Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Novi zahtev za rasvetljavanje sudbine nestalih na Kosovu

Priština, 5. jun 2003. godine - Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji koje žive u centralnoj Srbiji, uputilo je zahtev UNMIK-u, KFOR-u, kosovskom Odboru za zaštitu ljudskih prava i sloboda i ombudsmanu za Kosovo i Metohiju, da se dodatno angažuju u pronalaženju 1.300 otetih i nestalih osoba, pretežno Srba i drugih nealbanaca.

Udruženje je predalo zahteve ombudsmanu za Kosovo i Metohiju Mareku Novickom i tom prilikom zatražilo da razgovoru prisustvuju i šef UNMIK-a Mihael Štajner i komandant KFOR-a general Fabio Mini, ali se oni nisu pojavili.

Koordinator Udruženja Simo Spasić rekao je da postoji dosta dokaza u vezi sa nestalima tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, kao i nakon ulaska KFOR-a, juna 1999. godine. Dokumentacija za zločine i genocid koji su počinjeni nad članovima naših porodica, a kojom mi raspolažemo, treba da bude u rukama policije UNMIK-a, a posebno Haškog tribunala, ocenio je Spasić.

Predsednik Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Pajazit Nuši rekao je prilikom susreta sa predstavnicima kosovskih Srba, da su tokom ratnih sukoba u pokrajini nestala i njegova dva unuka i da očekuje rasvetljavanje njihove sudbine. Prema njegovom mišljenju, kancelarija UNMIK-a za nestale osobe ne čini dovoljno na rasvetljavanju sudbine nestalih, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu