<< Nazad



 

 

Azerbejdžan - Srbija i Crna Gora 2:1

Baku, AZERBEJDŽAN, 11. jun - Naši fudbalski reprezentativci se sa izleta u živopisnom Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, vraćaju pognutih glava. Nacionalni tim Srbije i Crne Gore je porazom od 2:1 od reprezentacije domaćina i definitivno izgubio sve šanse da se plasira na Evropski šampionat koji se naredne godine održava u Portugaliji.

Pred oko četiri hiljade grlatih navijača, "plavi" su dobro ušli u meč, uspešno amortizovali silovite nalete domaćina i polako preuzimali kontrolu igre. Kao rezultat bolje igre usledio je pogodak Branka Boškovića u 27. minutu. Isti igrač je imao priliku da poveća naše vođstvo u 40. minutu, ali je požtrvovanim padom u noge, golman domaće reprezentacije Dmitrij Kramarenko spasao svoju mrežu.

Ostavka Dejana Savićevića

Beograd, 11. juna 2003. (Beta) - Selektor fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore Dejan Savićević podneo je večeras ostavku na tu funkciju posle poraza nacionalne selekcije od Azerbejdžana 1:2 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Savićević je ostavku podneo odmah posle poraza od Azerbejdžana u Bakuu, koji je označio i definitivan kraj nadi da će selekcija SCG ipak igrati na Evropskom prvenstvu u Portugalu.

Selekcija SCG do kraja kvalifikacija treba da odigra još tri utakmice, ali je izgubila svaku šansu da se plasira u završnicu evropskog šampionata.

Naši su se u nastavku igre bezrazložno povukli, dozvolivši borbenim domaćinima da sve opasnije ugrožavaju gol Dragana Žilića koji je tokom utakmice zamenio povređenog Dragoslava Jevrića.

Bošković, naš najistaknutiji pojedinac, imao je u 60. minutu šansu da se proslavi, ali je iz voleja bio zamalo neprecizan.

Nakon odlično izvedene akcije brzonogog Nikole Malbaše i spretnog Darka Kovačevića, Zvone Vukić se našao sam ispred Kramarenka, ali je golman Azerbejdžana još jednom smelom intervencijom spasao svoju ekipu i definitivno istakao svoju kandidaturu za najboljeg aktera susreta.

I dok su navijači domaće reprezentacije već napuštali stadion u Bakuu, jedan start Mladena Krstajića u šesnaestercu "plavih" sudija Erik Frisk je okarakterisao kao jedanaesterac. Sa bele tačke siguran je bio Gurban Gurbanov - 1:1! Bio je to treći gol Gurbanova u dve utakmice kvalifikacija protiv "plavih". Igrao se 88. minut.

Samo dva minuta kasnije taj neugodni Gurban Gurbanov ponovo je bio u centru pažnje. On je sa 17 metara uputio snažan i precizan šut prema našem golu, Žilić se izvio koliko je dug i vrhovima prstiju loptu skrenuo ka prečki, ali se ona, na njegovu i žalost svih ljubitelja fudbala u Srbiji i Crnoj Gori, odbila na glavu Faruka Ismajlova, koji nije propustio ovaj nenanadani poklon Fortune. Bilo je to 2:1 za domaćine, neopisiva radost igrača i navijača Azerbejdžana i neverica na licima naših fudbalera.

Igralo se još tri minute sudijskog vremena, premalo da se naši momci osveste nakon klasičnog fudbalskog nokauta koji su im priredili protivnici u samo 120 sekundi.

Zbog fijaska u Bakuu i neuspeha u kvalifikacijama za Evropski šampionat sigurno da javnost narednih dana neće birati reči kojima će napadati naše igrače, selektora Dejana Savićevića i kompletnu fudbalsku organizaciju. Ali u ovom kriznom trenutku našeg fudbala, setimo se mudre izreke da je svaki kraj jedan novi početak. Svi oni koji budu goreli od želje da što surovije ponize nesretne aktere fudbalskog brodoloma, neka se samo podsete da se i jedna Francuska nije plasirala na Svetsko prvenstvo 1994. godine, da bi zatim 1998. postala svetski, a 2000. i evropski šampion. I Brazil se jedva provukao kroz kvalifikacije za Svetski kup 2002. godine. A svi znamo kako su Ronaldo i drugovi igrali na tom šampionatu i kakav su uspeh postigli.

Elem, učimo se na tuđim i, kad baš mora, svojim greškama. Učimo se, sticajmo iskustva i sa optimizmom započnimo gradnju novih temelja.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Grupa 9, Baku, AZERBEJDŽAN, 11. jun

AZERBEJDŽAN - SRBIJA I CRNA GORA 2:1 (0:1)

Strelci: Bošković (27) za Srbiju i Crnu Goru; Gurban Gurbanov (88-penal) i Faruk Ismajlov (90) za Azerbejdžan.

AZERBEJDŽAN: Dmitrij Kramarenko, Emin Agajev, Aslan Kerimov, Tarlan Ahmedov, Emin Gulijev, Kamal Gulijev, Mahmud Gurbanov, Gurban Gurbanov, Rašad Sadigov, Samir Alijev, Ruslan Musajev (Ismailov).

SRBIJA I CRNA GORA: Dragoslav Jevrić (Dragan Žilić), Zoran Mirković, Nikola Malbaša, Zoran Njeguš, Nenad Đorđević, Predrag Mijatović (Nenad Kovačević), Zvonimir Vukić, Igor Duljaj, Darko Kovačević, Branko Bošković, Mladen Krstajić.

Rezultati i trenutni plasman u Grupi 9

Azerbejdžan - Srbija i Crna Gora 2:1
Finska - Italija 0:2

Vels         4 4 0 0  10: 1  12
Italija      5 3 1 1   8: 3  10
Finska       6 2 0 4   6: 8   6
SCG          5 1 2 2   6: 8   5
Azerbejdžan  6 1 1 4   4:14   4


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu