Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Do kraja godine 600.000 novih radnih mesta

Dragan Milovanović

Beograd, 5. maj 2003. godine - Ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Republike Srbije Dragan Milovanović izjavio je u intervjuu za "Večernje novosti" od 3. maja, da će do kraja ove godine nezaposlenima u Srbiji preko Zavoda za tržište rada biti ponuđeno 600.000 novih radnih mesta i da je Vlada Srbije obezbedila Tranzicioni fond od 7,5 milijardi dinara za zbrinjavanje 100.000 radnika koji će ostati bez posla nakon najavljenog stečaja 70 velikih preduzeća. Milovanović je govorio i o interesovanju stranih investitora za ulaganja u Srbiju, značaju privatnog sektora, položaju fabrike "Zastava" i RTB "Bor". Zvanični sajt Vlade Srbije prenosi delove ovog intervjua.

  • O otvaranju novih fabrika:

    -Vlada Srbije, a pre svega Ministarstvo za finansije, treba da ponude novi program podrške onima koji hoće da ulažu u nove fabrike. Država već sada daje određene poreske olakšice investitorima koji ulažu više od deset miliona evra. Smanjenjem tog cenzusa, efekti bi bili mnogo veći, jer bi se umesto jednog, javilo deset novih domaćih ili stranih ulagača, čime bi se otvorilo i više novih radnih mesta.

  • O stranim ulaganjima:

    -Siguran sam da će rezultati odlučne borbe naše države protiv organizovanog kriminala doneti i preko potrebnu sigurnost stranim ulagačima da investiraju u srpsku privredu. Jevrejska firma "Ajfort siti" na primer, gradiće na Novom Beogradu ogroman tržni centar i u tom poslu biće angažovano 2000 neimara. Kad bude otvoren, u njemu će posao naći 10.000 radnika, a sama investicija vredna je između 50 i 100 miliona dolara.

  • O situaciji u fabrici "Zastava" i RTB Bor:

    -Tražio sam da se napravi analiza koliko je demokratska vlast uložila u "Zastavu" za dve i po godine i došli smo do podatka da je kroz subvencije, tranzicioni fond, plate, program zapošljavanja i obrazovanja, Fond za razvoj i Agenciju za mala i srednja preduzeća u ovaj kombinat uloženo 5,5 milijardi dinara. "Zastava" i "Bor" su kombinati koji imaju najveću podršku Vlade Srbije. Mislim da radnici moraju da pokažu razumevanje upravo zbog toga što su privilegovani u odnosu na zaposlene u drugim firmama i očekujem da "Zastava" u ovoj godini poveća svoju proizvodnju.

  • O privatnom sektoru:

    -Koncepcija Vlade Srbije zasniva se na tome da uz nešto malo državnog, privatni kapital postane dominantan. Svakom privatniku je cilj da uspe, a ne da bankrotira. Prema tome, kada privatnik vodi računa o svom preduzeću i zaposlenima, zadovoljni su radnici, ali i država, jer nema socijalnih potresa. Sve zemlje koje su u tranziciji razvijale mali biznis sada su veoma uspešne, o čemu svedoče primeri Irske, Singapura ili susedne Mađarske.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu