<< Nazad



 

 

Drugi meč: Kuba - SCG 1:3

"Zakucavanje" Andrije Gerića protiv Kubanaca

Havana, KUBA, 8. juna 2003. (Beta) - Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila je u Havani selekciju Kube sa 3:1, po setovima 25:20. 24:26, 25:23 i 25:21, u drugoj utakmici trećeg vikenda Svetske lige u Grupi C.

To je "plavima" četvrta pobeda ove godine u Svetskoj ligi, u kojoj su dva puta poraženi. SCG sada u Grupi C ima isti broj pobeda kao i Bugarska, dok Holandija ima tri pobede i tri poraza, a Kuba samo jednu pobedu iz šest utakmica.

SCG je meč počela u postavi: Rajko Jokanović, Slobodan Boškan, Vasa Mijić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković (Đula Mešter).

Prvi poen osvojili su Kubanci, ali su značajniju prednost prvi stekli "plavi", koji su posle prvog tehničkog tajm auta (8:7 za SCG) došli do pet poena prednosti, 12:7. Gosti su imali i 14:9, ali su tu prednost prokockali i dozvolili Kubancima da dođu do 14:14, a potom i do 15:14. Na drugi obavezni odmor ekipe su ipak otišle pri minimalnom vođstvu SCG, 16:15.

Posle novog izjednačenja, igralo se "poen za poen" do 19:17 za gostujuću ekipu, a potom i 22:18. Do prve set lopte, SCG je došla na 24:19, ali nisu realizovali taj napad. Drugi put su bili uspešni i sa 25:20 poveli sa 1:0.

U pauzi između setova petorica reprezentativaca SCG koji nisu bili u postavi morali su da se zagrevaju sa jednom loptom. Lopte su, inače, tokom celog gostovanja na Kubi predstavljale problem, pošto su "plavi" za treninge dobijali samo 10 lopti, čije skupljanje nije bilo organizovano. Taj broj lopti organizatori su obavezni da obezbede, ali je uobičajeno da bude znatno premašen.

Drugi set Kubanci su počeli agresivnije, a "plavi" su bili nesigurni. To je dovelo do vođstva domaćina od 3:1, 5:2, i 8:5 kod prvog tehničkog tajm auta. I naredni poen uzeli su igrači u crvenim dresovima, za 9:5. Prednost od četiri poena Kuba je održavala - 10:6, 11:7, 12:8, 13:9, a nakon toga je i uvećala na 14:9. Posle tajm auta koji je zatražio selektor SCG Veselin Vuković, "plavi" su napravili seriju od 3:0 i približili se na 14:12.

Kubanci su ponovo povećali razliku na tri poena, ali su gosti uspeli da izjednače na 15:15. Na drugi tehnički tajm aut, ipak je sa minimalnom prednošću otišla domaća ekipa (16:15).

U izjednačenoj igri u narednom periodu, "plavi" su stalno stizali prednost domaćih, koji su prvi došli do set lopte, na 24:23. Gosti su izjednačili, ali su Kubanci došli i do druge set lopte, koju su realizovali, zahvaljujući bloku, za 26:24 i izjednačenje u setovima, 1:1.

Do 4:2 za Kubance, treći set se rezultatski odvijao isto kao i drugi - Kubanci su poveli sa 3:1, pa sa 4:2. Vođstvo su do tehničkog tajm auta uvećali na 8:4, a odmah zatim i na 9:4. Tada je selektor Vuković reagovao izmenom tehničara, umesto Rajka Jokanovića uveo je kapitena Nikolu Grbića.

Domaći tim je i dalje održavao prednost od pet poena, ali su je "plavi" postepeno smanjivali, prvo serijom od dva, a potom serijom od tri poena došli do minusa od samo jednog poena. Na tehnički tajm aut, gosti su, ipak, otišli sa dva poena zaostatka.

Tu prednost Kubanci su dugo održavali, ali su je "plavi" stigli na 21:21, a zatim i do prve set lopte na 24:22. Prvu nisu uspeli da realizuju, ali su drugu rešili bez problema za 25:23 i 2:1 u setovima.

Na početku četvrtog seta, igralo se "poen za poen", s tim što su uglavnom Kubanci "jurili" ekipu SCG. Do prve prednosti od dva poena, gosti su došli kod tehničkog tajma auta, 8:6. Nakon toga, Kubanci su napravili seriju od tri poena, posle koje je Vuković zamenio primača, umesto Slobodana Boškana u igru je ušao Vladimir Grbić.

Kubanci su, ipak, nastavili seriju i došli do čak 12:8. "Plavi" su se tada probudili, i uskoro došli ponovo do vođstva, na 15:14. Na drugi obavezni odmor u četvrtom setu, domaćini su, međutim, imali minimalnu prednost (16:15). I naredna dva poena osvojili su Kubanci za prednost od tri poena. Ekipa SCG se približila na 20:19, domaći tim je osvojio naredni poen, ali su olimpijski pobednici tada uzeli stvari u svoje ruke, i serijom od 6:0 završili set sa 25:21, a meč sa 3:1.

Prema podacima statističara reprezentacije SCG, "plavi" su imali 55 odsto uspešan prijem servisa, dok su Kubanci za pet odsto bili slabiji u tom elementu. U realizaciji napada SCG je zabeležila procenat 58, a Kuba 49.

Kubanci su pak osvojili 13 poena iz bloka, a SCG osam. Domaći tim imao je devet asova, a gosti iz SCG tri. Kuba je, međutim, napravila 24 servis greške, a SCG devet.

Ukupno, svojim greškama Kubanci su poklonili čak 38 poena, dok su "plavi" protivniku darovali 19.

Dvorana: "Siudad Deportivo", Havana. Gledalaca: 12.675. Sudije: V. Deljakua (Brazil), H. Perejra (Argentina)

SRBIJA I CRNA GORA: Jokanović, Vasić, Janić, Boškan (13), Mešter (7), Mijić, Grbić N.(1), Grbić V.(2), Gerić (10), Vujević (11), Miljković (17), Vušurović.

KUBA: Kala, Potuando(13), Gil(13), Pimijenta(1), Salas, Aldazabal (19), Poej (1), Brito, Gonzales, Dominiko (11), Huantorena (13), Vinent.


Prvi meč: Kuba - Srbija i Crna Gora 2:3

Havana, KUBA, 7. juna (Tanjug) - trećem kolu C grupe Svetske lige za odbojkaše reprezentacija Srbije i Crne Gore je, jutros u Havani, savladala nacionalnu selekciju Kube sa 3;2 (21:25, 25:21, 17:25, 25:17, 15:11).

Utakmica je odigrana u dvorani "Siudad Deportivo" pred oko 11.000 gledalaca, a sudili su Pereira (Argentina) i Deljakua (Brazil).

KUBA: Kala, Portuando, Gil, Pimijenta, Salas, Aldazabal, Poej, brito, Gonzales, Dominiko, Huantorena i Vinent.

SRBIJA I CRNA GORA: Jokanović, Vasić, Janić, Boškan, Mešter, Mijić, N. Grbić, V. Grbić, Gerić, Vujević, Miljković i Vušurović.

U fantastičnom ambijentu dvorane "Siudad Deportivo", pred više od 11.000 gledalaca naklonjenih domaćinu, najbolji odbojkaši Srbije i Crne Gore dva puta su stizali prednost Kubanaca, da bi u petom, odlučujućem, setu pokazali zašto su aktuelni olimpijski i evropski šampioni.

U prvom i trećem setu, koji je pripao kubanskoj reprezentaciji, odlučujući je bio početak. Slab prijem servisa naših odbojkaša omogućio je rivalu da lako stiče prednost koju je, kasnije, bilo nemoguće dostići.

Čim je prijem poboljšan, "blok" pojačan, i rezultat se kretao onako kako je to odgovaralo izabranicima selektora Veselina Vukovića.

Prava drama odvijala se u taj-breku. Reprezentacija Srbije i Crne Gore povela je sa 3:0, da bi usledila ista serija Kubanaca i izjednačenje - 3:3. Sve do rezultata 10:10 igralo se poen za poen. Tada je do izražaja došao karakter našeg nacionalnog tima, koji je pokazao veću psihološku stabilnost i "plavi" su, posle sat i 42 minuta igre, ostvarili treću pobedu u Svetskoj ligi.

Najbolji pojedinac utakmice bio je, bez sumnje, Ivan Miljković. Doneo je, čak, 30 poena reprezentaciji Srbije i Crne Gore ili, čak deset više od najboljeg igrača kubanske reprezentacije Fortuanda, koji je poentirao 20 puta.

Pored Miljkovića istakli su se Slobodan Boškan i Andrija Gerić.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu