<< Nazad



 

 

FMP Železnik - Partizan 76:69

Beograd, 5. juna (Tanjug/Beta) - Košarkaši Partizana osvojili su titulu ovogodišnjeg prvaka Srbije i Crne Gore, pošto su večeras, ovog puta kao gosti, zabeležili treću uzastopnu pobedu u finalu, savladavši tim FMP Železnika sa 76:69 (40:31).

Rezultat po četvrtinama: 20:17, 20:14, 19:27, 17:11.

Partizan je tako u najkraćem roku odbranio šampionsku titulu, jer je prvi meč dobio sa 82:71, a drugi sa 90:85.

Večerašnji susret odigran je u dvorani u Železniku pred oko 3.000 gledalaca, a sudili su Jovčić (Beograd) i Vojinović (Nikšić).

FMP ŽELEZNIK: B. Popović 1, Petrović 13, Zoroski 18, Frimen 6, Marjanović, Bratić, Blisnić 5, S. Popović, Nikolić 17, Todorović, Aškrebić 7, Marković 2.

PARTIZAN: Tripković, Haus 19, Lekić, Kecman 5, Ostojić 7, Sekulić 2, Perović, Krstić 12, Vujanić 13, Avdalović 11, Čanak 7.

Trener Partizana Dušan Vujošević još jednom je bio uspešniji od Vlade Đurovića. Pre 16 godina, kada je Đurović sedeo na klupi Crvene Zvezde a Vujošević kao i sada na klupi Partizana, "crno-beli" su bili uspešniji i osvojili šampionsku titulu. Tada se u finalu plejofa igralo na dve dobijene utakmice i Vujošević je u obe bio uspešniji.

Ovog puta za titulu su bila potrebne tri pobede, a Vujošević je opet imao stopostotan učinak. U sve tri utakmice "crno-beli" su bili uspešniji i zasluženo deseti put u klupskoj istoriji postali najbolji tim u državi.

Za razliku od prethodne dve utakmice, u kojima je FMP u većem delu kontrolisao i igru i rezultat, večeras je sve bilo na strani "crno-belih", osim u trećoj četvrtini u kojoj je domaćin, zahvaljujući najpre Veselinu Petroviću, a onda i Ivanu Zoroskom, preokrenuo rezultat i utakmicu učinio zanimljivijom.

Što FMP nije ostvario cilj, iako je imao priliku za to zbog izlaska Miloša Vujanića iz igre, koji je dobio petu ličnu grešku pri vođstvu FMP 64:62, "krivci" su Vule Avdalović i Freherik Haus. Prvi je kao i prošle godine dokazao da je stvarno igrač za veliku scenu, jer je najbolji kada je to njegovom timu najpotrebnije, a drugi pošto je opet potvrdio vanserijske kvalitete u fazi odbrane, ali ovog puta i u napadu.

Na suprotnoj strani potpuno su podbacili Redžinald Frimen i Ognjen Aškrebić, a ni Goran Nikolić nije bio na nivou igara tokom šampionata. Bio je to ispostavilo se preveliki hendikep za FMP, koji ni u svom trećem finalu plejofa nije stigao do titule. Dva puta ga je zaustavio Partizan, a jednom Crvena Zvezda.

Rekli su ...

"Tajna uspeha Partizana je u paklenom radu čitave ekipe tokom sezone, što je izgradilo talenat igrača, ali i karakter tima. Čini se da smo pobedili ubedljivo sa 3:0, ali u svakoj finalnoj utakmici jedna lopta je odlučivala" (Dušan Vujošević, trener Partizana).

"U klubu nismo nezadovoljni, osvojili smo jedan trofej i igrali smo jedno finale. Međutim, ja lično nisam zadovoljan, jer nije osvojena titula, zbog čega sam doveden u klub" (Vlado Đurović, trener FMP Železnika).

"Teško je naći reči da opišem kako se osećam. Najteže je bilo izdržati pritisak, ali pokazali smo da smo najbolji kada je najpotrebnije. Želeo bih još jednu sezonu da provedem u Partizanu, međutim, ističe mi ugovor, a imam dosta ponuda klubova iz Evrope i NBA lige" (Miloš Vujanić, igrač Partizana).


Partizan - FMP Železnik 90:85 (2:0)

Beograd, 2. juna (Tanjug) - U drugoj utakmici finala plej ofa za košarkaše Partizan je večeras u Beogradu savladao FMP Železnik sa 90:85 (21:28, 23:18, 14:19, 32:20) i poveo sa 2:0 u seriji u kojoj se igra do tri pobede.

Naredni meč istih rivala igra se u četvrtak 5. juna, a domaćin je FMP u Železniku.

Večerašnji susret odigran je u dvorani "Pionir" pred oko 6.000 gledalaca, a sudili su Ljuca (Beograd) i Nešković (Kraljevo).

PARTIZAN: Haus 15, Lekić, Kecman 7, Ostojić 6, Sekulić 6, Perović, Krstić 9, Vujanić 22, Avdalović 15 i Čanak 10.

FMP ŽELEZNIK: B.Popović 10, Petrović 7, Zoroski 19, Frimen 21, Marjanović, Bratić, Plisnić 4, S.Popović 2, Nikolić 13, Todorović, Aškrabić 9 i Marković.

Bekovi FMP Bojan Popović i Ivan Zoroski mogli su da budu junaci večerašnjeg susreta. Naročito Zoroski, koji je u najvećem delu susreta bio dominantan u odnosu na Partizanove plejmejkere, ali, na kraju, ispali su tragičari. Od četiri slobodna bacanja u samom finišu susreta promašio je tri i omogućio Partizanu da ostvari pobedu koju prema svemu prikazanom ipak nije zaslužio.

Što su "crno-beli" bili na ivici poraza "kriv" je najbolji igrač SCG Miloš Vujanić. Reprezentativac Partizana praktično je "prespavao" tri četvrtine, da bi, tek u poslednjem periodu igre, iskazao izuzetne vrednosti.

Sa tri trojke i ukupno 13 poena u tom delu utakmice stigao je do epiteta najefikasnijeg aktera meča, pokazujući karakter svojstven samo najvećim asovima.

Pored Vujanića sjajnu rolu odigrao je i Avdalović. Pridružio se Vujaniću šutevima za tri poena i crno-bele vratio u život kada je izlgedalo da je to nemoguće.

Ono što je još karakteristično za ovu utakmicu jeste činjenica da su u senci bekova dva tima ostali centri - Nenad Krstić i Đuro Ostojić s jedne, odnosno Goran Nikolić i Ognjen Ašklabić s druge strane.

Očigledno da su treneri dva tima, Dušan Vujošević i Vlade Đurović, sve karte bacili na "spoljne igrače", a u toj lutriji srećnije ruke bio je Vujošević.

"Crno-beli" su tako napravili još jedan korak ka odbrani šampionske titule, pošto im je u narednim utakmicama dovoljna samo jedna pobeda, možda već u četvrtak kada će domaćin biti FMP Železnik.


Partizan - FMP Železnik 82:71 (1:0)

Beograd, 31. maja (Tanjug) - U prvoj utakmici finala plej-ofa za košarkaše Partizan je večeras u Beogradu savladao FMP Železnik sa 82:71 (15:18, 19:24, 23:11, 25:19) i poveo sa 1:0 u seriji u kojoj se igra do tri pobede.

Sledeća utakmica istih rivala igra se u ponedeljak, a domaćin je takođe Partizan.

Večerašnji susret odigran je u dvorani Pionir pred oko 6.000 gledalaca, a sudili su Belošević i Dimitrijević, obojica iz Beograda.

PARTIZAN: Tripković, Haus 9, Lekić, Kecman 12, Ostojić 7, Sekulić 2, Perović 2, Krstić 20, Vujanić 9, Avdalović 4, Čanak 7.

FMP ŽELEZNIK: B.Popović 7, Petrović 2, Zoroski 3, Frimen 15, Marjanović, Bratić, Plisnić 7, S.Popović, Nikolić 20, Todorović, Aškrabić 12, Marković 5.

Košarkaši Partizana načinili su prvi korak ka odbrani šampionske titule zahvaljujući pre svih Dušanu Kecmanu, koji je u nastavku susreta u potpunosti zaustavio Redžija Frimena pri tom pogađajući "trojke" kada je to njegovom timu bilo najpotrebnije.

S druge strane Frimen očigledno nije uspeo da sačuva samokontrolu, zbog agresivne odbrane Frederika Hausa i Kecmana, što je prouzrokovalo greške u serijama košarkaša FMP i poraz je bio neminovan.

Pored Frimena u timu iz Železnika podbacili su i Ognjen Aškrabić, odnosno plej-mejker Ivan Zorovski pa je kapital od sedam poena iz prvog poluvremena vrlo brzo prokockan.

Najpre Miloš Vujanić, a zatim i već pomenuti Kecman "namestili" su ruku, što je uz pomoć poslovično borbenog Đure Ostojića i mladog Nenada Krstića bilo dovoljno da crno-beli zabeleže prvi trijumf, kojim im bez sumnje donosi psihološku prednost pred nastavak finalne serije.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu