Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Više od 140 miliona evra za unapređenje vazdušnog saobraćaja

Marija Rašeta-Vukosavljević

Beograd, 20. april 2003. godine - Ministar saobraćaja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Marija Rašeta-Vukosavljević izjavila je u intervjuu za današnje izdanje lista "Politika", da će u narednih nekoliko godina u vazdušni saobraćaj biti uloženo najmanje 140 miliona evra. Prema njenim rečima, Evropska investiciona banka odobrila je kredit od 100 miliona evra za modernizaciju kontrole vazdušnog saobraćaja, a kredit Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, u iznosu od 30 do 40 miliona evra, uložiće se u rekonstrukciju Aerodroma "Beograd". Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi delove ovog intervjua.

O unapređenju avio-saobraćaja u Srbiji:

U ovom trenutku, izuzetno je važno da se ponovo uključimo u rad međunarodnih organizacija. Nedavno smo obnovili saradnju sa Međunarodnom organizacijom za civilni vazdušni saobraćaj, od koje smo dobili instrukcije šta nam je sve potrebno za obnavljanje članstva. Sa njima bismo se prilagodili politici "otvorenog neba" i ponovo dobili kontrolu vazdušnog prostora nad Kosmetom, na visinama iznad deset hiljada metara. Dobiti kontrolu neba nad tim prostorom je za nas od nacionalnog, ali i ekonomskog interesa, jer bi se time uvećali prihodi od naplate preleta.

O ulaganju u kontrolu vazdušnog saobraćaja:

Prvi korak je ulaganje u nabavku savremene opreme, koja podiže bezbednost vazduhoplova na najviši mogući nivo. Uz brži prijem i otprem aviona preko našeg neba moći ćemo da računamo i na veći broj preleta, a samim tim će i prihodi biti veći. Zbog toga nam je Evropska investiciona banka odobrila kredit od 100 miliona evra za modernizaciju kontrole vazdušnog saobraćaja.

O rekonstrukciji Aerodroma "Beograd":

Aerodrom u Beogradu očekuju složeni radovi. Realizacija projekta nazvanog "Kapija Srbije", počeće početkom oktobra, pomoću kredita Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, u visini od oko 40 miliona evra. Projekat predviđa da se stara i nova aerodromska zgrada objedine u jednu celinu, čime će se prilagoditi otpremu mnogo većeg broja putnika nego do sada. To će biti završeno do aprila sledeće godine. Odličan položaj aerodroma koji u svojoj neposrednoj blizini ima reku Dunav, autoput i železničke veze na "Koridoru 10" nameće i otvaranje kargo-centra preko kojeg će se primati i otpremati roba ne samo za naše potrebe, već i za potrebe regiona. U tom cilju aerodrom će brzo dobiti železničku vezu, a izlaz na autoput biće proširen novom petljom. Te pogodnosti otvaraju mogućnosti za dalje investicije, među kojima su i otvaranje predstavništava stranih kompanija poput "DHL-a", posebnog dela za poslovnu avijaciju, kao i modernog i luksuznog hotela, o čemu se radi odgovarajuća studija. Do sada smo ostvarili brojne kontakte i pretpostavljamo da će biti dosta zainteresovanih za ulaganje u ovaj projekat. Stoga nije preambiciozno reći da će ukupna ulaganja premašiti više stotina miliona evra.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu