<< Nazad



 

 

Srbija i Crna Gora - Hrvatska 9:8

Vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalnoj utakmici prvenstva Starog kontinenta nakon divovske borbe i dva produžetka savladala nacionalni tim Hrvatske rezultatom 9:8 (2:3, 1:0, 3:4, 2:1, 1:0, 0:0).

Hrvatska se pokazala kao veoma jaka ekipa učinivši utakmicu dostojnu finala. Tokom čitavog meča kontrolisala je rezultat, vodila sa jednim, dva a sredinom treće četvrtine i sa tri gola razlike. Naši su, međutim, pokazali visok moral i germansku upornost, svaki put stizali prednost suparnika, da bi Aleksandar Šapic, najbolji strelac šampionata, u drugom minutu prvog produžetka postigao gol za prvo i jedino vođstvo Srbije i Crne Gore. Ispostavilo se kasnije da je taj pogodak bio i poslednji na utakmici. Korektni sportski suparnici, predvođeni kapitenom Dubravkom Šimencom, čestitali su našim vaterpolistima na herojskoj pobedi.

Nasuprot fer i sportskoj atmosferi u bazenu, na tribinama je bila potpuno drugačija slika. Pripadnici fudbalskih navijačkih grupa iz Hrvatske, "Torcide", "Bed blu bojsa" i "Armade", tokom čitavog meča su vređali i gađali naše igrače. U jednom trenutku pogođen je tvrdim predmetom u glavu i slovački sudija Kratohvil, ali je nakon ukazane lekarske intervencije, nastavio da vodi susret. Uzalud su ambasador Hrvatske u Sloveniji, članovi stručnog štaba i igrači hrvatske reprezentacije apelovali na svoje pristalice da se umire, kako bi se utakmica privela mirnom kraju.

Nezadovoljni ishodom susreta navijači hrvatske selekcije počeli su da bacaju stolice i kamenice u bazen i prema našim igračima. Nakon toga, sukobili su se sa slovenačkim specijalcima i uspeli da uđu na tribinu gde su se nalazili novinari i naši malobrojni navijači. Nakon kratke razmene udaraca, intervenisala je policija i razdvojila zaraćene strane. Zbog pretemperamentnih gostiju iz Hrvatske, ceremonija proglašenja pobednika nije ni održana. Organizatori su pali na ispitu, jer su ignorisali najave da će u slučaju poraza njihove reprezentacije, hrvatski navijači izazvati nerede na tribinama. S obzirom da se radilo o utakmici "visokog rizika", bio je prisutan nedopustivo mali broj policajaca.

Ni slavlje u Srbiji i Crnoj Gori nije proteklo bez incidenata. U Beogradu su navijači upali u zgradu ambasade Hrvatske i sa nje skinuli zastavu i grb. Malobrojni pripadnici organi reda su mirno posmatrali kako se trenutak kasnije na ambasadi zavijorila srpska zastava.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu