<< Nazad



 

 

Crvena zvezda - Zadar 77:78

Ljubljana, SLOVENIJA, 3. april - Samo je nekoliko sekundi delilo Crvenu zvezdu od plasmana u finale Jadranske lige. Bila bi to kruna dobrih igara koje je naš tim prikazivao tokom čitave sezone u ovom regionalnom takmičenju. Nakon jednog iskorišćenog bacanja Jovana Koprivice, Beograđani su poveli sa 77:75. Protivniku je ostalo 17 sekundi i malo nade da će izboriti i produžetke, a kamoli pobedu u regularnom toku utakmice. Centar Zadrana, Kanađanin Miks, koji se nije preterano istakao tokom susreta, u poslednjim sekundama odigrao je velemajstorski - zauzeo je poziciju u uglu igrališta, prihvatio loptu od Marka Popovića i preciznim šutem odlučio pobednika. Konačan rezultat: Crvena Zvezda - Zadar 77:78. Hrvatska ekipa je u finalu, a "crveno-belima" ostaje da tek nakon što dođu sebi, racionalno analiziraju uzroke svog debakla.

Početak utakmice kao da je nagovestio ovakav epilog. Prvi centar Crvene zvezde Nigerijac Obina Ekezije je već u četvrtom minutu sakupio tri lične greške, zbog čega je trener Trifunović bio primoran da ga izvede iz igre. Zadrani su iskoristili ovu prednost pod obručima i u par navrata vodili sa pet-šest poena razlike. Zvezda se nakon početne zbunjenosti vraća u igru i dolazi do izjednačenja - 16:16. Prvu četvrtinu ipak dobijaju Zadrani 20:17.

Veći deo druge četvrtine rivali su se smenjivali u vođstvu. "Trojkama" Velibora Radovića i Skunija Pena Beograđani stiču prednost 39:33. Zadrani uzvraćaju i na odmor se odlazi sa minimalnom prednošću srpskog kluba - 39:37.

Susret je prekinut početkom treće četvrtine, pri vođstvu Zvezde 46:37. Incident su izazvali navijači Crvene zvezde koji su počeli da bacaju baklje na teren i na deo tribina gde su se nalazile pristalice Zadra. Usledilo je komešanje, pretio je i fizički obračun navijača, ali se sve završilo smirenom intervencijom slovenačke policije i razmenom uvreda i verbalnih pretnji.

Delegat i sudije meča odlučile su da se susret nastavi tek nakon što se isprazni deo tribina koju su zaposeli navijači beogradskog kluba. Prekid je trajao preko sat i po vremena, jer su "delije" dugo odbijale da napuste halu "Tivoli".

Nastavak treće četvrtine pripao je Zadranima koji serijom koševa stižu na zaostatak od samo jednog poena - 50:51. "Crveno-beli" su se propisno ispromašivali u ovom periodu igre, ali su uspešnim ofanzivnim skokovima u nekoliko navrata uspevali da izbore drugi napad. Naročito se istakao borbeni Jovan Koprivica koji je uhvatio nekoliko lopti nakon neuspešnih akcija njegovih saigrača.

Pogocima Marka Popovića sa linije slobodnih bacanja Zadar je u finišu treće četvrtine i poveo (58:57), ali su Radović, nakon solo-akcije, i Goran Jeretin sa linije slobodnih bacanja, svojoj ekipi doneli prednost od tri poena pred početak poslednje četvrtine.

U odlučujućoj četvrtini viđena je rezultatska klackalica. Marko Popović je odigrao simultanku protiv igrača Crvene zvezde, postigavši skoro sve poene za svoj tim. Heroj utakmice je ipak bio pomenuti Miks, koji je na već opisan način Zadrane odveo u finale.

Protivnik Zadra u finalu je izraelski Makabi koji je u drugoj polufinalnoj utakmici bio bolji od domaćina turnira, ekipe Union Olimpije rezultatom 82:76.

Jadranska liga, finalni turnir, polufinale, Ljubljana, SLOVENIJA, 3. april

Crvena zvezda (Beograd, SRBIJA I CRNA GORA) - Zadar (HRVATSKA) 77:78 (17:20, 22:17, 22:21, 16:20)

CRVENA ZVEZDA: Jeretin 13, Dozet 1, Koprivica 18 (10 uhvaćenih lopti), Tica 8, Bolić 5, Ćakić 6, Radović 4, Šilobad 5, Ekezije 7, Bogdanović, Pen 10 (5 asistencija). U igru nije ulazio Gajić.

ZADAR: Tvrdić 9, Vladović 2, Popović 30 (4 asistencije), Perinčić 3 (14 uhvaćenih lopti), Šamanić 13, Špralja 8, Erjavec 2, Dijan 4, Miks 7. Banić i Pavić nisu ulazili u igru.

Šut za dva poena: Zvezda 20/39 (51%); Zadar 23/46 (50%).
Šut za tri poena: Zvezda 6/33 (18%); Zadar 4/18 (22%).
Slobodna bacanja: Zvezda 19/29 (66%); Zadar 20/22 (91%).
Uhvaćene lopte: Zvezda 40 (22+18); Zadar 35 (23+12).



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu