<< Nazad



 

 

Maveriks - Kings 112:99

"Čun se ljuljnu, ode sanak pusti..." - igrači Sakramenta

Dalas, SAD, 18. maja (Tanjug) - Košarkaši Dalas Maveriksa iskoristili su prednost domaćeg terena i u sedmoj, odlučujućoj utakmici polufinalne serije, ubedljivo pobedili Sakramento Kingse (112:99), pa će u "teksaškom" finalu Zapadne konferencije NBA igrati protiv San Antonio Sparsa.

Dalas je trijumfovao ukupnim rezultatom 4:3, a junak "majstorice" bio je nemački internacionalac Dirk Novicki, koji je za ekipu, čije boje brane naši reprezentativci Predrag Stojaković i Vlade Divac, bio nezaustavljiv.

Najbolji strelac (30 poena, tri trojke iz četiri pokušaja) i ubedljivo najbolji skakač na meču (19 uhvaćenih lopti) Novicki je presudno uticao da tim Dalasa uđe u finale konferencije prvi put od 1988. godine. Sjajni Nemac šutirao je 12-20 i imao još dve asistencije i jednu blokadu.

"Nisam mnogo pokazao na prethodnih šest utakmica sa Sakramentom, ali verujem da sam se u odlučujućoj iskupio. Dalas nema mnogo iskustva u završnim mečevima plej ofa i protiv San Antonija ćemo imati težak zadatak. Ubeđen sam, međutim, da imamo makar jednake izglede za naslov prvaka Zapada", izjavio je Novicki.

Pored raspoloženog Novickog, Dallas je u svojim redovima imao smirenog Nika Van Eksela, drugog strelca tima sa 23 poena, kao i Stiva Neša, koji je uspešno dirigovao igrom domaćina (13 asistencija, 18 poena), pa su Maveriksi tokom cele utakmice kontrolisali situaciju na terenu, ne ispuštajući vođstvo (po četvrtinama 23:19, 25:24, 28:23, 36:32). Dobar učinak imao je još Majk Finli sa 18 poena, od čega dve trojke, i po tri skoka i asistencije.

"Ovaj meč smo mogli dobiti samo agresivnom igrom. Znao sam da ne smemo dozvoliti rivalima da se razmahnu, jer bi u tom slučaju finale bilo teško dostižno, bez obzira što smo igrali pred domaćim navijačima. Na sreću, sve se dobro završilo, a "pretegao" je sjajni Novicki", izjavio je Van Eksel.

Za Sakramento se ispostavilo da je neigranje povređenog Krisa Vebera bilo nenadoknadiv hendikep, posebno u noćašnjoj "majstorici". Vebera je povreda kolena odvojila od ekipe još u drugoj utakmici polufinalne serije i Kingsi su bez najistaknutijeg pojedinca kako-tako održavali ravnotežu u napornim duelima. Noćas im je, međutim, itekako nedostajao, jer nisu nalazili rešenja u "prelomnim" delovima susreta.

Stojaković se dosta trudio, ali je njegov skor od 17 poena (tri trojke), devet skokova i dve asistencije bio nedovoljan za generalni učinak ekipe, koja je s velikim naporom nastojala da preokrene rezultat i uspostavi ravnotežu igre. Divac je za 33 minuta provedenih na terenu zabeležio 11 poena, šest skokova, tri uspešna dodavanja i jednu "rampu".

Najefikasniji u redovima poraženog tima bili su Majk Bibi sa 25 i Džim Džekson sa 24 poena.

Rezultati polufinala plej ofa NBA lige
Nju Džerzi Nets - Boston Seltiks 4-0 u pobedama
Detroit Pistons - Filadelfija Seventisiksers 4-2
San Antonio Spurs - LA Lejkers 4-2
Dalas Maveriks - Sakramento Kings 4-3

Finala po konferencijama
Detroit Pistons - Nju Džerzi Nets
San Antonio Spurs - Dalas Maveriks

Učinak naših igrača u polufinalu plej ofa NBA lige

Vlade Divac (Sakramento) je odigrao svih sedam utakmica polufinalne serije Zapadne konferencije plej ofa protiv Dalasa. Prosek: 25 minuta na parketu, 12,7 poena, pet uhvaćenih lopti, 2,4 asistencije, 0,43 ukradene lopte, 0,57 blokada.

Predrag Stojaković (Sakramento) je takođe odigrao svih sedam utakmica polufinalne serije Zapadne konferencije plej ofa. Prosek: 43 minuta na parketu, 23,4 poena, 8,9 uhvaćenih lopti, 3,1 asistencija, jedna ukradena lopta, 0,29 blokada.

Željko Rebrača (Detroit) je odigrao dve utakmice u polufinalnoj seriji Istočne konferencije protiv Filadelfije. Prosek: šest minuta na parketu, 4,5 poena, bez uhvaćene lopte, asistencije, ukradene lopte i blokade.


Sakramento - Dalas 115:109 (3:3)


Kristi i Stojaković čestitaju
jedan drugom na odličnoj igri

Sakramento, SAD, 15. maj (Tanjug) - U šestoj utakmici polufinala plej ofa Zapadne konferencije američke profesionalne košarkaške lige (NBA), San Antonio Spars je u Los Anđelesu savladao L.A. Lejkers sa 110:82 i ukupnim rezultatom 4:2 u pobedama plasirao se u finale plej ofa.

Ko će biti protivnik San Antoniju u završnoj seriji Zapada znaće se posle "majstorice" između Dalas Maveriksa i Sakramento Kingsa. Sakramento je jutros savladao Dalas sa 115:109 i izjednačio ukupan rezultat na 3:3.

Sedma utakmica, u kojoj je domaćin Dalas, igra se u subotu uveče.

Minut i po pre kraja utakmice u Sakramentu domaćin je vodio sa 111:103 i, činilo se, konačno otklonio svaku neizvesnost u pogledu ishoda. Sa dve uzastoptne "trojke", međutim, Stiv Neš je ponovo zakomplikovao stvari i Dalas je stigao na korak do izjednačenja (109:111).

Temperatura u Arko areni došla je do usijanja u sledećem napadu Teksašana koji su bili u prilici da potpuno preokrenu rezultat. Volt Vilijams je pokušao da uradi isto što i Neš, ali, sve je ostalo samo na pokušaju. Njegov šut za tri poena, na sreću "kraljeva", nije pogodio cilj a onda su Bobi i Džim Džekson bili sigurni izvođači "penala" i Sakramento je došao u priliku da u sedmoj utakmici izbori plasman u finale plej ofa Zapada.

Za razliku od prethodnih utakmica, u kojima je uvek pobeđivao tim koji je imao, najmanje, četvoricu raspoloženih igrača, ovog puta i Sakramento i Dalas mogli su da se oslone na kompletne petorke.

Zbog toga je šesti duel ovih ekipa bio, možda, i najkvalitetniji do sada. Jer, pored Nika Van Eksela, bez sumnje, najistaknutijeg pojedinca ove polufinalne serije, koji je postigao 35 poena, dvocifreni košgeterski učinak u redovima Dalasa ostvarili su i Dirk Novicki (21), Majkl Finli (21), Stiv Neš (15) I Reif Lafrenc - 15 poena.

S druge strane prednjačio je Predrag Stojaković sa 24 koša, a njemu uz rame bili su Vlade Divac i Bobi Džekson sa 21, Dag Kristi - 20 i Džim Džekson sa 16 poena. Petorka Dalasa je bila uspešnija za pet poena (107:102), ali, čini se da upravo tu i leže uzroci poraza teksaškog tima. Jer, samo se još Radža Bel upisao u strelce iz redova Dalasa, dok su na suprotnoj strani to činili i Majk Bibi, Hidajet Turkoglu i Kion Klark. Odlučila je, dakle, "duža klupa" Sakramenta, jer je pomenuti trio postigao 13, a Bel samo dva poena.


Dalas - Sakramento 112:93 (3:2)


Divac faulira Stiva Neša

Dalas, SAD, 13. maj (Tanjug) - Pobedom 112:93 Dalas Maveriks je poveo protiv Sakramento Kingsa sa 3:2 i sada se nalazi na korak od plasmana u finale plej ofa Zapadne konferencije najjače košarkaške lige sveta (NBA).

Posle nešto lošijeg izdanja u prvom poluvremenu, koje je završeno vođstvom Sakramenta od 61:54, Teksašani su u nastavku odigrali fenomenalnu odbranu, posebno u trećoj četvrtini koja je, definitivno, odagnala sve dileme o pobedniku.

Najprecizniji tim u plej of seriji, Sakramento, u tih 12 minuta imao je procenat šuta od mizernih 13 posto! Rezultatu tog dela susreta - 29:10 za Dalas, dakle, nije potreban nikakav komentar. Dovoljno je samo citirati trenera "teladi" Dona Nelsona koji je po završetku susreta rekao: "bilo je to jedno od najboljih defanzivnih izdanja koje sam video".

Sterilnosti "kraljeva" u velikoj meri doprinela je činjenica da je Vlade Divac na terenu proveo samo 13 minuta. Opterećen ličnim greškama (četiri) naš as je početkom treće četvrtine izašao iz igre. Njegovim izlaskom kola Sakramenta krenula su u ponor iz kojeg povratka nije bilo.

Uzroci poraza "kraljeva", međutim, ne leže u maloj minutaži Divca. Pravi razlozi su činjenice da je Dalas, četvrti put u ovoj seriji postigao više od 110 poena, takođe četvrti put je šestorica igrača ostvarila dvocifreni košgeterski učinak i, najzad, kvartet Stiv Neš, Dirk Novicki, Majkl Finli i Nik Van Eksel je, opet, lagano dolazio u poziciju za šut i koristio je do maksimuma.

Neš je bio najefikasniji akter susreta sa 25 poena. Van Eksel je bio drugi strelac Dalasa sa 18, dok su Novicki i Finli utakmicu završili sa po 16 koševa.

S druge strane istakao se samo Dag Kristi sa 21 poenom, devet skokova i sedam asistencija, dok je Predrag Stojaković ubacio 19 koševa, ali uz prilično slab procenat šuta iz igre. Pogodio je samo šest puta iz 18 pokušaja.

Teksaški tim bio je uspešniji i u ostalim parametrima. Jedan od detalja, koji su imali veliki uticaj na ishod, svakako je odnos "rampi": 11-3 za Dalas. Košarkaši Dalasa su, pritom, imali šest ukradenih lopti više (8-2), odnosno dve izgubljene manje (11-13). Kada se tome dodaju odnos skokova 58-53 i procenat šuta 44,2 - 35,9 za Dalas sve postaje kristalno jasno.


Sakramento Kings - Dalas Maveriks 99:83 (2:2)


Duel Evropljana:
Predrag Stojaković i Dirk Novicki

Sakramento, SAD, 11. maja (Tanjug) - Opšta konstatacija posle treće utakmice polufinala plej ofa Zapada, u kojoj je Dalas savladao Sakramento posle dva produžetka, bila je: "kraljevi" bi trebalo da ispune najmanje dva uslova ukoliko ne žele da učešće u plej ofu završe već na drugom koraku - prvi: da pronađu način kako da zaustave Nika Van Eksela i, drugi, da Vlade Divac ne izvodi slobodna bacanja u odlučujućim trenucima.

Van Eksel je na drugoj utakmici, u kojoj je Dalas izjednačio rezultat na 1:1 u pobedama, postigao 36 koševa. U trećoj, svih 40 i Dalas je poveo sa 2:1. Jutros, međutim, njegov učinak iznosio je pet poena pošto je pogodio samo dva puta iz 11 pokušaja.

Divac je, pak, pogodio četiri od šest "penala", ali je ishod bio odlučen znatno pre kraja, čemu je veliki doprinos dao, upravo, on. Postigao je 16 koševa, devet puta bio najviši u skoku, ostvario četiri asistencije i dve "rampe".

Uopšte, cela četvrta utakmica razlikovala se od dve prethodne. Kvartet Dalasa: Dirk Novicki, Stiv Neš, Majkl Finli i Nik Van Eksel u drugom susretu je postigao 103 od ukupno 132 koša Dalasa. U trećem, ova četvorka ubacila je Sakramentu 116, a ceo tim iz Teksasa 141 poen. Jutros, međutim, samo 38 poena! Pritom, svi analitičari ovog polufinala plej ofa zabeležili su još jedan detalj - u četvrtom meču Dalas je postigao ukupno 83 koša, koliko, samo u prvom poluvremenu druge utakmice!

Uz Divca, sve agencije ističu učinak Turčina Hidajeta Turkoglua koji je zauzeo mesto povređenog Krisa Vebera, zatim Predraga Stojakovića i Daga Kristija.

Turkoglu je postigao 17 poena, uz vrlo dobar procenat šuta iz igre: 7-12. Uhvatio je četiri lopte i dva puta asistirao. Stojaković je, sa 15 koševa bio treći strelac tima, ali i prvi skakač sa 12 uhvaćenih lopti. Na kraju, Kristi je postigao 13 koševa, imao 11 skokova i sedam asistencija.

S druge strane, nemoć da se bilo šta promeni, prouzrokovala je nervozu u redovima Dalasa. Prvo je, 2,20 minuta pre kraja iz igre isključen Dirk Novicki, a nedugo zatim i najbolji pojedinac teksaškog tima Radža Bel i Bobi Džekson iz Sakramenta.

Peta utakmica istih rivala igra se u četvrtak u Dalasu.


Sakramento Kings - Dalas Maveriks 137:141 - dva produžetka (1:2)


Raef La Frenc faulira
Divca prilikom šuta na koš
Dalasa

Sakramento, SAD, 10. maja (Tanjug) - Najmanje dva uslova potrebno je da košarkaši Sakramenta ispune, ukoliko ne žele da učešće u ovogodišnjem plej ofu završe već na drugom koraku.

Prvi je, da zaustave Nika Van Eksela i drugi, da Vlade Divac ne izvodi slobodna bacanja u trenucima kada pada odluka o pobedniku.

Na prethodnoj utakmici u Dalasu, koju je domaćin dobio sa 132:110, Van Eksel je prvi put u karijeri postigao 36 koševa u plej ofu. Jutros, bio je još nemilosrdniji prema Sakramentu, ubacivši 40 poena, od čega osam u drugom produžetku.

Za Vebera završena sezona

Sakramento, 10. maja (Tanjug) - Najskuplji igrač Sakramento Kingsa Kris Veber moraće na operaciju meniskusa i za njega je ova sezona završena, saopštio je danas potpredsednik tog kluba Džef Petri.

Povreda Vebera došla je u najnezogdniji čas po "kraljeve" s obzirom da su ih svi svrstavali u najveće favorite za osvajanje ovogodišnjeg šampionskog prstena.

Krilni centar Sakramenta povredio se u trećoj četvrtini treće polufinalne utakmice plej ofa Zapadne konferencije, u kojoj je Dalas savladao nejgov tim sa 132:110. Do povrede je došlo posle jednog doskoka, prilikom kojeg nije imao nikakav kontakt sa protivničkim igračem. Ostao je da leži na terenu posle čega je prenet u svlačionicu i više se nije vraćao u igru. Do tada je postigao 31 koš i produžavao nadu "kraljevima" na eventualni preokret.

U klubu nisu saopštili datum kada će Veber biti operisan. Naglasili su samo da će postoperativni period trajati između četiri i šest nedelja.

U Sakramentu su, međutim, ohrabreni činjenicom da povreda Bobija Džeksona, na istoj utakmici, nije teže prirode i on će biti spreman za sledeći okršaj sa Dalasom.

Što svi agencijski izveštaju danas počinju pričom o Van Ekselu, a ne Predragu Stojakoviću, glavni "krivac" je - Vlade Divac. Krajem prvog produžetka, pri rezultatu 125:123 za "kraljeve", Divac je izvodio slobodna bacanja. Učinio je to na isti način kao u finalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu, prošle godine. Promašio je oba i "plavi" za malo nisu izgubili titulu. U dodatnih pet minuta naša reprezentacija je, tada, bila spretnija i srećnija, pa su promašaji Divca brzo zaboravljeni.

Sakramento, međutim, nije imao tu sreću. Posle Divčevih promašaja Van Eksel je dobio još jednu priliku da se istakne i, naravno, iskoristio je. Izjednačio je rezultat i omogućio Dalasu drugi produžetak, a zatim doneo i pobedu.

Početak utakmice nije nagoveštavao ovakav epilog. Posle prve četvrtine Sakramento, iako oslabljen neigranjem Krisa Vebera, je vodio sa 36:23. U nastavku, ta prednost je porasla na 16 poena i činilo se da su "kraljevi" na dobrom putu ka drugom trijumfu.

Prognoze se, međutim, nisu obistinile. Van Eksel, Stiv Neš i Majkl Finli "trojkama" su razarali protivničku odbranu i na poluvremenu je bilo samo plus dva za domaćina (64:62). Pritom, imali su sjajnu podršku u Dirku Novickom koji je bio neprikosnoven pod obručima.

Treći period utakmice, opet, je protekao u znaku Kingsa. Stojaković je bio predvodnik tog talasa, pa je domaćin u poslednjih 12 minuta ušao sa prednošću od devet poena (91:82). Ni ta prednost, međutim, nije bila dovoljna zbog Van Eksela koji je, jednostavno, "eksplodirao". Odbrana Sakramenta bila je potpuno nemoćna i, najpre jedan, pa onda i drugi produžetak su bili neminovni.

Šteta zbog Stojakovića koji je postigao 39 koševa i, uz osam skokova i četiri asistencije, bio najbolji pojedinac svog tima. Odličan je bio i Divac. Uz 20 poena imao je deset uhvaćenih lopti i, takođe, četiri asistencije. Nažalost, sada će svi pamtiti "promašene penale", a manji broj njih ukupan učinak centra naše reprezentacije, kao što će brzo biti zaboravljena i činjenica da su Kingsi igrali bez Vebera.

S druge strane Dalas je, čini se, protivnika dotukao šutevima za tri poena. Pored Van Eksela, koji je pogodio šest "trojki", po pet puta to su učinili Neš i Finli. Prvi je utakmicu završio sa 31, a drugi sa 20 poena. Ako im se doda Novicki sa 25 koševa i 20 skokova, lako je zaključiti da Teksašani nisu mogli da izgube.


Dalas Maveriks - Sakramento Kings 132:110 (1:1)


Nik Van Eksel proslavlja
jednu od svojih "trojki"

Dalas, SAD, 8. maj (Tanjug) - Druga četvrtina utakmice u Dalasu bila je kobna za Sakramento. Predvođeni Nikom Van Ekselom, koji do ove utakmice nikada u karijeri nije postigao 36 koševa u plej ofu, Teksašani su, jednostavno, zgromili "kraljeve" i obezbedili izjednačenje.

Rezultat tih 12 minuta - 39:21, najbolja je ilustracija izdanja Dalasa koji je u jednom trenutku treće četvrtine imao prednost od, čak, 35 koševa. Uopšte, sve što se dešavalo u dvorani "Ameriken erlajns center", bilo je u znaku teksaškog tima.

Najpre, ubedljiva pobeda kojom je Dalas izjednačio rezultat u polufinalnoj seriji, a zatim, broj koševa domaćina u prvom poluvremenu. U istoriji plej ofa NBA lige nikada ni jedan tim nije, za 24 minuta, postigao 83 koša! Odbrana Sakramenta kao da nije postojala.

Van Eksel, Dirk Novicki, Majkl Finli, Stiv Neš i Adrian Grifin "punili" su koš protivnika odakle su stigli. Podatak da su njih petorica postigli 118, od ukupno 132 koša Dalasa, donekle opravdava haotično stanje u odbrani Sakramenta. Jer, lako je zaustaviti jednog ili dvojicu igrača, pa čak i trećeg, ali kada za protivnika imate "streljački vod", kao što je to u ovoj utakmici bila petorka Dalasa, onda je, jednostavno svaka odbrana nemoćna.

Uostalom, dovoljno je pogledati u statistiku i shvatiti da je svaka priča izlišna. Pored već pomenutog Van Eksela i njegovih 36 poena, u statistici preostalog kvarteta upisano je: Dirk Novicki 24 koša i 12 skokova, Majkl Finli 24 koša i sedam asistencija, Stiv Neš 19 poena i sedam asistencija i Adrijan Grifin - 15 koševa!

S druge strane otpor su pružali samo Kris Veber i Predrag Stojaković. Prvi je, za 29 minuta ubacio 31 poen, a reprezentativac Srbije i Crne Gore - 24.

Pritom, najbolji pojedinac Sakramenta na ovoj utakmici, Kris Veber, povredio je koleno krajem treće četvrtine i posle prvih lekarskih pregleda ne postoji jasna slika o njegovom statusu u nastavku plej ofa. Bez sumnje, za "kraljeve" će biti veliki hendikep ukoliko Veber bude morao da preskoči naredne utakmice. A, one su, po rasporedu već u subotu i nedelju u Sakramentu.

Drugi Srbin u redovima "kraljeva" Vlade Divac potpuno se uklopio u sivilo tima. Vreme koje je proveo na terenu (15 minuta), obeležio je sa tri "dvojke": dva koša, dva skoka i dve asistencije. Daleko od doprinosa koji se očekuje od najiskusnijeg.


Dalas - Sakramento 113:124 (0:1)


Žestoko: Divac ometa Novickog
u pokušaju da poentira

Dalas, SAD, 6. maja (Tanjug) - U prvoj polufinalnoj utakmici plej ofa Zapadne konferencije američke profesionalne košarkaške lige (NBA) Sakramento Kings je, kao gost, savladao Dalas Maveriks sa 124:113 i, praktično, već na startu anulirao prednost Teksašana, ako se tako može nazvati utakmica više na domaćem terenu.

Predvođeni "nepogrešivim strelcem", kako agencije nazivaju Srbina Predraga Stojakovića, "kraljevi" su stekli nedostižan kapital već u trećem periodu susreta. Reprezentativac Srbije i Crne Gore još jednom je demonstrirao vrhunske šuterske sposobnosti pa je Sakramento, sredinom treće četvrtine ostvario "višak" od, čak, 28 koševa (87:58).

Sjajan u tom delu susreta bio je i Vlade Divac. Iako je, na terenu, proveo ukupno 15 minuta Divac je preciznošću zasenio i Stojakovića. Postigao je 14 koševa, uz šut iz igre: 5-6. Pritom, iskoristio je sva četiri slobodna bacanja, što je uz tri skoka i dve asistencije bio dovoljan razlog da ode na zaslužen odmor.

Pored Stojakovića, koji je sa 26 poena bilo najefikasniji akter susreta, u pobedničkom timu istakli su se Kris Veber sa 24, Bobi Džekson - 23, Dag Kristi - 11 i Kion Klark, koji je utakmicu završio sa 11 koševa.

Zanimljivo je da su Stojaković i Kristi, sa po devet uhvaćenih lopti, bili najbolji skakači "kraljeva", ali, za najkorisnijeg aktera utakmice (MVP) proglašen je Veber, zbog činjenice da je pored 24 poena imao devet asistencija i šest puta bio najviši u skoku.

Analizirajući utakmicu agencije ističu da je Sakramento, posle pobede nad Jutom (4:1) u četvrtfinalu plej ofa imao šest dana odmora, dok je Dalas igrao svih sedam utakmica sa Portlandom i da je premor, možda, glavni uzrok ubedljivog poraza.

Stiv Neš, Majkl Finli i Nik Van Eksel postigli su po 20 poena za Dalas, a četvrti na listi strelaca teksaškog tima bio je Nemac Dirk Novicki sa 18 koševa, ali i 11 skokova.

Druga utakmica istih rivala igra se u noći između četvrtka i petka a domaćin je, opet, Dalas. U Sakramentu, međutim, ne smatraju da je to prednost njihovog suparnika, pozivajući se na tradiciju. U poslednjih deset međusobnih utakmica "kraljevi" su bili uspešniji osam puta.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu