<< Nazad



 

 

Sakramento - Dalas u polufinalu

Predrag Stojaković šutira preko Kiriljenka (AP)

Istočna konferencija, četvrtfinale plej-ofa
Detroit - Orlando 4:3 u pobedama
(Željko Rebrača je odigrao dve utakmice za Detroit u četvrtfinalu plej ofa. Prosek: 8,5 minuta u igri, četiri poena, 2,5 uhvaćene lopte).
Nju Džerzi - Milvoki 4:2
Indijana - Boston 2:4
Filadelfija - Nju Orleans 4:2

Istočna konferencija, polufinale plej-ofa
Nju Džerzi - Boston
Detroit - Filadelfija

Zapadna konferencija, četvrtfinale plej-ofa
San Antonio - Finiks 4:2
Sakramento - Juta 4:1
(Predrag Stojaković je odigrao svih pet utakmica za Sakramento u četvrtfinalnoj seriji protiv Jute. Prosek: 37,6 minuta u igri, 22,6 poena, 4,2 uhvaćenih lopti, 1,6 asistencija. Vlade Divac je, takođe, nastupio u svih pet mečeva za "kraljeve" u četvrtfinalu plej ofa. Prosek: 28,2 minuta u igri, 9,6 poena, 6,8 uhvaćenih lopti, dve asistencije, 1,6 blokada).
Dalas - Portland 4:3
LA Lejkers - Minesota 4:2

Zapadna konferencija, polufinale plej-ofa
San Antonio - LA Lejkers
Sakramento - Dalas


Sakramento Kings - Juta Džez 111:91 (4:1)

Sakramento, SAD, 1. maja (Tanjug) - Da nije bilo problematičnog suđenja u trećoj utakmici u Solt Lejk Sitiju, koju je Juta dobila "na mišiće", Sakramento Kings bi još ranije obezbedio plasman u polufinale plej ofa najjače košarkaške lige sveta.

Ovako, "kraljevi" su morali da odigraju meč više da bi ispunili očekivanja prognozera, jer, malo ko je sumnjao u drugačiji epilog od ovog koji se desio.

Ishod utakmice u Sakramentu, praktično, je određen već u prvoj četvrtini. Posle 12 minuta igre domaćin je vodio sa 14 poena razlike (29:15) i tu prednost rutinski čuvao do kraja.

Iako je Kris Veber, sa 27 koševa, bio najefikasniji akter susreta, Predrag Stojaković je još jednom potvrdio da se nalazi u izvanrednoj šuterskoj formi. Utakmicu je završio sa 22 poena, demonstrirajući pritom sjajnu preciznost. Iz 11 pokušaja pogodio je osam puta. Poređenja radi, Veber je postigao samo pet koševa više, pri čemu je pogodio deset puta iz 21 pokušaja.

Odličan je bio i Vlade Divac. Za 27 minuta, koliko je proveo na terenu, suparniku je ubacio 16 poena, uz šut: 6-7 iz igre, odnosno: 4-5 sa linije izvođenja slobodnih bacanja. Učinak je obogatio sa šest skokova, tri asistencije i jednom "rampom".

Legende "džezera" Karl Meloun i Džon Stokton odigrali su poslednju utakmicu zajedno. Tandem koji je 18 godina nosio dres Jute rastao se porazom, pošto 41.godišnji Stokton završava karijeru, dok Meloun najverovatnije menja sredinu. Da li će preći u Lejkerse, San Antonio ili Dalas, ostaje da se vidi, tek, sigurno je je Solt Lejk Siti za njega završena priča.

U poslednjem zajedničkom nastupu Meloun je postigao 14, a Stokton osam koševa.


Juta Džez - Sakramento Kings 82:99 (1:3)

Solt Lejk Siti, 29. april (Tanjug) - Kada je strelac najviše klase, Srbin Predrag Stojaković, ušao u svoj ritam bio je to početak muzike u kojoj su uživali svi u Sakramentu.

Tako je nemačka novinska agencija DPA počela svoj izveštaj sa četvrte utakmice četvrtfinala plej ofa Zapada iz Solt Lejk Sitija, u kojoj su "kraljevi" ostvarili treću pobedu zahvaljujući, pre svih, našem internacionalcu.

Od ukupno 27 koševa, Stojaković je 22 postigao u drugom poluvremenu. Ono što je, međutim, impresioniralo sve izveštače sa pomenute utakmice, to je Stojakovićev učinak u trećoj četvrtini posle koje više nije postojala dilema o pobedniku.

Prvo poluvreme, naime, pripalo je "džezerima". Vodili su sa 41:37 i tada, još, gajili nadu da bi mogli da repriziraju treći duel i, eventualno, izjednače ukupni rezultat na 2:2.

Veoma raspoložen za igru, Stojaković je preuzeo stvar u svoje ruke. Sa tri "trojke", odnosno, ukupno, 15 poena u toj četvrtini, reprezentativac Srbije i Crne Gore preokrenuo je rezultat što je prouzrokovalo nervozu u redovima protivničkog tima i, praktično, odredio dalji tok utakmice. "Džezeri" su upadali iz greške u grešku što su Stojakovićevi saigrači kažnjavali. Taj deo utakmice dobili su sa 36:18 i ovakav epilog je bio neminovan.

"Bilo je samo potrebno da vežem nekoliko dobrih šuteva. Momci su osetili da sam ušao u svoj ritam, i počeli da mi dodaju loptu u pravom trenutku", komentarisao je skromno Stojaković svoju igru protiv Jute, dodavši da je, ipak, presudila agresivnija odbrana njegovog tima u drugom poluvremenu.

Ono što nije rekao naš reprezentativac, jesu agencijski izveštači. Bez izuzetka prenosili su njegovu statistiku u kojoj je upisano da je iz 16 pokušaja deset hitaca pogodilo cilj, od čega je promašio samo jednu "trojku", a šutirao je pet puta. Usput, stigao je da tri puta bude najviši u skoku i, što nije baš karakteristično za njega, protivniku "spusti dve rampe".

Pored Stojakovića istakao se i Kris Veber sa 26 poena i 11 skokova, dok je Vlade Divac više "navijao" za svog zemljaka nego što je učestvovao u trijumfu. Ali, i za 20 minuta, koliko je proveo na terenu, Divac je "odradio" ono što je očekivao trener Sakramenta Rik Adelman. Uz pet skokova, postigao je šest poena uz odličan procenat šuta, pošto je pogodio tri puta iz četiri pokušaja.

Karl Meloun je sa 24 koša i osam uhvaćenih lopti, i ovog puta, bio najistaknutiji pojedinac u redovima Jute. Podbacio je junak treće utakmice Greg Ostertag pošto se nije upisao u listu strelaca, a šutirao je šest puta. Konkretan je bio samo pod obručima pošto je imao 14 skokova.

Trener "džezera" Džeri Sloun utakmicu je ocenio na sledeći način:

"Imali smo 22 izgubljene lopte, ili, čak 15 više od protivnika. Dobri timovi, a Sakramento to jeste, znalački stiču prednost u takvim situacijama i, naravno, rutinski je održavaju".


Juta Džez - Sakramento Kings 107:104 (1:2)

Solt Lejk Siti, SAD, 27. april (Tanjug) - Odnos izgubljenih, odnosno "ukradenih" lopti bio je od presudnog značaja u trećoj utakmici Jute i Sakramenta koju je domaćin rešio u svoju korist i ostvario veoma važnu pobedu pred četvrti duel istih rivala koji će se, takođe, odigrati u Solt Lejk Sitiju.

Sakramento je imao neznatno bolji procenat šuta od Jute (45,2% - 44,3%), "džezeri" su, pak, imali tri skoka više, ali šest ukradenih više i sedam izgubljenih lopti manje, Juti su trasirali put ka uspehu.

Pritom, domaćin je imao čak šestoricu igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom, ili, dvostruko više nego što ih je bilo u redovima Sakramenta.

Prema agencijskim izveštajima najistaknutija figura susreta, neočekivano, bio je centar Jute Greg Ostertag koji je, uz 22 koša i 12 skokova imao čak pet "rampi". Odličnu partiju prikazao je i veteran Karl Meloun sa 20 poena i 11 uhvaćenih lopti, a drugi "starac" Jute Džon Stokton, uz 15 koševa imao je i sedam asistencija.

Što se "kraljeva" tiče, najefikasniji je bio Kris Veber sa 24 poena, uz 11 skokova, međutim, Veber se ni ovog puta nije isticao preciznošću pošto je pogodio, tek, 10 puta iz 25 pokušaja. Drugi na listi strelaca Sakramenta bio je Majk Bibi, koji je postigao samo poen manje od Vebera, dok je Predrag Stojaković utakmicu završio sa 19 koševa, pet skokova, dve asistencije i jednom "rampom".

Drugi Srbin među "kraljevima" Vlade Divac igrao je 27 minuta uz veoma skroman učinak: šest poena, isto toliko uhvaćenih lopti i dve "rampe".


Sakramento Kings - Juta Džez 108:95 (2:0)


Zadovoljan: Vlade Divac (Foto:AP)

Sakramento, SAD, 22. aprila (Tanjug) - Posle druge utakmice prvog kola plej ofa Sakrameto vodi protiv Jute 2:0, pošto je noćas u svojoj "Arko areni" savladao tim iz Solt Lejk Sitija rezultatom 108:95.

Pošto se od ove godine i prvo kolo doigravanja igra do četiri pobede, naredna utakmica zakazana je tek za subotu, a domaćin će biti Juta.

"Kraljevi" su najveći deo susreta igrali bez najboljeg igrača Krisa Vebera, koji je početkom druge četvrtine nakon jedog duela sa Gregom Ostertagom povredio leđa i više se ije vraćao na teren. Odigrao je svega 13 minuta i za to vreme je uspeo da postigne osam koševa, uz po dva skoka i asistencije.

U Veberovom odusustvu, lidersku ulogu preuzeo je reprezentativac Srbije i Crne Gore Predrag Stojaković koji je, nakon Veberovog izlaska, bio prinuđen da igra bez odmora. Na parketu je proveo 37 minuta i postigao je 29 koševa (5-3 za tri, 11-7 za dva, 6-6 slobodna bacanja), uz pet skokova i tri asistencije.

Izlazak Vebera primorao je trenera Sakramenta Rika Adelmana da na terenu duže nego što je uobičajeno drži i Vladu Divca. Centar "kraljeva", kao i obično, u plej ofu igra veoma angažovano i, što je još važije, maksimalno motiviše saigrače da pruže maksimum na svakoj utakmici. Za 35 minuta Divac je postigao 15 koševa (8-6 za dva, 5-3 slobodna bacanja), uz sedam skokova, četiri asistencije i tri ukradene lopte.

Za razliku od prvog susreta, Sakrameto danas nije dao "džezerima" ni najmanju šansu. Domaćini su od početka krenuli silovito i nakon prve četvrtine imali su prednost od tri koša, da bi na poluvreme otišli sa vođstvom od 57:42. U trećoj četvrtini su stigli do plus 18, da bi u poslednjem delu igre Adelman dao priliku rezervistima.

"Danas smo bili mogo angažovaniji nego pre dva dana, što se odrazilo i na igru i na rezultat. Dobro smo krenuli i verujem da ćemo relativno brzo okončati ovu seriju. To bi bilo važno, jer nas tek čekaju žestoki protivnici i susreti", rekao je Divac.


Sakramento Kings - Juta Džez 96:90 (1:0)


Slavlje igrača Sakramenta (AP)

Sakramento, SAD, 20. aprila (Tanjug) - Košarkaši Sakramenta, predvođeni Krisom Veberom i našim reprezentativcima Predragom Stojakovićem i Vlade Divcem, zabeležili su uspeh na startu "plej-of" serije i poveli sa 1:0 protiv Jute posle prvog od sedam mogućih susreta. Za plasman u polufinale Zapadne konferencije "kraljevima" su potrebne još tri pobede.

Duel u "Arko" areni, pred 17.317 gledalaca, odlučila su pomenuta trojica, potpomognuti Džimom i Bobijem Džeksonom i Majkom Bibijem. Raspoloženi Veber bio je najbolji strelac (27 poena) i najbolji skakač (11), ali su Stojaković i Divac takođe bili na visini zadatka. Stojaković je za 33 minuta provedenih na terenu imao 16 poena, šutirajući trojke 4-6, uz pet skokova i jednu aistenciju, dok je Divac igrao minut manje i za to vreme zabeležio skor od pet koševa, 10 skokova, tri uspešna dodavanja i dve rampe.

Susret je protekao uglavnom u izjednačenoj borbi, ali su Kingsi u završnici sasvim preuzeli kontrolu igre. Dvojac Veber-Stojaković je u tim trenucima funkcionisao bez greške, pa je Sakramento zasluženo slavio protiv tradicionalnog rivala u "plej-ofu".

Dva tima, naime, susreću se na startu "plej-ofa" treći put u poslednjih pet sezona.

Najbolji u redovima Jute bio je veteran Karl Meloun sa 25 poena, sedam skokova i osam asistencija.

Dalas je, prema očekivanju, bio bolji od Portlanda u meču na kojem je blistao Dirk Novicki. Nemački reprezentativac je sa 46 poena postigao rekord karijere, imajući još 10 skokova i dve asistencije.

San Antonio je šokirao navijače porazom na domaćem terenu od Feniksa. Gosti su zabeležili četvrtu pobedu nad velikim favoritom u pet susreta ove sezone, drugu posle produžetka, a tvorci uspeha bili su Stiven Marberi, Ejmar Studemajr i Šon Merion.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu