<< Nazad



 

 

U Jadranskoj ligi igraće četiri najbolja kluba

Beograd, 22. maja 2003. (Beta) - Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore (KSSCG) Predrag Bogosavljev rekao je danas da je Predsedništvo saveza na varnednoj sednici potvrdilo da će u Jadranskoj ligi učestvovati četiri najbolja kluba iz prvenstva.

"Igraće četiri najuspešnije ekipe po plasmanu, a klubovi će sami definisati uslove ugovora sa organizatorima Jadranske lige. Predsedništvo KSSCG trudiće se da zaštiti interese naših timova u ovom takmičenju", istakao je Bogosavljev na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, odluku Predsedništva moraće da potvrdi Skupština, koja je zakazana za 14. jun.

Na pitanje čiji je interes da četiri kluba iz Srbije i Crne Gore učestvuju u regionalnom takmičenju, predsednik KSSCG Želimir Cerović je rekao: "Došlo je vreme da se uključimo u integracije. Ne mislim da će to umanjiti kvalitet naše košarke, a gledaoci će imati priliku da gledaju interesantne utakmice. Generalno, mislim da ovakva liga 'vuče' napred".

Komesar JUBA lige Slobodan Jelić naglasio je da će naredne sezone najkvalitetnije košarkaško takmičenje biti organizovano pod imenom Liga Srbije i Crne Gore i da će najverovatno imati sponzora.

Pored toga, generalni sekretar KSSCG objasnio je šta se događalo na sastanku Međunarodne košrarkaške federacije (FIBA) i Udruženja evropskih košarkaških liga (ULEB) i izrazio žaljenje što posle dve godine pregovora nije došlo do dogovora između ove dve organizacije.

"Razgovaralo se o bezbednosti koja nije regulisana. Smatra se da postoji potreba, pa će po uzoru na fudbal, najverovatnije od sledeće sezone i ova oblast biti definisana pravnim aktima", kazao je Bogosavljev.

U procesu usvajanja je "antidoping kod", što znači da će, kako je objasnio generalni sekretar KSSCG, posle Olimpijskih igara u Atini svi košarkaši morati da budu na raspolaganju ukoliko agencija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) bude želela da izvrši doping kontrolu.

U narednoj sezoni u domaćem prvenstvu učestvovaće 12 klubova, kao i četiri ekipe koje će igrati u Jadranskoj ligi. Na kraju oba takmičenja, timovi zi Jadranske lige formiraće "mini ligu" sa četiri najbolja kluba iz Srbije i Crne Gore i odlučiće o šampionu države.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu