bez incidenata.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu